Cydia voor beginners: software, sources en meer

·

Cydia startschermCydia is een programma dat je na een jailbreak van firmware 2.0 standaard op de iPhone vindt. Voorheen gebruikten veel mensen het programma Installer om extra software te installeren. Cydia werkt op vergelijkbare wijze maar is misschien nog even wennen; vandaar deze korte kennismaking. Cydia is gemaakt door Jay Freeman en verschilt qua uiterlijk niet zoveel van Installer. Als je door de applicaties bladert zul je zien dat er veel technische applicaties voor ontwikkelaars beschikbaar zijn, maar er komen ook steeds meer applicaties voor gewone gebruikers bij.

Na het opstarten van Cydia kun je op de knop Reload tikken om de sources opnieuw te laden. Onderin het startscherm zie je vijf knoppen: Home, Sections, Changes, Manage en Search. Op het startscherm zie je ook alvast een link naar Featured Packages, waar je snel naar populaire applicaties zoals NES Emulator, Poof en Open SSH gaat.

Cydia updates   Cydia reorganiseren   Cydia details   Cydia featured   Cydia NES

Heb je een applicatie gevonden die je wilt installeren, dan kun je een detailscherm openen. Daarna klik op je de knop Install (rechtsboven) om de applicatie daadwerkelijk te installeren. Er verschijnt dan een scherm met wat details, zoals de bestandsomvang en de hoeveelheid opslagruimte die de applicatie in beslag neemt. Een druk op de knop Confirm zorgt dat de installatie van start gaat. Na een paar seconden verschijnt er een zwart scherm met uitpak- en downloaddetails. Met een klik op de knop Close Windows ga je terug naar het programma zelf.

Met Cydia kun je:

 • Bladeren door applicaties op basis van categorie
 • Bij elke applicatie zien wat de omvang en functie is
 • Applicaties zoeken op naam, met de zoekfunctie
 • Kijken welke applicaties een update beschikbaar hebben
 • Je geïnstalleerde applicaties beheren

Het aanbod in Cydia breidt zich steeds verder uit. Voor firmware 2.0 is het aanbod in Cydia nog wat beperkt. Toen we dit artikel schreven waren de volgende applicaties aanwezig (intussen zijn er veel meer):

poofPoof is een applicatie waarmee je iconen op de Springboard kunt verbergen. Dat is handig als je applicaties hebt geïnstalleerd waarvan je liever niet hebt dat anderen ze zien of bij utilities die je niet dagelijks nodig hebt en waarvan je niet wilt dat ze je Springboard ‘vervuilen’.

flashlightIn de App Store vind je verschillende zaklamp-applicaties, maar die hebben als nadeel dat ze het scherm niet echt helderder maken. Flashlight doet dat wel: als de belofte van de ontwikkelaar klopt is de verlichting veel sterker dan bij andere iPhone-zaklampen.

NES EmulatorDe NES Emulator van Nervegas geeft je toegang tot meer dan honderd NES-games, die je kunt installeren door de ROM’s in /var/mobile/Media/ROMs/NES te plaatsen. Je moet houden van het retro-uiterlijk van de games, maar Mario en arkanoid-achtige games vindt iedereen toch leuk?

PowertoolPower Tool is een applicatie van Gojonnyboy, waarmee je je iPhone kunt rebooten, respringen en uitzetten. In firmware 1.1.4 was de applicatie al beschikbaar, voornamelijk voor mensen waarvan de aan/uitknop kapot was gegaan. Nu is Power Tool terug in een versie voor firmware 2.0.

bossprefsBossPrefs is een bundel nuttige hulpmiddelen waarvan nog niet alle functies werken. BigBoss heeft het tool echter zo snel mogelijk willen uitbrengen, zodat het mogelijk wordt om SSH uit te schakelen. Ingeschakeld laten kost namelijk batterijduur en brengt beveiligingsrisicio’s met zich mee.

