SwiftKey liet e-mailadressen en telefoonnummers uitlekken

De toetsenbord-app SwiftKey heeft per ongeluk telefoonnummers en e-mailadressen gedeeld met wildvreemden.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Toetsenbord-app SwiftKey heeft een blunder begaan: ze hebben per ongeluk telefoonnummers en e-mailadressen gedeeld met wildvreemden. SwiftKey is na een overname van $250 miljoen tegenwoordig onderdeel van Microsoft. Bepaalde onderdelen van de app zijn nu uitgeschakeld, na het ontdekken van het lek.


swiftkey-themes

Update 9 augustus: SwiftKey heeft een update uitgebracht, waarmee het probleem is verholpen. Ook is de synchronisatiefunctie nu weer ingeschakeld.

SwiftKey datalek

De Britse krant The Telegraph ontdekte dat meerdere SwiftKey-gebruikers woordsuggesties te zien kregen, waarin e-mailadressen en telefoonnummers van anderen te zien waren. Ook had de app last van een taalprobleem: een Britse gebruiker die zijn toestel had ingesteld op de Engelse taal kreeg Duitse taalsuggesties te zien. SwiftKey denkt dat de fout is ontstaan door een bug in de synchronisatiefunctie van de app, die gebruikt wordt voor het updaten van gebruikersdata tussen meerdere apparaten. Het bedrijf heeft de synchronisatiefunctie daarom tijdelijk uitgeschakeld. Dit leidt weer tot problemen bij andere gebruikers, die de data niet op hun nieuwe telefoon kunnen importeren.

https://twitter.com/Regike_/status/758618048995659776

SwiftKey-gebruikers klagen ondertussen op Twitter. Volgens een woordvoerder van SwiftKey gaat het om een beperkt aantal gebruikers, die onverwachte woordsuggesties te zien kregen. SwiftKey heeft een database met woorden en zinnen die frequent worden gebruikt. Op basis daarvan geeft de app suggesties tijdens het typen. SwiftKey heeft toegang tot je persoonlijke berichten zoals e-mail, sociale media en sms-berichten maar kan ook veelgebruikte telefoonnummers, adressen en namen herkennen. Eén van de slachtoffers werd benaderd door een wildvreemde, over zijn of haar e-mailadres beschikte. Toen ze vervolgens allerlei e-mailadressen en telefoonnummers natrokken, bleken deze allemaal in de lijst met woordsuggesties te staan.

Revisiegeschiedenis:

  • 2016 - 09 augustus: Datalek opgelost, synchronisatie van de app werkt weer.

Informatie

Laatst bijgewerkt
9 augustus 2016 om 9:07
Onderwerpen
,
Categorie
Apps

Reacties: 5 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.