‘Apple gaat Google Now-concurrent Grokr overnemen en inbouwen in Siri’

Er zijn aanwijzingen dat Apple het bedrijf Grokr heeft gekocht om Siri te verbeteren. Grokr maakt een Google Now-achtige app, maar zonder spraakassistent.

grokr iphoneEr zijn aanwijzingen dat Apple de dienst Grokr heeft gekocht. Grokr is een Google Now-achtige dienst voor iOS, die zoekopdrachten voorspelt. Dergelijke zoekdiensten tonen bijvoorbeeld file-informatie als je rond 17:00 uur de app opstart, omdat het weet dat je op dat tijdstip altijd naar huis reist. Staat er een uitje gepland, dan kan een voorspellende zoekdienst je pro-actief het weerbericht tonen. Apple zou Grokr kunnen gebruiken om Siri te verbeteren. De Grokr-app is inmiddels uit de App Store verdwenen.

Het belangrijkste verschil tussen Siri en Google Now, is dat Siri alleen reageert op vragen die je zelf initieert. Siri voelt niet aan dat je een vraag over de aandelenkoers van Apple wil stellen, op het moment dat de beurskoers gigantisch gestegen is. En ze toont ook niet automatisch de route naar een afspraak die over een halfuur in je agenda staat. Google Now doet dat wel: die geeft al antwoorden, voordat de gebruiker een vraag heeft gesteld. Het gaat daarbij om weersinformatie, routenavigatie naar huis of werk, vluchtgegevens, nieuws, aandelen en dergelijke.

grokr iphone appGrokr had zelfs al een werkwoord van zichzelf gemaakt: ‘grokken’ (Engels: to grok’) is het pro-actief opzoeken van informatie voordat de gebruiker erom vraagt. Cult of Mac heeft een aantal aanwijzingen gevonden dat Grokr is overgenomen door Apple, maar kan het bewijs wat ons betreft nog niet helemaal overtuigend rondkrijgen. Ze wijzen bijvoorbeeld op:

  • het verdwijnen van de Grokr-app;
  • het feit dat Tim Cook onlangs op de D11-conferentie zei dat er sinds 30 september negen bedrijven zijn overgenomen;
  • het feit dat Grokr heeft aangekondigd dat het huidige product zal worden vervangen door een nieuw product met de naam NEXT, wat een verwijzing zou kunnen zijn naar Apple’s meest beroemde bedrijfsovername (NeXT van Steve Jobs);
  • Grokr stopt op 3 juni met de huidige Grokr-dienstverlening, precies een week voordat de WWDC-keynote plaatsvindt;
  • Grokr heeft aangekondigd dat ze over een paar weken met een betaprogramma gaan starten.

Al deze ontwikkelingen zouden kunnen wijzen op een overname, maar zijn niet voldoende om de overname te bewijzen. Wel is het vreemd dat Grokr de dienstverlening aan bestaande gebruikers stopt, terwijl gebruikersaantallen voor start-ups nou juist de meeste waarde vertegenwoordigen. Een naamswijziging van Grokr naar NEXT hoeft geen reden te zijn om de stekker eruit te trekken bij bestaande klanten. Verdachte omstandigheden dus, maar of Grokr inderdaad onderdeel wordt van Siri zullen we pas over een week definitief weten. Siri maakt voor spraakherkenning gebruik van de technologie van Nuance, werd afgelopen week bekend (vermoedens daarover bestonden er al langer). Maar voor de overigen diensten maakt Apple gebruik van diverse partners, zoals Wolfram en Yelp. Grokr zou daar ook aan toegevoegd kunnen worden.

Google Now is al beschikbaar voor iOS via de Google Search/Google Zoeken-app. Grokr bestaat sinds december en is het best te karakteriseren als Google Now, maar dan zonder de spraakassistent. Grokr was alleen verkrijgbaar in de Amerikaanse App Store, vandaar dat we er op iPhoneclub bij de lancering in december 2012 geen aandacht aan hebben besteed. De Amerikaanse focus van Grokr doet ook vrezen dat wij er in Nederland/België voorlopig weinig aan zullen hebben.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 2 juni 2013, 13:57
Categorie Het weer
Onderwerp google

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.