In Cydia zijn nog meer kleine applicaties te vinden, zoals Metronome: een metronoom voor muzikanten en een hoop kleine applicaties waarmee je het batterij-icoon en de sliderknop naar wens kunt aanpassen. Hieronder de twee mooiste: de Abstract Butterfly Batterij als vervanger voor je batterij-icoon en Apple Sliders waarbij de lock-schuifknop wordt vervangen door een appeltje.

      

Cydia is ooit gemaakt als een betere en completere vervanger van Installer. Het gebruikt een open source-aanpak die robuuster zou moeten zijn. Je kunt ook je eigen sources toevoegen: dit zijn URL’s die je handmatig in Cydia moet intikken. Ze zorgen ervoor dat de catalogus van applicaties nog verder wordt uitgebreid.

Meer informatie over Cydia is te vinden op Saurik’s website en de webpagina’s over Telesphoreo.

Onderwerpen
door Gonny van der Zwaag

Gonny van der Zwaag is oprichter van iCulture. Deze maand verschijnt na twee jaar schrijven, schrappen en testen haar boek 'Fit met apps en wearables'. Nu in de boekwinkel!

47 reacties

 1. door Bostie

  Om een of andere reden is Cydia plots verdwenen van mijn iPhone.
  Is er een manier m die terug te krijgen, of moet ik dan restoren met de custom software (wat ik niet wil doen, want die muziek er steeds weer opzetten verveelt me.)

 2. door Jeroen

  Ik wacht mooi op installer v4, wat n draak van een programma is dat Cydia toch, 3 keer opgestart, 2 keer daarvan vastgelopen.. Dan ben ik er alweer klaar mee, gelijk er weer af gegooid.. Dan maar even geen getweakte phoon

 3. door Friso Baaij

  Ik wil ook graag de nes en snes emulator op mijn iphone maar ik vraag me af of dit programma schade kan doen aan de iphone.
  Ik weet niet of het wel echt slim is om de iphone te hacken of kan het geen kwaad en kan je de hack er ook weer makkelijk afhalen? Is het makkelijk te installeren en te verwijderen?

  Heb mijn iphone 3g gewoon officieel bij t-mobile abonnement.

 4. door RichieSD

  Heb heel even een gejailbreakte iPhone 3G gehad, maar het bereik was zo slecht (van 5 naar 1 streepje op GPRS) dat ik hem maar snel weer gerestored heb…

 5. door the_Legacy

  Op zich is Clydia een prima programma., niet bedoelt voor pimpen maar eigenlijk alleen voor 3e part software en daar is het ook goed voor te gebruiken, Tot de volgende update is uitgevoerd waarbij je sourches kan toevoegen is het in ieder geval een leuke programma waar je je software mee kan uitbreiden.

  @Bostie je moet waarschijnlijk wel een restore doen met de custom ipsw die je hebt gemaakt via winpwn. Het hoort gewoon goed te werken aangezien het erop heeft gestaan.
  Heb je hem weer gerestored :( dan kan je na lange tijd gelijk Clydia updaten zorg aub dat je netwerk bereik hebt. Je moet minimaal 8 cruciale updates doen via internet.

  @ Friso Het levert verder geen schade aan je iphone. als de software echt raar doet kan je gewoon je iphone in restore zetten. je ipsw word an gewoon bij apple weggehaald en verzekerd je weer van een goede functionaliteid.

  @richie je telefoon bereik word niets mee gedaan door clydia. Als je herstel netwerkinstellingen selecteerd moet je je oude3 bereik weer terug hebben

 6. door t!mmy

  Ja? Heeft jailbreake veel invloed op ontvangst ?

 7. door Flipske

  IK HEB EEN PROBLEEM:

  Ik heb mijn telefoon ge-upgrade, alles werkt prima geweeeeldig.

  MAAR

  Ik was verslaafd aan het spelletje TRIS van Installer.

