Donkere modus voor Mac

Donkere kleuren op de Mac inschakelen: zo krijg je de donkere modus

In macOS vind je een donkere modus (dark mode), zodat menu's en dock donker worden. Teksten zijn beter leesbaar als je de donkere kleuren inschakelt. Deze tip legt uit hoe je het inschakelt.

Apple biedt je de mogelijkheid om in macOS donkere kleuren te gebruiken. Deze ‘Dark Mode’ zorgt ervoor dat de transparante menubalk en het dock donker worden, zodat ze gemakkelijker te lezen zijn. Deze tip legt uit hoe je de donkere modus inschakelt.

macOS donkere modus

Zo schakel je de donkere kleuren op de Mac in:

  1. Ga naar Systeemvoorkeuren op de Mac.
  2. Ga naar het onderdeel Algemeen.
  3. Bovenin vind je het vakje Gebruik donkere menubalk en donker Dock.
  4. Vink aan en sluit het venster.

Donkere modus macOS

De menubalken en de dock zullen nu niet langer lichtgrijs en transparant, maar donker zijn. Ook bij menu’s die openklappen is de achtergrond nu een stuk donkerder, waardoor teksten beter leesbaar zijn. Zwarte teksten worden wit. Vind je dit nog steeds niet goed leesbaar, experimenteer dan eens met de optie Gebruik indien beschikbaar anti-aliasing voor lcd. Je vindt deze optie helemaal onderaan in Systeemvoorkeuren > Algemeen. De letters zullen dan iets dunner worden weergegeven, ook in schermteksten van apps. Zwarte teksten op een witte ondergrond zullen ook iets minder vet worden weergegeven.

macOS donkere kleuren gebruiken

Donkere menu’s niet voor alle apps

Bij apps van Apple zul je zien dat de menubalk voortaan in de donkere kleuren wordt weergegeven, maar dat geldt niet voor apps van externe partijen. Ontwikkelaars zullen dat zelf moeten aanpassen en bij nog lang niet alle apps is dat gedaan, ook al biedt Apple al sinds Yosemite (2014) de mogelijkheid. Bij apps die van zichzelf al een donkere menubalk hebben, zul je een lichte gloed langs de onderrand zien.

Kleuren in macOS

Wil je dat macOS er minder kleurrijk uitziet, dan kun je ook nog in Systeemvoorkeuren > Algemeen de weergave van blauwe knoppen, menu’s en vensters omzetten naar antracietgrijs. Zelf vinden we dat geen verbetering: de menu’s worden erg kleurloos en de blauwe kleur is vaak een handige hint dat er een knop of keuzemogelijkheid is. De omzetting zorgt er ook voor dat het ‘stoplicht’ linksboven in elk dialoogvenster voortaan grijs is. Minder kleurrijk, maar ook minder duidelijk.

Wil je juist het omgekeerde (dus iets meer kleur), dan kun je bij Markeringskleur de standaard lichtblauwe markeringskleur vervangen door een zuurstokkleurtje, bijvoorbeeld roze of groen.

Automatisch donkere menu’s inschakelen met f.lux

Je kunt nog een stap verder gaan: met de app f.lux voor Mac kun je zorgen dat de donkere schermmodus automatisch aangaat bij zonsondergang. F.lux past de kleuren van het Mac-scherm automatisch aan, afhankelijk van de lichtomstandigheden. Na installatie geef je aan dat Dark Mode automatisch ingeschakeld moet worden zodra de zon onder gaat.

f.lux voor de Mac vind je hier.

Ook op de iPhone en iPad kun je een donkere modus inschakelen, al gaat het hier niet om een officiële instelling maar om een hulpmiddel voor toegankelijkheid. Hieronder lees je hoe het werkt.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt december 2017
Categorie Mac
Onderwerp donker