Er zijn meerdere docks voor de MacBooks verschenen, die ervoor zorgen dat je wat meer armslag hebt qua poorten. Ik probeerde de Moshi Symbus, een compacte aluminium hub. Dankzij deze dock kun je de standaard oplader van je MacBook thuislaten en daarnaast heb de de beschikking over alle gangbare aansluitingen. Daarnaast probeerde ik nog enkele andere USB-C-accessoires van dezelfde fabrikant.


Moshi Symbus Dock voor MacBook

Moshi Symbus-dock: klein en toch compleet

De Moshi Symbus is verkrijgbaar voor de 12-inch MacBooks en de 13- en 15-inch MacBook Pro’s met of zonder Touch Bar. Je betaalt €129,95 en dat lijkt op het eerste gezicht wat veel, maar als je naar Belkin Express Dock HD van €250 kijkt valt het wel weer mee. De dock van Belkin heeft veel meer aansluitingen, maar is ook lomper om mee te nemen terwijl de Symbus in je handpalm past.

Moshi-dock thuis

Bij de Symbus heb je keuze uit één kleur: zilver. De onderkant is gemaakt van zwart rubber en zorgt ervoor dat de dock niet verschuift op je bureau. Door het matte zilverkleurige en strakke design is deze dock helemaal in Apple-stijl. Aan de voorkant zie je twee normale USB-A-poorten met een snelheid tot 5 Gbps. De linker is bedoeld voor snelladen met een stroomsterkte van 2,1A. De rechter poort is bedoeld voor muizen, toetsenborden en andere randapparatuur dat weinig stroom verbruikt. In de doos vind je zowel een Europese als een Britse stroomkabel, altijd handig.

Moshi Dock achterkant

Aan de achterkant vind je een Gigabit Ethernet-poort en een HDMI-aansluiting voor 4K-video. Ook is er een stroomaansluiting om je MacBook te kunnen opladen via USB-C. En juist dat laatste is ideaal in mijn geval, want ik hoef nu niet meer onder de tafel te duiken om de stroomadapter los te koppelen als ik met mijn MacBook de deur uit wil.

Ik gebruik mijn 12-inch MacBook voornamelijk thuis, aangesloten op een extern scherm. Tot voor kort gebruikte ik daarvoor Apple’s 79 euro kostende USB-C-naar-digitale-AV-multipoort-adapter om het scherm en normale USB-A-accessoires te kunnen aansluiten. Maar als ik de deur uit wil moet ik alles loskoppelen en dat is nogal een gedoe. De Moshi Symbus lost dat op: ik heb nu alle kabels weggewerkt in een kabelbak, waar alleen de Moshi naast hoeft te liggen.

Moshi Symbus-dock

Daarmee heb ik alle aansluitingen die ik nodig hebt, terwijl ik de standaard stroomadapter en de eerder genoemde Apple-multipoort-adapter niet meer hoeft te gebruiken. Die kan ik in een tas stoppen voor momenten dat ik de MacBook buitenhuis wil gebruiken. Als alternatief had ik een extra MacBook-adapter en een tweede multipoort-adapter kunnen kopen, maar dan was ik duurder uit geweest (€79 + €59).

De HDMI-aansluiting voor externe schermen is geschikt voor 4K-schermen (30Hz) en uiteraard ook voor 1080p-schermen (60Hz). Daarnaast kan de dock ook digital surround sound aan.

Hieronder zie je het gebruik met een extern scherm van bovenaf gezien:

Moshi Symbus-dock met extern scherm

Wat het opladen betreft: met maximaal 50 Watt is het prima geschikt voor mijn 12-inch MacBook, maar is iets te zwak voor de 15-inch MacBook Pro die met 87 Watt-adapter wordt geleverd. Het opladen zal bij deze grotere MacBooks wat trager gaan.