  Kan iemand mij vertellen hoe ik dit er op krijg op mijn iPhone 8GB 1st gen US met fw 2.0 ?

  Ze verkopen trouwens niet eens tetris in de app store!!! Dat is toch niet normaal…

  Help mij Tris terug te krijgen aub!!

  Groeten Flipske

 8. door sashimi

  :-) Ik ben de schoolmeester vandaag.
  @ Friso Baaij: Ik heb NES draaiende met 950 spelletjes. Doet geen schade. (iphone US8Gb, gepwnd FW 2.0)
  @ richieSD en de rest: Jailbreaken heeft in principe geen effect op je bereik. Het is de baseband van de iPhone die zorgt voor de communicatie van de iphone met zendmasten. Die baseband kan geflasht worden en aangepast. Apple doet dit zelf soms ook en komt in een nieuwe release met een andere baseband. Als je hier meer van wil begrijpen, lees dan ‘s deze briljante post:
  http://www.hackint0sh.org/forum/archive/index.php/t-32604.html
  @Flipske: Tja. Als je zelf nog ergens een backup van de app hebt, dan kun je proberen om die met SSH in de Applications map van je iPhone te plaatsen, maar de kans is (zeer) groot dat het programma het niet zal doen. Firmware 2.0 werkt anders met programma’s dan 1.x.x dat doet. Heel waarschijnlijk kom je dus niet verder dan het splash screen. Het wordt wachten tot Installer 4 uitkomt en dan weer wachten tot de TRIS ontwikkelaar zijn programma 2.0 geschikt maakt en weer beschikbaar stelt. Kan nog ff duren. Overigens mee eens dat er gauw weer een Tetris spelletje moet komen.
  …Zo, weer genoeg schoolmeestertje gespeeld.

 9. door Flipske

  - Dit is geen support-topic. Daar is het forum voor bedoeld.

 10. door kutlu ali

  - Dit is geen support-topic. Daar is het forum voor bedoeld.

 11. door Ronnus

  Ik vraag me af

  de standaard springboard die je krijg in 2.0 vind ik zo saai in 1.1.4 had je nog summerboard om alles een beetje naar wens aan te passen, weet iemand of er al z’n soortgelijks applicatie bestaat voor firmware 2.0 ??

 12. door kamerhuurcommissie

  en waar kunnen we dan de link vinden voor al die nes games?

 13. door david

  Ik heb dankzij cydia 2 keer mijn iphone volledig moeten herstellen de eerste keer liep de iphone vast na het installeren van een cydia update en ik kreeg de iphone niet meer uit en het scherm bleef aan…. gelukkig kon ik hem in itunes nog herstellen. de 2e keer was het een stuk enger ik had cydia nog maals gebruikt alleen deze keer na het update liep hij weer helemaal vast dus ik steek hem in de dock om hem te herstellen net als de vorige keer met itunes alleen dit werkte niet omdat itunes mijn iphone niet meer zag….. ik heb toen de iphone uit de dock gehaald en hij werd heel erg warm het scherm bleef aan en ik kon er niets meer mee…. ik heb hem zo laten liggen tot de batterij leeg was toen stak ik de iphone weer in de dock om hem op te laden en het duurde zo’n 5 minuten tot het appeltje in beeld verscheen om op te starten alleen het appeltje ging niet meer weg hij bleef weer vast zitten dus ik haal de iphone weer uit de dock tot deze weer ontladen was ik heb toen mijn home-knop de hele tijd ingedrukt gehouden toen ik hem weer in de dock stak om op te laden en gelukkig kwam ik in de herstel modus en kon ik de iphone weer herstellen alleen ik gebruik cydia NOOIT MEER!!!

