Apple haalt 90 procent van mobiele app-uitgaven binnen

De App Store van Apple is goed voor 90 procent van de mobiele app-omzetten, heeft analist Gene Munster berekend.

app_store_moneyWe weten al dat Apple veel geld verdient met de verkoop van smartphones. Met een klein marktaandeel maar grote marges is Apple grootverdiener in de smartphonemarkt. Misschien komt het omdat Apple-kopers bereid zijn om voor hun toestel te betalen of kan Apple zich domweg permitteren om meer voor het toestel te vragen. Ook bij het kopen van apps blijken de Apple-gebruikers veel sneller geneigd hun portemonnee te trekken. Apple’s iOS blijkt goed voor 90% van alle uitgaven op mobiele apparaten, terwijl Android blijft steken op een magere 7%.

Wil je financieel succes hebben met een app, dan is het blijkbaar slimmer om te kiezen voor iOS dan voor Android. Analist Gene Munster heeft de cijfers eens op een rij gezet en concludeert zoals gezegd, dat de Android Market maar 7% van de wereldwijde omzet in mobiele content voor z’n rekening neemt. Munster verwacht wel dat de markt voor Android-toestellen sneller zal groeien dan de markt voor de iPhone. Maar dat betekent niet dat de rollen straks zijn omgedraaid. De komende drie, vier jaar is Apple nog steeds goed voor ruim 70 procent van de mobiele app-omzetten, denkt Munster.

De analist gebruikte cijfers die openbaar beschikbaar zijn gesteld door Apple, aangevuld met gegevens van Androlib, een dienst om nieuwe apps te ontdekken. Tot nu toe is er met de Android Market een omzet van 330 miljoen dollar geboekt, denkt Munster. Slechts 1,3 procent van de gedownloade applicaties in de Android Market zijn betaald. Bij Apple wordt voor 14% van de gedownloade apps betaald. Het plaatje ziet er als volgt uit:

iOS App Store:

  • Totale apps gedownload: 18 miljard
  • Totale bruto omzet: 4,9 miljard dollar
  • Uitbetaald aan ontwikkelaars: 3,5 miljard dollar
  • Percentage betaalde apps: 13,5%
  • Gemiddelde verkoopprijs: €2,01

Android Market:

  • Totale apps gedownload: 6,7 miljard
  • Totale bruto omzet: 342 miljoen dollar
  • Uitbetaald aan ontwikkelaars: 239 miljoen dollar
  • Percentage betaalde apps: 1,3%
  • Gemiddelde verkoopprijs: €3,79

Wat opvalt, is dat de verkoopprijs van een Android-app wel iets hoger ligt. Munster rekent nog even door: met 200 miljoen geactiveerde Android-toestellen moeten er op elk toestel gemiddeld 34 apps staan. Bij iOS ligt dat veel hoger: gemiddeld 71 apps per toestel. Kijken we in de toekomst, dan zal het aantal app-downloads op Android veel sterker stijgen dan op de iPhone. Maar de omzetverhouding blijft scheef: de verwachting is dat Apple in 2016 met iOS 2,86 miljard dollar binnenhaalt, terwijl Android dan nog maar op 1,5 miljard dollar zit.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 21 november 2011, 20:05
Categorie Uncategorized
Onderwerpen android, app store, ios 3, omzet

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.