Review: Dexim MHub Dock Station voor iPhone en iPod

Review van de Dexim MHub Dock Station, een usb-hub met geheugenkaartlezer in strak design. Geïnspireerd op de MacBook Air, maar geschikt voor elk type computer, ongeacht Windows of Mac.

dock deximAl eerder hebben we iets geschreven over de MHub Dock Station van Dexim, een dock met usb-aansluitingen en SD-geheugenkaartlezer. Deze in matzilver uitgevoerde iPhone-dock past mooi bij een eerste generatie iPhone en bij een MacBook, maar is net zo goed in combinatie met Windows-laptops en -desktops te gebruiken. De dock is volgens de verpakking geschikt voor het opladen van een iPhone, iPod en BlackBerry, maar dat laatste mag je heel ruim opvatten.


De meegeleverde mini-usb-kabel is namelijk prima geschikt voor een TomTom, HTC-toestel of elk ander compatibel apparaat. De MHub Dock is zodanig gemaakt, dat je het makkelijk in je laptoptas kunt meenemen. Gelukkig zit er een opbergzakje bij, want de diverse ‘hulpstukken’ kun je maar het best bij elkaar houden: 4 kabeltjes plus een stroomadapter, een (Nederlandse) handleiding en de dock zelf.

Uitvoering van de Dexim MHub Dock Station

Toen we fabrikant Dexim afgelopen januari spraken op Macworld, stond er al een prototype van deze dock in de standruimte. De fabrikant gaf aan, dat ze de dock hadden ontwikkeld voor de MacBook Air. Die heeft immers maar één usb-poort en weinig andere aansluitingen. Het idee was om een universeel dockje te maken waarmee je al die aansluitingen wel bij de hand hebt. Blijkbaar was zo’n sterk gespecialiseerd product niet slim om op de markt te brengen: Dexim heeft van de MHub een universeel accessoire gemaakt, dat qua design nog wel geïnspireerd lijkt op de MacBook Air. De dock heeft rubberen voetjes en heeft een zodanig design dat de dock boven je bureau lijkt te zweven.

[flickr]set:72157617204504583[/flickr]

De dock lijkt gemaakt van geborsteld aluminium, maar schijn bedriegt: de behuizing is van plastic. De dock maakt een solide indruk en is met een gewicht van 102 gram nog goed mee te nemen in je laptoptas. Om te voorkomen dat de dock connector in je tas, tussen kabels en andere rommel, beschadigd raakt is er een verhoging met Dexim-logo gemaakt. Dit is tevens een steuntje waar de iPhone tegenaan rust. De steun is langs een rails heen- en weer te bewegen, zodat je ook bij een dikke iPhone (bijv. met case) de dock kunt gebruiken. Het geheugenkaartslot aan de zijkant is geschikt voor gewone SD-geheugenkaartjes en SDHC.

De hub heeft in totaal 6 poorten/aansluitingen: links mini-usb en geheugenkaart, aan de achterzijde usb en power en aan de rechterzijde twee usb-poorten. In totaal dus drie usb-poorten, die zover uit elkaar zijn geplaatst, dat ze elkaar niet in de weg zitten als je meerdere apparaten wilt inpluggen. Elke usb-poort levert een spanning van 5 Volt en een stroomsterkte van 500 mA. Die stroomsterkte per usb-poort geldt natuurlijk alleen als je meegeleverde stroomadapter, aangesloten op het lichtnet, gebruikt. Sluit je de dock alleen aan op een laptop, dan zal de stroomsterkte per usb-poort een stuk lager zijn (de MacBook levert bijvoorbeeld maar 500 mA, de de aangesloten apparaten moeten delen). In dat geval trek je gaandeweg ook de batterij van je laptop leeg, dus het is aan te raden om onderweg toch de stroomadapter mee te nemen om te zorgen dat je snel meerdere apparaten gelijktijdig kunt opladen.

[flickr]set:72157617204849155[/flickr]

Dexim MHub Dock Station in gebruik

De MHub is op verschillende manieren te gebruiken: je kunt de dock in je laptoptas stoppen, zodat je onderweg kunt opladen, synchroniseren en foto’s van je digitale camera uitlezen. In dat geval sluit je de dock via een usb-poort aan. Je kunt de dock ook op je bureau zetten, gekoppeld aan je desktopcomputer, waarbij je de usb-kabel in de meegeleverde stroomadapter steekt. Een andere mogelijkheid is om de dock op je nachtkastje te zetten, zodat je kunt opladen en tegelijk de iPhone als nachtklokje kunt gebruiken. De vier lampjes op de dock zijn niet fel, zodat je er tijdens het slapen geen last van hebt. De lampjes zijn respectievelijk voor geheugenkaart, iPhone/iPod en power.

Bij zo’n grote hoeveelheid kabeltjes heb je vaak het probleem dat het na verloop van tijd een kabelchaos wordt. Gelukkig heeft Dexim daar een oplossing voor meegeleverd: elke kabel is voorzien van een klittenbandje, waarmee je de kabel eindeloos kunt loshalen en tot de gewenste lengte oprollen. Mooi dat er ook aan de details is gedacht.

[flickr]set:72157617296973148[/flickr]

Ik gebruikte al een tijdje de videodock van Dexim. Die is ook gewoon als dock op je nachtkastje te gebruiken maar is tamelijk lelijk. Deze nieuwe dock is veel mooier, universeler in gebruik, makkelijker mee te nemen voor onderweg (of op vakantie) en past beter bij de iPhone.

Conclusie

De MHub van Dexim is een handig ding, zowel voor op je bureau, in je laptoptas of naast je bed. Handig is dat je de dock meteen als usb-hub kunt gebruiken én dat je onderweg op vakantie ook nog je vakantiefoto’s ermee kunt uitladen via de SD-kaartlezer. Door het MacBook Air-achtige design lijkt de dock te zweven boven je bureau; dat ziet er erg strak uit.

Meer info

MacBook Air

De MacBook Air is Apple's lichtste en meest compacte MacBook uit de line-up. De MacBook Air kenmerkt zich door het dunne design en het lichte gewicht. De meest actuele modellen zijn de MacBook Air 13- en 15-inch met Apple's M3-chip (begin 2024). Het schermformaat van 13-inch zit al jarenlang in het assortiment bij Apple en in juni 2023 kwam er een 15-inch variant bij. De MacBook Air is ideaal voor gebruikers die op zoek zijn naar een snelle en compacte laptop. Hij is beschikbaar in vier kleuren en opslagcapaciteiten en heeft een Magic Keyboard met Touch ID-sensor. Alles over de MacBook Air, de MacBook kopen en MacBooks vergelijken lees je hier.

MacBook Air
Lees de 8 reacties voor dit artikel of laat zelf een reactie achter »