 14. door mvmaastricht

  “…SSH ingeschakeld laten kost namelijk batterijduur…”
  Volgens de maker van Cydia, in de faq van Cydia zelf, is dit onzin en wordt er door SSH absoluut geen extra batterij verbruikt: “it is just a data structure in the mind of lauchd, which is always running, OpenSSH or not”…
  Zelf heb ik het idee dat er andere dingen zijn die batterij verbruiken. Als ik bijv. Cydia NIET start na het herstarten van m’n iPhone US8gb, dan gaat de batterij langer mee; alsof er met Cydia van alles in werking wordt gezet. Verder duurt het opstarten van m’n iPhone een stuk langer dan toen er nog 1.1.4 op stond: het lijkt erop dat er veel meer applicaties gestart moeten worden. Wat dat betreft kijk ik uit naar een “schonere” ipsw, hopelijk met firmware 2.1…

 15. door Cancunlover

  Ik merkte vanochtend pas dat ik mijn SSH het hele weekend had laten aanstaan. Heb sinds vrijdagavond mijn iPhone niet meer opgeladen. Maar nu was het daarnet toch nodig. Dus dikke 2 dagen met gebruik van Wifi enzo is toch mogelijk, zelfs als SSH aanstaat…

 16. door boekaroutie

  ik vind de risico’s van het ‘aanbieden’ van je ipone
  aan tout-internet, door het continue laten aanstaan van SSH,
  standaard in 2.0-en beveiligd met een password dat vrij verkrijgbaar is bij G..gle
  interessanter dan of SSH wel of niet stroom tapt.

 17. door serge

  ik heb een iphone uit belgie (3G)
  hoe kan ik daar Cydia op instaleren,
  of wacht ik beter op installer

 18. door Nms

  Hey mensen,

  Ik wil graag Agile Messenger via cydia installeren.
  Is dat mogelijk?
  De modmyifone repo werkt op dit moment niet.

 19. door mbeen

  wat een negatieve reacties toch allemaal… Cydia crasht inderdaad wel eens maar dat doen alle apps toch wel eens?
  Ik heb er veel leuke dingen afgehaald vooral winterboard themes.
  Echt geweldig hier heb je meer aan dan aan firmware updates en loze betaalapps

 20. door yep

  kan iemand mij alsjeblieft uitleg geven waar ik cydia vind en download ik ben al een week naar op zoek maar krijg geen download programma te vinden

 21. door The Legacy

  @ Ronnus
  Waarschijnlijk ben je er al achter :) maar de duidelijke verbeteraar winterboard staat ook onder de Cydia installer. Hiermee kan je via de juiste sites en via cydia zelf oneindig pimpen

  @serge
  @Yep je kan Cydia niet zomaar even downloaden en instaleren. komt eigenlijk automatisch in je iphone nadat je hem gepwnd heb. Oftewel je toestel gebruiksklaar hebt gemaakt voor “derde partij software”
  Dit is te doen vie Dev-team blog

  oftewel de uiteindelijke makers van het kraakprogramma.

  @Nms je kan in feite alles via cydia instaleren mits je de sourche “url” hebt van de krakers die hem aanbieden. Soms laat cydia het niet toe zomaar een sourche toe te voegen. Doet hij dat niet probeer dan de .app versie te vinden. deze kan je dan via shh toevoegen op je toestel.

  @kamerhuurcommissie Nes games vind je via de link: hier vind je zo’n beetje alle oude games.

 22. door The Legacy

  hahaha jezus er zit gewoon echt een persoon deze teksten te controleren., Dat had ik echt niet verwacht. Gaaf maar ehm delete deze dan ook maar even ;) mijn email mocht er duidelijk genoeg niet in :)

 23. door Ronster

  Wat is ‘respringen’ van je iPhone?

