Uitgelicht
WWDC 2023: alle highlights
Toon of verberg de lijst met posts
iPhone in de hand

Hoe je het mobiele bereik van je iPhone thuis kan verbeteren

Thuis zul je meestal gebruik maken van het Wi-Fi-netwerk. Maar telefoongesprekken en de eventuele sms’jes die je verstuurt, zijn nog altijd afhankelijk van je mobiele verbinding. De verbinding is thuis niet altijd even goed, maar er zijn manieren om die te verbeteren, waar we je in deze tip alles over vertellen.

Zo kun je het mobiele bereik thuis verbeteren:

Mobiele bereik verbeteren

Er zijn veel factoren die invloed hebben op het bereik van je smartphone. Woon je bijvoorbeeld op het platteland, dan kan het zomaar zijn dat de dichtstbijzijnde zendmast ver van je vandaan staat. Woon je in de stad, dan kan het zijn dat je appartementencomplex goed geïsoleerd is en uit beton is opgetrokken. Of heb je gewoon je hele huis vol met elektrische apparaten staan? Al deze factoren kunnen hebben invloed op het bereik van je telefoon. Om dat te verbeteren, kan je diverse stappen nemen.


Controleer eerst het netwerk
De eerste stap die je kan zetten, is een simpele. Controleer hoe het zit met de mobiele masten en netwerken in je buurt. Zo weet je precies of je provider wel voldoende dekking biedt in de gemeente waar je woont, of dat je beter naar een andere over kan stappen. Ga naar 4GMasten.nl of naar GSMmasten.nl om te kijken of er überhaupt wel masten bij jou in de buurt staan.

Met een app als Open Signal kun je het ook eenvoudig controleren en kun je ook zien van welke provider een mast is. Als je de app installeert en vervolgens opent, zie je meteen een kaartje met de zendmasten in je buurt. Ook kan je gedetailleerd zien op welke afstand verschillende telefoonmasten zich bevinden. Dat ziet er dan als volgt uit:

OpenSignal Bereik controleren

Afhankelijk van de resultaten hiervan, kan je ervoor kiezen om naar een andere provider over te stappen. Tip: koop eerst een prepaid simkaartje in de supermarkt, om te testen of het bereik goed genoeg is. Of organiseer een feestje bij je thuis, waarbij je mensen met verschillende providers vraagt om een speedtest uit te voeren. Zo kun je de snelheid van je mobiele netwerk testen.

Bekijk ook

Snelheid van je mobiele data en provider meten op iPhone en iPad

Er zijn grote verschillen in snelheden bij de databundels voor mobiele abonnementen. Bij sommige providers ligt de snelheid van je mobiele data meer dan twee keer zo hoog dan bij andere. Hoe kun je zelf meten wat je datasnelheid is?

Als je provider prima dekking biedt, zijn er een aantal verdere stappen die je kan zetten.

Bellen via Wi-Fi
Een goede en goedkope optie, is het bellen via je Wi-Fi-netwerk. Diverse providers bieden deze mogelijkheid in Nederland. Daarmee ben je dus iets minder afhankelijk bent van het bereik van je telefoon.

Zo kun je bellen via Wi-Fi instellen:

  1. Open de Instellingen-app op je iPhone.
  2. Ga naar Telefoon > Bellen via Wi-Fi.
  3. Zet de schakelaar aan.

Zie je de optie niet? Dan heb je waarschijnlijk een provider die bellen via Wi-Fi nog niet aanbiedt.

Bellen via wifi

Schakel 4G uit
We kregen van een lezer ook de tip om 4G uit te schakelen en over te stappen naar 3G. Bij sommige providers en op sommige locaties kan het 3G-bereik beter zijn en door 4G uit te schakelen, voorkom je dat de iPhone blijft zoeken naar een 4G-verbinding. Doe het volgende:

  1. Ga op je iPhone naar Instellingen > Mobiel netwerk.
  2. Tik op Opties mobiele data.
  3. Bij Schakel 4G in kies je voor Uit.

Koop een repeater
Een andere mogelijkheid, die niet zomaar mag in Nederland, is het gebruiken van een netwerkrepeater. Dat zijn apparaten die je kan kopen bij je provider, of via een externe partij. Ze verbeteren het mobiele signaal binnenshuis (en dus niet het Wi-Fi-signaal, want daar zijn weer andere apparaten voor).

Omdat dergelijke apparaten soms voor storingen zorgen, moet je van het Agentschap Telecom eerst toestemming krijgen van je provider. Heb je die toestemming niet, maar wel een repeater in huis, dan ben je illegaal bezig.

Heb je met je provider gebeld en vervolgens toestemming gekregen, dan heeft je provider je vermoedelijk ook een aantal opties geboden. Let bij het maken van een keuze vooral op het signaal en de dekking die geboden wordt. Een repeater biedt gewoonlijk dekking tussen de 250 en 5.000 vierkante meter. Dat eerste is voor een consument interessant, dat laatste voor een groot bedrijf. Overigens loopt ook de snelheid waarmee een repeater werkt uiteen. Ook daar moet je op letten bij het maken van je keuze.

In uitzonderlijke gevallen bieden providers een repeater gratis aan, maar daar is bijna nooit sprake van. Dat betekent dat je diep in de buidel zal moeten tasten. De goedkoopste optie kost al snel 250 euro en prijzen kunnen snel oplopen tot 2.500 euro voor een netwerkrepeater.

Heb je zelf tips hoe je het mobiele bereik binnenshuis kunt verbeteren? Laat ze weten via onderstaande link!

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!