WhatsApp telefoon

WhatsApp heeft 9,5 miljoen Nederlandse gebruikers

WhatsApp heeft 9,5 miljoen actieve gebruikers in Nederland, aldus de berichtendienst tegenover Forbes.
Bastiaan Vroegop - · Laatst bijgewerkt:

WhatsApp TelefoonWhatsApp telt in Nederland 9,5 miljoen actieve gebruikers. Dit blijkt uit cijfers gedeeld met Forbes in een uitgebreid verslag over de overname door Facebook, waarvoor onder andere WhatsApp-medeoprichter Brian Acton werd geïnterviewd. De cijfers zijn opmerkelijk, aangezien WhatsApp zelden landspecifieke statistieken deelt. Wereldwijd krijgt de app dagelijks 1 miljoen nieuwe gebruikers, aldus Acton.

De Nederlandse gebruikscijfers van WhatsApp zijn indrukwekkend. Met 9,5 miljoen actieve gebruikers zou de helft van de Nederlandse bevolking inmiddels de chatapp gebruiken. WhatsApp spreekt over actieve gebruikers, maar het is onduidelijk hoe vaak iemand de app moet opstarten om hierbij te worden meegerekend. De cijfers kunnen bovendien enigszins worden vertekend door Nederlanders met twee smartphones, die bijvoorbeeld net van abonnement zijn gewisseld of op twee nummers bereikbaar zijn om werkredenen.

De gebruikscijfers van WhatsApp zijn hoe dan ook opmerkelijk. Een onderzoek van GfK in december 2013 concludeerde dat Nederland slechts 8,5 miljoen smartphonebezitters telt. Het onderzoek van GfK keek echter naar smartphonebezitters, terwijl WhatsApp enkel let op app-gebruik. Bovendien werkt WhatsApp ook op een aantal featurephones.

In 2012 telde WhatsApp nog 5,5 miljoen Nederlandse gebruikers, maar deze cijfers waren gebaseerd op een onderzoek van Telecompaper.

Hoewel Acton spreekt over 1 miljoen nieuwe gebruikers per dag, vertelt de WhatsApp-topman niet hoeveel dit er zijn sinds de overname door Facebook. We zagen onder andere Telegram in populariteit groeien nadat de overname werd bekendgemaakt en volgens een recent onderzoek zien veel Nederlanders Facebook Messenger als een alternatief.

Het verslag van Forbes bevat nog meer interessante feiten over WhatsApp. Zo hoopt de maker van de app in 2017 1 miljard dollar aan omzet te maken. Aangehaalde bronnen spreken daarnaast over samenwerkingen met vliegtuigmaatschappijen en taxibedrijf Uber, om berichten via WhatsApp naar klanten te versturen. Volgens Forbes kost het WhatsApp 5 dollarcent per gebruiker om de dienst te onderhouden, maar het is onduidelijk of dit per week, per maand of per jaar is.

Downloaden: WhatsApp (gratis, iPhone, iOS 4.3+)

Lees meer over WhatsApp in ons dossier: WhatsApp

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 23 juli 2014, 23:08
Onderwerp whatsapp

WhatsApp

WhatsApp is de populaire berichtendienst, die bijna iedere Nederlander op zijn of haar smartphone heeft staan. Hier vind je alles over WhatsApp op een rijtje: van gesprekken archiveren, je privacy goed instellen en op de desktop gebruiken tot de betekenis van de gekleurde vinkjes.

WhatsApp

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.