 24. door The Legacy

  Dat ga ik je eens overduidelijk (waardoor het vaak ingewikkeld word) proberen uit te leggen ;)

  REspringen is alleen de software opnieuw opstarten ipv gelijk je hele iphone.,
  Op deze manier kan je na het toevoegen van software, ook vrij direct de software gebruiken,.
  je ziet het bijvoorbeeld vaak gebeuren bij het gebruik van winterboard, (veranderen van thema’s) Deze themas worden dan ook meteen in gebruik gezet :)
  Maar zonder je iphone gepowned te hebben zal je de functie echt niet snel tegenkomen.
  Via itunes gaat het eigenlijk automatisch ook de gehakte ipa’s

  mvg Daan

 25. door The Legacy

  Hey hoi onxfly. Cydia is bedoeld voor gepownde iphone’s, dat is een handeling die je kunt verrichten zodat je iphone ook bestanden kan draaien van zogenoemde 3e partijen.

  Cydia is dan weer het bestandje wat er voor zorgt dat je gratis bestanden ,software, thema’s en games kan downloaden. Hier zit soms heel erg handig of leuk spul tussen

  Je krijgt dus bij het pownen automatisch Cydia of een soortgelijk programma erin.

  Voor het pownen van je iphone kan je het beste naar de uitvinders van de crack hun eigen site gaan.

  ik hoop dat je er wat aan hebt

 26. door Piter

  ben nieuw hier…

  wil graag cydia op mn iphone installeren… waar kan ik het programma krijgen?

 27. door Mandy

  Ik download wel van alles met Cydia, maar er staat niks op mijn iPhone..

 28. door Sebas

  Wat is de meerwaarde van Cydia ten opzichte van de App store?

 29. door mercedes

  ja hallo kan mij iemand vertellen hoe dat ik cydia
  moet downloaden op mijn iphone aub is er iemand die mij is zo snel mogelijk kan helpen kan mij altijd er emailtje sturen op livenu_@hotmail.com

 30. door Funkey

  Hallo,

  Ik heb een gejailbreakte US Iphone 8GB met firmware 2.1
  Maar ik zie nergens Cydia of installer staan.

  Weet iemand een oplossing om deze er toch op te krijgen?

  Grtjs,

  Funkey

 31. door The Legacy

  @Piter Hey Piter,. om cydia te krijgen moet je je iphone jailbreaken,. Jailbreaken zorgt ervoor dat je iphone kan werken met 3e partij software., Een volledige handleiding vind je door in google te zoekn op: dev team blog. Dev team heeft daar de software, programma’s en uitleg bijstaan.

  @Mandy, Hey mandy niet alle programma’s worden vertoont met een icoontje. De meesten eigenlijk niet. Cydia bevat veel programma’s zoals openproxy en tinyserver wat op de achtergrond draait voor andere toepassingen. Alvorens je wat instaleerd adviseer ik je wel duidelijk te lezen waarvoor het is,. bij het openen van cydia heb je wel hele leuke apps onder featered staan :)

  @Sebas Cydia geeft je iphone ongeloofelijk meer mogelijkheden dan itunes. Dan praat ik over alle itunes apps gratis via itunes. Volledig nieuwe themas. Openssh deling met je pc. enz enz enz.
  Als ik kijk wat ik had zonder en wat ik nu heb dan praat je over een wereld van verschil. Je moet alleen wel veel leren om alles voor elkaar te krijgen. Maar zeker de moeite waard

  @mercedes hey mercedes ik hoop dat je dit leest want de service om jou een mailtje te versturen word normaal echt niet gegeven ;) maar lees mijn antwoord onder @Piter in dit bericht en je weet het

  @Funkey hey funkey,. ik heb dit nog niet eerder gehoord. Het klinkt ook letterlijk of hij niet is gejailbreakt. In elk geval moet je hem echt opnieuw jailbreaken. Dit is namenlijk de beste manier om het erop te krijgen. Als jij ervoor zorgt dat je eerst een nieuwe 2.1 versie erop krijgt kan je daarna Quickpwn gebruiken voor het jailbreaken. Dit duurt maar even. Alles vind je terug na googlen op “dev team blog” helaas is er zover ik weet niet echt een andere oplossing helaas.

  succes allemaal, @ you’re service The Legacy

 32. door Funkey

  @The Legacy – Merci voor het antwoord. Ondertussen weet ik van de persoon van wie ik hem heb gekocht (2de hands) dat er inderdaad een icoon heeft opgestaan waarmee ik apps kon installeren. En dat icoontje is momenteel nergens meer te bespeuren.
  Ik zou niet kunnen zeggen of ik het er af heb gegooid of niet. Maar het staat niet meer tussen de andere iconen.
  Kan dit ergens anders staan???
  Zo niet dan moet ik waarschijnlijk eerst terug versie 2.1 erop zetten en dan terug jailbreaken???

