WhatsApp spam waarschuwt voor betaalde berichten

Via WhatsApp circuleert een spamberichtje, dat waarschuwt dat je straks 5 cent per bericht moet betalen. Het blijkt echter om spam te gaan, waarbij mensen met opzet ongerust worden gemaakt.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

whatsapp spamIedereen kent wel de ‘kettingbrieven’ die vroeger op Hyves of via e-mail worden verstuurd, met de oproep om een opmerkelijke boodschap naar zoveel mogelijk vrienden te versturen. Als Bill Gates alle Windows-gebruikers een vakantie in Disneyland belooft, is dat iets waar je je schouders over optrekt. Maar de doorstuurberichten gaan met hun tijd mee en worden tegenwoordig via chatapplicaties zoals WhatsApp verspreid. Zo kreeg iPhoneclub-lezer jbbzz een berichtje via één van zijn WhatsApp-vrienden met een verontrustende mededeling. WhatsApp gaat vanaf 5 juni geld rekenen voor de berichten die je stuurt. Je moet per bericht 5 eurocent afrekenen en de enige manier om er onderuit te komen, is om het bericht naar zoveel mogelijk vrienden door te sturen. Echt of nep?

Een verstandige gebruiker begrijpt natuurlijk meteen dat dit nep is, al was het alleen maar vanwege de spelfouten en de foute schrijfwijze van de app. Iemand probeert onrust te veroorzaken en doet dit door een berichtje rond te sturen, om mensen bang te maken. Ook op het forum van iPhoneclub melden mensen, dat ze het spamberichtje hebben gekregen. Letterlijk luidt de tekst:

Namens het What’s App Team! Berichten versturen word v.a. 5 Juni 2011 betaald. Je betaald dan 5ct per bericht. Als je tegen deze actie bent stuur het door. Wij tellen de Stemmen. Dus als je dit bericht niet voor de benoemde datum doorstuurt, rekenen we jou mee als “eens” met de actie.

Het is natuurlijk nogal vreemd als een bedrijf voor een opt-outsysteem kiest, waarbij je alleen kunt protesteren door het bericht naar vrienden door te sturen. Het enige doel van de aanstichters van deze spam, lijkt onrust te kweken onder de gebruikers. Voorzover wij momenteel kunnen inschatten loop je geen risico’s wanneer je het bericht ontvangt, omdat het uitsluitend uit tekst bestaat. Er is geen sprake van phishing, omdat mensen niet worden gevraagd om accountgegevens door te geven of op een website in te loggen.

De WhatsApp-spam doet zich niet alleen op de iPhone voor, maar op alle platformen waar WhatsApp actief is, dus ook Android en BlackBerry.

Screenshot via: Galip

11 juni 2012: Een aantal nieuwe kettingberichten (in erbarmelijk Nederlands) waarschuwen er voor dat er (zogenaamd) betaald moet worden voor WhatsApp. Negeer deze berichten a.u.b. en stuur de kettingbrief vooral niet door naar anderen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 21 november 2012, 18:41
Categorie Achtergrond
Onderwerpen spam, whatsapp

WhatsApp

WhatsApp is de populaire berichtendienst, die bijna iedere Nederlander op zijn of haar smartphone heeft staan. Hier vind je alles over WhatsApp op een rijtje: van gesprekken archiveren, je privacy goed instellen en op de desktop gebruiken tot de betekenis van de gekleurde vinkjes.

WhatsApp

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.