Moshi Symbus voorkant

Plug-and-play
Deze Moshi-dock is plug-and-play; je hebt geen drivers nodig. Na het uitpakken heb je binnen een minuut alles aangesloten en werkend. Eventueel kun je via de Mac App Store een optioneel desktop-app downloaden waarmee je de status van de Ethernet-verbinding kunt bekijken en aangesloten USB-apparaten kunt verwijderen, maar ik vond dat niet nodig. Je hebt deze software wel nodig als je de firmware van de dock wilt updaten, maar dat zal niet vaak voorkomen.

Moshi-dock voorkant

Goedkoper alternatief: multipoort-adapter
Zoek je een goedkoper alternatief, dan zijn er multipoort-adapters (er is ook eentje van Moshi zelf, €59) maar die hebben meestal minder aansluitingen. Je kunt met zo’n multipoort-adapter wel 4K-schermen aansluiten en je kunt er ook je bestaande MacBook-stroomadapter op aansluiten, maar het mooie van de Symbus-dock die we hier hebben besproken is dat het de stroomadapter van je MacBook helemaal vervangt. Het enige waar je rekening mee moet houden is dat de geïntegreerde USB-C-kabel vrij kort is (ca. 30cm). De dock moet dus vrij dichtbij de MacBook liggen.

Wat de kwaliteit van de materialen en de constructie betreft valt er weinig te klagen over de Symbus: het voelt kwalitatief goed aan en als je je product registreert krijg je zelfs 3 jaar garantie. De materiaalkeuze zorgt wel voor een iets hoger gewicht van 620 gram.

Moshi USB-C kabels en adapter

Andere Moshi-accessoires: kabels en adapters

Moshi maakt nog veel meer accessoires die voor MacBook-gebruikers interessant kunnen zijn. Deze accessoires hebben we ook geprobeerd:

Behalve de VGA-adapter zijn er ook nog adapters met allerlei andere aansluitingen. De Integra-kabels hebben als voordeel dat ze aan de buitenkant zijn bekleed met slijtvaste nylon. Het binnenwerk met DuPont Kevlar is bestand tegen meer dan 10.000 keer buigen en de kabels zijn extra verstevigd op plekken die snel slijtage vertonen. Voor mensen die hun MacBook vaak buitenshuis meenemen en altijd in de weer zijn met kabels oprollen en uitrollen kan dat handig zijn. Er zit op elke kabel een klittenbandje om weer netjes te kunnen opbergen.

Score

8.1

Moshi Symbus

Moshi Symbus

€129,95

Voordelen +

  • Compacte dock voor USB-C MacBooks
  • Degelijke constructie en materialen
  • Ook geschikt om MacBook op te laden
  • Alle aansluitingen die je nodig hebt

Nadelen -

  • Geïntegreerde USB-C-kabel is kort
  • Aan de zwakke kant voor 15-inch MacBook Pro

Conclusie Moshi Symbus review

Heb je een USB-C MacBook dan is de Moshi Symbus een makkelijke en compacte oplossing om je MacBook uit te breiden met extra poorten, of aan te sluiten op een extern scherm. Het is plug-and-play, dus je hebt geen drivers nodig.

Het is misschien niet de meest uitgebreide MacBook-dock, maar het is een mooie tussenoplossing voor als je de multipoort-adapters te beperkt vindt en de docks van merken zoals Belkin en Kensington te groot of te duur vindt. Deze dock biedt voor kantoorwerkers precies genoeg opties en is makkelijk mee te nemen.

Moshi Symbus kopen

De Moshi Symbus is verkrijgbaar via de Moshi-webshop (€129) maar wie goedkoper uit wil zijn plaatst een bestelling bij Amazon Duitsland met gratis verzending naar Nederland. Je moet wel snel zijn, want er zijn op het moment van schrijven nog 3 stuks. Een eventueel alternatief is de Satechi Type-C Multi-Port Adapter, o.a. verkrijgbaar via AMac. Die hebben we echter niet getest.

Revisiegeschiedenis:

  • 2017 - 13 november: Review van de Moshi Symbus, een dock voor USB-C MacBooks waarmee je ook