WattUp kan apparaten op 6 meter afstand opladen

De WattUp is een laadsysteem waarbij je apparaten op 6 meter afstand kunt opladen. Bedienen en kiezen welk apparaat aan de beurt is, doe je met een iPad.

Draadloos opladen heeft iets magisch. Vroeger moest je daarvoor je iPhone op een oplaadmatje leggen, maar de nieuwste producten kunnen het ook op afstand. Op CES 2015 is een draadloos oplaadsysteem met de naam WattUp zien, waarmee je op een afstand tot wel 6 meter apparaten kunt opladen. Het systeem wordt aangestuurd vanaf een iPad – en daarmee wordt het opeens interessant voor iOS-gebruikers.


wattup-draadloos-opladen

Want de kans dat Apple deze technologie binnenkort zal aanbieden, is niet zo groot. Apple is al wel een paar jaar bezig met het indienen van allerlei patenten rondom draadloos opladen, maar zo elegant als Apple het wil (zonder draden, zonder aparte hoesjes) is nog niet zo makkelijk. De WattUp lost in één klap een paar nadelen op van huidige systemen: je hebt niet meer te maken met draden en je hoeft het apparaat niet op een speciaal matje te leggen. WattUp maakt gebruik van een combinatie van RF-straling, Bluetooth en een geheime gepatenteerde technologie. De zender herkent waar je geschikte apparaten hebt neergelegd en doet dat via Bluetooth LE. Zodra er contact is gelegd volgt er een gericht RF-signaal, dat door een miniscule chip wordt omgezet naar stroom.

wattup-iphone-laden

De zender kan een losstaand apparaat zijn, waardoor het een soort energie-router wordt. Maar je kunt het ook inbouwen in huishoudelijke apparaten, tv’s en speakers. Stel je voor: het koffiezetapparaat kan straks ook je iPhone opladen, terwijl jij ‘s ochtends in de keuken zit om een kop koffie te drinken. Heb je een klein appartement, dan is het zelfs haalbaar om volledige dekking te hebben. Met strategisch geplaatste zenders gaat je batterij nooit meer leeg, zolang je thuis bent. In de apparaten die je wilt opladen moet wel een geschikte chip aanwezig zijn. Engadget zag het systeem in actie op CES 2015 en kreeg een demonstratie, waar ze uitvoerig verslag van doen.

palm pre touchstoneMet een iPad-app kun je de boel aansturen. Later moet het mogelijk zijn om het systeem zelf zo slim te maken dat er geen aparte app meer nodig is. De WattUp gaat dan automatisch apparaten opladen op basis van de huidige batterijstatus. Zodra een apparaat voldoende ‘prik’ heeft, is het volgende apparaat aan de beurt. Bij meerdere zenders in huis is er sprake van hand-off: de ene zender neemt het over van de andere, net zoals nu bij GSM-masten gebeurt. Gek genoeg is draadloos opladen nog steeds niet echt doorgebroken, terwijl Palm in 2009 al een mooie oplossing liet zien. Daarbij moest je de smartphone op een schuin afgesneden schijfje plaatsen (zie foto).

Toch zitten er wel ontwikkelingen aan te komen: twee van de drie grootste organisaties voor draadloos opladen hebben besloten om te gaan samenwerken. De The Alliance for Wireless Power en de Power Matters Alliance gaan halverwege 2015 fuseren en gaan dan verder onder een nieuwe naam.

Reacties: 18 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.