2011 was het jaar van freemium-apps, Angry Birds en China

Distimo heeft nieuwe cijfers over de app-markten uitgebracht. Meest populaire apps waren Angry Birds, Facebook en Skype. Ook blijkt de iPhone App Store viermaal zoveel op te leveren als de Android Market.

app-store-downloads-chinaDe App Store levert voor ontwikkelaars veel meer geld op dan de Android Market. Dat bleek al uit eerdere onderzoeken en wordt nu nog eens extra bevestigd door onderzoek van het Nederlandse analysebedrijf Distimo. Zij keken naar de 200 populairste betaalde apps en concludeerden daaruit dat er bij de iPhone viermaal zoveel te verdienen valt dan bij Android. Met iPad-apps is tweemaal zoveel te verdienen als met tablet-apps voor Android. De softwarewinkels verdubbelden afgelopen jaar in omvang, met de Windows Phone Marketplace als snelste groeier (400 procent). Een andere trend voor 2011 is de enorme groei in freemium-apps en het toenemende belang van China in de totale downloadcijfers.

Er komen steeds meer appdownloads uit China, becijferde Distimo. Toch blijkt de interesse in iPhone-apps een beetje af te nemen. Dat heeft wellicht te maken met de late lancering van de iPhone 4S. Bij een nieuw toestel neemt het aantal downloads altijd sterk toe, maar bij de iPhone kon Apple daar relatief laat van profiteren. Veel mensen bleven gedurende het jaar 2011 langer rondlopen met hun oude toestel, met vertrouwde apps. Een ander probleem is gebrek aan overzicht: consumenten raken het overzicht kwijt in de honderdduizenden apps en besluiten dan helemaal maar niets meer te downloaden.

omzet-apps-iphone-android

De hoeveelheid freemium-apps is het afgelopen jaar sterk toegenomen. Zeker de helft van de omzet uit apps komt tegenwoordig uit freemium-apps. Daarbij bieden ontwikkelaars een app gratis aan, waarbij ze de gebruikers proberen te verleiden om zoveel mogelijk in-app aankopen te doen. Bij iOs is de helft van de inkomsten afkomstig uit freemium-software, bij Android is dat zelfs 65 procent. Het aantal apps dat voor freemium-modellen kiest is tussen januari en september gestegen van 29 naar 53 procent. De afgelopen maanden was juist weer een teruggang te merken. Ook opvallend is dat alle app stores behalve die van Apple verdubbeld zijn in 2011.

freemium-apps

De zeven belangrijkste app stores bevatten samen meer dan een miljoen applicaties. De iPhone is nog steeds koploper met de meeste apps en de meeste downloads, gevolgd door Android en iPad. Android is winnaar als het om de meeste gratis apps gaat. Nieuwkomer Windows Phone Marketplace groeit ook lekker door en haalde de al langer bestaande BlackBerry Appworld in mei in.

distimo-aantal-apps

Meest populaire apps in 2011 waren Angry Birds, Facebook, Skype, Angry Birds Rio, Google Maps, iBooks, Angry Birds Seasons, Fruit Ninja, Talking Tom Cat en Twitter. Games vormen de grootste categorie apps; zij leveren de meeste downloads op. Voor het grootste aanbod moet je op de iPhone zijn (79.077 iPhone-games versus 46.045 Android-games). Op de iPad zijn er inmiddels 28.683 games.

Wie meer wil weten kan bij Distimo een betaald rapport aanvragen, zodat je ook de trends in bepaalde regio’s kunt bekijken.

top-apps-2011-distimo

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 21 december 2011, 13:11
Categorie Uncategorized
Onderwerpen app store, distimo

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.