Duracell Smart Power myGrid: oplaadmat voor iPhone, iPod touch en andere gadgets (review)

Review van de Duracell myGrid, een oplaadmat voor de iPhone en andere apparaten. Je krijgt er hoesjes voor de iPhone 3G/3GS en twee Blackberry's bij.

iphone-opladenDuracell gaat in Nederland de myGrid op de markt brengen, een accessoire waarmee je je iPhone op een bijzondere wijze kunt opladen. De myGrid bestaat uit een zwarte plaat met metalen strips. Je stopt de iPhone in een van de meegeleverde cases en hoeft daarna bij thuiskomst de iPhone alleen maar op de myGrid te leggen om vanzelf weer op te laden. Als je van de myGrid het vaste thuishonk voor de iPhone op je bureau maakt, raakt je iPhone niet meer zoek. Vorig jaar schreven we al eens over de myGrid, maar nu is er een vernieuwde uitvoering die ook in Nederland te koop zal zijn. Wij probeerden de Duracell myGrid alvast uit.


De Duracell myGrid is een veelzijdige oplossing: er zitten hoesjes bij voor de iPhone en iPod touch en voor twee Blackberry-modellen (er is geen nadere specificatie meegeleverd welke toestellen dat zijn). Mocht dat niet passen, dan zijn er nog een reeks opzetstukjes (powerclips) meegeleverd, zodat je ook accessoires met mini- of micro-usb-aansluiting en een stuk of vier andere aansluitingen kunt laden. Dit is een uitkomst voor apparaten waarvoor geen speciale case is meegeleverd.

duracell-case

Er is geen sprake van contactloos laden, want in de case zitten vier contactpuntjes verwerkt, die verbinding maken met de metalen strips op de myGrid. Een kabel komt er niet aan te pas, behalve dan de stroomkabel die van de myGrid naar het stopcontact loopt. Ben je iemand die nogal ruw de iPhone lostrekt en daarbij regelmatig de dockconnector of de kabel beschadigt, dan is zo’n myGrid wel een uitkomst. Je legt de iPhone erop en als je snel de deur uit moet gris je je iPhone snel weer mee. Binnenin de case loopt een netjes weggewerkte verbinding tussen de (ingebouwde) dock connector van de case en de vier connectiepuntjes op de achterkant van de case.

[flickr]set:72157624368478904[/flickr]

Volle iPhone in nog geen twee uur

inhoud-doos-duracellIk ben natuurlijk meteen gaan kijken hoe lang het opladen via zo’n ‘laadplaat’ nu eigenlijk duurt. Daarvoor heb ik 3 metingen met 3 verschillende iPhones uitgevoerd. Ik heb gewacht tot de iPhones zichzelf volledig uitschakelden omdat de batterij onder het kritische niveau was geraakt. Daarna heb ik de iPhones (niet allemaal tegelijk) op de myGrid gelegd en heb gemeten hoe lang het duurt voordat de grens van 100% wordt bereikt. Al na een uur stond de meter op 60-70%, genoeg om er weer even mee de deur uit te kunnen. Nogmaals drie kwartier later was de batterijlading opgelopen tot 100%, dus een laadtijd van in totaal 1:45 uur.

iPhone 4 en andere apparaten

Ik heb ook gekeken in hoeverre dat de myGrid geschikt is voor de iPhone 4. Helaas is het meegeleverde hoesje eigenlijk afgestemd op de vormgeving van de iPhone 3G en 3GS, maar hij blijkt toch prima te passen (zie foto). Bij de knopjes zit het niet helemaal goed, maar ik heb hiermee wel mooi een provisorische oplossing om krasjes op de achterkant en zijkant van de iPhone 4 te voorkomen en tegelijk een handige laadoplossing.

iphone 4 hoesje

Met andere apparaten had ik helaas iets minder geluk: de HTC Hero kan met een van de meegeleverde hulpstukjes worden geladen, maar ligt niet helemaal vlak, waardoor je je afvraagt of het wel goed zit. Als je het helemaal mooi wilt doen plak je de powerclip met een plakstrip vast aan je toestel, maar dat zal niet iedereen prettig vinden. Bij een toestel als de Nexus One zat de micro-usb-poort op een ongunstige plek, waardoor je het hulpstukje niet kunt plaatsen. Voor de powerclips is het dus noodzakelijk dat je apparaten hebt, waarvan de oplaadconnector redelijk dicht langs de rand zit. Bij de iPod touch (2e/3e generatie) had ik daarentegen geen enkel probleem: het meegeleverde hoesje sluit strak eromheen.

Handig hoesje?

duracell-opladenKoop je zo’n Duracell myGrid, dan krijg je er zoals gezegd ook meteen vier rubberen hoesjes bij. De hoesjes hebben een verdikking bij de dock connector en contactpunten aan de achterkant, maar zien er verder uit als de bekende siliconen/rubberen hoesjes die je overal in de winkel kunt kopen. Eén nadeel is dat de dock connector niet meer toegankelijk is. Om de iPhone op de conventionele manier te laden zul je de iPhone daarom uit de hoes moeten halen. Een ander minpuntje is dat de opening voor de camera niet helemaal op de juiste plaats zit. Natuurlijk is dat bij de iPhone 4 het geval, maar ook bij de iPhone 3G/3GS waarvoor het hoesje eigenlijk gemaakt is.

Je kunt op de myGrid vier gadgets tegelijk opladen en het verbruik is volgens de specificaties tussen de bedrijven door maar 0,4 Watt. De oplaadmat wordt niet heet, geeft geen schokken en is daarom veilig in gebruik. Duracell levert een vuilniszak mee zodat je alle oude stroomadapters en laadkabels kunt weggooien. Dat is misschien wat overdreven (je hebt de mat niet altijd mee als je de deur uitgaat), maar voor thuis of op het werk is het wel reuze handig.

De Duracell myGrid komt vanaf oktober in Nederland op de markt voor €79,99. Daarnaast komen er losse accessoires die €29,99 per stuk gaan kosten.

Conclusie

De Duracell myGrid is bij mijn weten de eerste ‘draadloze’ oplaadmat die straks gewoon in Nederlandse winkels te krijgen is. Andere oplossingen zoals de PowerMat zijn vaak alleen via de VS te koop. Het gebruiksgemak van de myGrid is uitstekend: je legt achteloos je iPhone op z’n vaste plek op de oplaadmat en nog geen twee uur later is je toestel volledig opgeladen. Je boft als je een gangbaar toestel zoals de iPhone gebruikt, want door de hoesjes is het gebruiksgemak optimaal. De powerclips vind ik minder handig, maar het is mooi dat ze gratis worden meegeleverd, zodat je in ieder geval nog een poging kunt wagen met je andere gadgets.

Duracell myGrid

  • Fabrikant: Duracell
  • Product: myGrid 4
  • Prijs: €79,99
  • Verkrijgbaar: vanaf oktober in Nederland
  • Geschikt voor: iPhone 3/3GS (eventueel 4), iPod touch 2e/3e generatie, Blackberry, Nokia
  • Cijfer: 8

Lees de 34 reacties voor dit artikel of laat zelf een reactie achter »