Archos introduceert betaalbaar Smart Home-systeem met iPhone-app

Archos heeft het Smart Home-systeem aangekondigd, met camera, bewegingssensor en weersensor. Allemaal te bedienen via een iPhone-app.

archos-smart-home-tablet
Archos ken je misschien wel als fabrikant van matig populaire smartphones en tablets. Maar ze willen meer: de Franse fabrikant heeft het Archos Smart Home-systeem aangekondigd, een compleet pakket om je huis te automatiseren. Het werkt samen met iPhones en iPads, maar je zult nog wel een Android-tablet in huis moeten halen.


Hieronder zie je enkele componenten van het Archos-systeem: een mini-camera, sensoren die beweging detecteren en sensoren die de weersomstandigheden in de gaten houden. Op de 7-inch Archos-tablet een dashboard met de status van alle sensoren: de temperatuur, aanwezigheid van mensen en het feit of bepaalde lampen aan of uit zijn. Je kunt de tablet ook gebruiken om apps uit de Google Play Store te installeren, om muziek af te spelen en als digitaal fotolijstje met interactieve screensavers. Je kunt zelfs van de tablet een mediaserver maken, door er een geheugenkaartje in te steken.

archos-smart-home

Maar goed, het echte nieuws is natuurlijk het Smart Home-systeem waar het allemaal om draait. In het startpakket van 199,99 euro vind je verschillende sensoren en de benodigde Android-tablet om alles te bedienen. Zo vind je in de doos een Mini Cam, een beveiligingscamera die video’s opneemt en goed te combineren is met de Movement Tag, die in actie komt zodra er beweging wordt gedetecteerd. Je kunt de Movement Tag bijvoorbeeld bevestigen aan een deur, raam of kastlade. Zodra de twee delen van de sensor geen contact meer hebben, stuurt de sensor een signaal om bijvoorbeeld de camera te activeren.

archos-weertag

Er is ook een Weather Tag (zie foto hierboven), die de temperatuur en de luchtvochtigheid in de gaten houdt. Zo kun je bijvoorbeeld gewaarschuwd worden als je ‘s ochtends de auto ijsvrij moet krabben. Er zijn ook nog uitbreidingsmodules, die momenteel nog niet verkrijgbaar zijn. Je kunt kiezen uit een bewegingsmelder, een sirene en een slimme stekker, die je via het Wi-Fi-netwerk kunt in- en uitschakelen. Ze zullen rond de zomer verkrijgbaar zijn rond en rond de 30 euro kosten. Alles werkt met Bluetooth 4.0/LE en is daardoor erg energiezuinig. De batterijtjes in de draadloze accessoires gaan een jaar lang mee. Technici van Archos hebben wat slimme trucs toegepast om ervoor te zorgen dat het bereik geen 10 maar 20 meter is. Ook kun je maximaal 12 apparaten aansluiten, dus er is nog ruimte voor uitbreiding.

De vraag is: waar past dan de iPhone in het plaatje, als je verplicht bent om die Android-app te gebruiken? Nou, als je buiten de deur bent kun je via de los verkrijgbare iPhone- of Android-app de boel thuis regelen. Je kunt zien of er mensen aanwezig zijn in de huiskamer, je kunt beelden bekijken die je met de camera maakt en ziet ook het temperatuurverloop in de slaapkamer.

Aanrader of niet?

Archos liet het Smart Home-systeem afgelopen januari al even op de elektronicabeurs CES zien. Hoewel we niet zo gecharmeerd zijn van de Android-tablet waarmee je alles moet bedienen, snappen we ook dat Archos geen andere keus had. Ze maken zelf die tablets, dus is het logisch dat ze een dergelijke tablet in het pakket stoppen. Qua inhoud lijkt het Archos-pakket best handig voor mensen die op het punt staan om wat eenvoudige smart home-spullen in huis te halen. Twee cameraatjes, twee weertags en twee bewegingstags bieden net genoeg om de basisbehoefte af te dekken. En de prijs van 200 euro is ook niet overdreven hoog, als je kijkt wat je voor dat geld krijgt. Alleen betwijfelen we wel in hoeverre dat het systeem later nog uitbreidbaar is met spullen van andere fabrikanten, in hoeverre je straks écht controle hebt (geen idee of het IFTTT ondersteunt) en of het ook gaat samenwerken met Apple’s HomeKit. Archos heeft aangegeven dat ze de 433 MHz radiofrequentie gebruiken, dat ook in gebruik is bij andere huisautomatiseringsproducten. Zo zou je vanuit het Archos-systeem ook andere apparaten kunnen aansturen, bijvoorbeeld een garagedeur-opener.

archos-smart-home-system

Als je niet kunt wachten en er geen probleem mee hebt om 200 euro uit te geven, kun je dit pakket best kopen. Wie wat meer op z’n geld moet letten, wacht beter even af hoe Apple’s Homekit gaat uitpakken. In september/oktober weten we meer.

Meer info: Archos Smart Home

Smart Home

Maak van je huis een smart home met allerlei slimme accessoires. Dit kunnen bijvoorbeeld slimme lampen, slimme deursloten, speakers, slimme stekkers, AirPlay-televisies en andere connected apparaten zijn. Door deze te automatiseren en met elkaar samen te laten werken, kun je je huis op een slimme manier inrichten, bijvoorbeeld met HomeKit. Ontwikkelingen zoals Thread en Matter zorgen voor een beter bereik en beter samenwerken tussen de verschillende protocollen.

Smart Home

Reacties: 6 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.