  Graag nog een reactie aub :-)

  Funkey

 33. door The Legacy

  Hey Funkey,. Ik ben inderdaad bang dat het gaat om een reinstall., Het is niet mogelijk om een icoontje terug te brengen in je iphone., Sterker nog het is normaal niet mogelijk je cydia of installer app icoontje uberhaubt te verwijderen. Je kan een poging wagen bij bijvoorbeeld je sms app., Letterlijk onmogelijk.
  Je kan het allerbeste “dev team blog” googlen, hier vind je de snelste manier om je iphone te pwnen. Quickpwn is dan een onwijs goede oplossing. Het duurt even maar dan heb je wel wat :)

  —Verwijderd
  Edit iPhoneclub: Laatste waarschuwing! Wij tolereren geen adviezen hoe gekraakte applicaties op je iPhone of iPod touch te krijgen

 34. door Link44

  Ik ben een vrij nieuwe gebruiker van de iPhone.
  Ik bezit een iPhone 3G met firmware 2.2.
  Regelmatig komen de termen “instaler” en ” Cydia” op het forum voor maar ik vind deze niet terug op mijn iPhone.
  Als ik goed kan volgen moet je je iPhone “Jailbreaken” om dit in orde te krijgen. Waar kan ik een duidelijke nederlandstalige handleiding vinden. Dit is allemaal nieuw voor mij en ben niet met alles mee blijkbaar.

 35. door ~wilma~

  Metronome net op mijn phone gezet,want ik wil graag die Abstract Butterfly Batterij als vervanger voor je batterij-icoonop mijn phone zetten.
  Maar waar kan je dat instellen??

  Alvast vriendelijk bedankt!

 36. door Darwin

  Je moet eerst programma winterboard installeeren om thema’s te kunnen aanpassen.

 37. door lars

  Ik heb een vraagje.
  Welk programmatje moet je downloaden als je je iPhone 1.1.4 US 8Gb wilt unlocken want dan heb ik cydia,etc.

 38. door Joris

  Ik heb sinds kort ook Cydia op mijn iPhone 3g, maar als ik iets wil installeren via Cydia geeft ie vaak foutmeldingen aan. Soms iets met POSIX, dat staat er: operation timed out. En dan stopt ie met installeren. Moet ik nog iets meer downloaden om Cydia goed te laten werken?

  Alvast bedankt

 39. door Felry

  @Joris, download het opnieuw

 40. door wish

  Hey denken jullie dat de nieuwe applicatie voicecontrol in vergelijkbare software beschikbaar komt in Cydia…??

 41. door Redwire

  Ik heb cydia vandaag nog maar geinstalleerd en weet niet hoe ik een thema moet installeren op mijn iphone 3g. Kan iemand me helpen?

 42. door wish

  je winterboard installen , en dan via cydia naar sections dan naar themes system … en klaar hoop ik

 43. door Ed

  Werkt dat Cydia alleen op iphones die met jailbreak gekraakt zijn of kun je het ook gebruiken zonder die jailbreak?

 44. door patrick

  Goedeavond ik heb navigon gedownd via mijn computer uit een nieuwsgroep en wil deze op mijn iphone zetten ik heb het bestand uitgepakt en hij staat nu in mijn itunes heb mijn foon gejailbreakt maar als ik nu op synch druk pakt hij navigon niet foutmelding doe ik iets niet goed..

  patrick

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.