Apple wijst Sony Reader iPhone-applicatie af

Apple heeft de Sony Reader-applicatie afgewezen, omdat Sony boeken wilde verkopen buiten de in app-aankopen van Apple om.

sony readerVolgens Sony heeft Apple de ebookapplicatie Sony Reader afgewezen. De Japanners hadden een ebookapplicatie ontwikkeld, zoals er wel meer in de App Store te vinden zijn: met de app kun je boeken aanschaffen en lezen. Bij Apple’s eigen iBook-applicatie en bij Amazon’s Kindle-applicatie is dat ook mogelijk. De reden waarom de Sony-app werd afgewezen is dat Apple niet toestaat dat ontwikkelaars een andere afrekenmethode dan Apple’s eigen In App Aankopen gebruiken. Toch is dat precies de werkwijze die Amazon ook volgt.

Bij Amazon reken je de boeken die je koopt rechtstreeks via de website af. De Kindle-applicatie haalt vervolgens op basis van je accountgegevens je digitale boekenplank op. Amazon omzeilt daarmee ook het aankoopproces van Apple.

Toen Apple’s iBookstore werd gelanceerd werd bezorgdheid geuit of Apple het lastiger zou maken voor andere partijen die boeken op de iPhone en iPad wilden verkopen. Dat bleek uiteindelijk mee te vallen: er zijn inmiddels tientallen ebookapps en tienduizenden digitale boeken te koop, buiten Apple om. Volgens Sony-topman Steve Haber eist Apple dat alle in app-aankopen via Apple gaan. Overigens geldt dit laatste alleen voor digitale goederen, want de aanschaf van fysieke goederen, zoals wijn is gewoon mogelijk via alternatieve betaalsystemen zoals PayPal. De New York Times schrijft:

The company has told some applications developers, including Sony, that they can no longer sell content, like e-books, within their apps, or let customers have access to purchases they have made outside the App Store.

Apple zou in dat geval ook de verkoop van tijdschriften via Zinio, MagZine, AKO MagWorld en andere partijen moeten stoppen. Apple wilde niet reageren op vragen van NYT.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 1 februari 2011, 8:47
Categorie Boeken
Onderwerpen ereader, facebook, ibooks, kindle

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.