interview jan koum code mobile

WhatsApp boekt forse verliezen: ‘We hoeven geen geld te verdienen’

WhatsApp heeft 230 miljoen dollar verlies gedraaid in een halfjaar, maar dat geeft niets, aldus CEO Jan Koum. Ook maakte hij bekend dat de belfunctie van WhatsApp pas in 2015 komt.

interview jan koum code mobileWhatsApp CEO Jan Koum zit in een comfortabele positie: zijn bedrijf WhatsApp draaide in de eerste helft van 2014 een verlies van 230 miljoen dollar. Maar het geeft allemaal niets: “Voor de overname (door Facebook) experimenteerden we met geld verdienen, we probeerden geld te vragen in een aantal landen”, aldus Koum tijdens een vraaggesprek op de Code/Mobile-conferentie. “We hadden toen nog niet op lange termijn de financiële steun van Facebook.” Nu WhatsApp onderdeel is van Facebook, hoeft Koum zich niet meer druk te maken over geld verdienen. Het was immers Mark Zuckerberg die zei: “Producten zijn pas interessant als bedrijf als ze een miljard gebruikers hebben.”


De verliezen werden duidelijk uit een document dat Facebook heeft ingediend bij Amerikaanse toezichthouders. In 2013 haalde WhatsApp maar 10 miljoen dollar omzet. Het verlies stond dat jaar op 138 miljoen dollar, vooral door extra kosten die werden gemaakt om aandelenpakketten uit te delen aan medewerkers. WhatsApp heeft geen advertenties, maar experimenteerde met een abonnementenmodel dat 99 cent per jaar kost. Het eerste jaar is gratis. Maar de invoering van die abonnementen verloopt wat halfslachtig; in werkelijkheid zijn er nog maar weinig mensen die echt voor de app hebben betaald.

Klik om inhoud van Twitter te tonen.
Learn more in Twitter’s privacy policy.

Als het aan Zuckerberg ligt, is WhatsApp vooral een vehikel om een groot aantal gebruikers binnen te halen. De opmerkingen die Koum op de Code Mobile-conferentie deed, wekken de indruk dat het abonnementen model voorlopig niet zal worden doorgezet. Abonnementen komen ook niet in de app. WhatsApp heeft dat eerder beloofd. Ondanks de verliezen gaat Facebook meer geld in WhatsApp steken: tijdens de presentatie van de kwartaalcijfers eerder deze week beloofde Facebook dat ze meer geld zullen steken in bedrijven die ze hebben overgenomen, zoals WhatsApp en Oculus.

Click here to display content from player.theplatform.com

Belfuncties van WhatsApp uitgesteld tot 2015

De afgelopen maanden zijn in betaversies van WhatsApp regelmatig belknoppen aangetroffen. In de laatste beta is opnieuw een belknop naast de profielfoto van vrienden te zien. De belfunctie wordt al langere tijd beloofd, maar zal er voorlopig niet komen. Kom maakte bekend dat bellen is uitgesteld tot het eerste kwartaal van 2015. Dat geldt waarschijnlijk ook voor een andere nieuwe functie, het opnemen van telefoongesprekken. Dat leidde in Duitsland al meteen tot protest vanwege de privacy-inbreuk. In Nederland is het opnemen van telefoongesprekken trouwens gewoon toegestaan, zolang je zelf deelnemer bent in het gesprek.

Wat de belfunctie betreft: Koum liet weten dat er nog technische problemen zijn. Het gaat daarbij vooral om bellen via een 2G-verbinding, omdat WhatsApp ook veel wordt gebruikt in landen waar 3G en 4G nog niet gangbaar is.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt
29 oktober 2014 om 9:53
Onderwerp
Categorie
Apps
28 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.