Steve Jobs en gezondheid

Waarom Apple besloot om de Apple Watch te maken

De Apple Watch en initiatieven zoals HealthKit zijn ontstaan door Steve Jobs, die de gezondheid van alle Apple-gebruikers wilde verbeteren. Dat blijkt uit gesprekken met Apple-topmensen die bij de ontwikkeling van de Apple Watch waren betrokken.

Steve Jobs wilde de gezondheidszorg verbeteren en de Apple Watch moest daarin een belangrijke rol gaan spelen. Want ook al wordt het horloge nu vooral gepresenteerd als mode-accessoire, de werkelijke reden waarom Apple met het horloge bezig ging, had te maken met de voortdurende strijd van Jobs met zijn gezondheid.

Steve Jobs en gezondheid

Gezondheid van alle Apple-gebruikers verbeteren

De Apple Watch is ontstaan uit Jobs’ wens om de gezondheid van alle Apple-gebruikers te verbeteren, zo blijkt uit een nieuw profiel in TIME. Het tijdschrift sprak met diverse Apple-topmensen die betrokken zijn geweest bij de ontwikkeling van de Apple Watch. Eén van hen vertelt dat de nadruk op gezondheidszorg is ontstaan door Jobs’ jarenlange strijd tegen alvleesklierkanker, waaraan hij in 2011 is gestorven. Jobs zat uiteraard in een bevoorrechte positie en kon zich de beste artsen en klinieken veroorloven, maar merkte tijdens de behandelingen wel dat er veel mis was in de gezondheidszorg. Jobs besloot dat Apple de gezondheid van de klanten zou moeten verbeteren, via technologie.

Eén van de problemen die Apple wil aanpakken is de kloof in data tussen patiënten en zorgaanbieders. Vooral voor mensen met chronische ziekten is het lastig om regelmatig metingen te doen en te rapporteren. Fitnesstrackers zijn er niet geschikt voor; vandaar dat Apple met HealthKit, ResearchKit en de Apple Watch aan de slag ging.

apple-watch-health-fitness

Hardware: Apple Watch

Wat hardware betreft kwam er de Apple Watch, een horloge dat constant je hartslag, bewegingen en andere lichaamswaarden kan meten. Apple heeft een eigen gezondheidslab op een geheime locatie, waar met de nieuwste medische apparatuur data van proefpersonen wordt verzameld, terwijl ze allerlei oefeningen uitvoeren. Het lab is 12 uur per dag geopend, 6 dagen per week en wordt bemand door 7 fulltime zorgprofessionals. Apple heeft een enorme hoeveelheid data kunnen verzamelen, waarmee ze toekomstige producten nog beter kunnen maken.

Apple ResearchKit en CareKit

Software: HealthKit, ResearchKit en CareKit

Apple’s plannen lijken zich steeds duidelijker te ontvouwen nu Apple na HealthKit (2014) en ResearchKit (2015) ook CareKit (2016) heeft onthuld. Met deze softwareplatformen kan Apple zorgen dat chronisch zieken beter hun symptomen en metingen in de gaten kunnen houden, dankzij CareKit. Onderzoekers kunnen ziektes beter begrijpen door het gebruik van ResearchKit en gezonde mensen houden met HealthKit hun beweging en andere gezondheidsdoelen in de gaten. Een Apple Watch is daarvoor niet verplicht, maar maakt het wel een stuk handiger.

Weinig animo in Nederland

Het is nog niet zo dat deze drie platformen de zorg enorm hebben verbeterd en het is ook niet een oplossing die voor iedereen geschikt is. Android-gebruikers vallen bijvoorbeeld buiten de boot en de initiatieven lijken zich vooral te richten op ziekenhuizen in de Verenigde Staten. In Nederland zou het Radboud-ziekenhuis gebruik gaan maken van HealthKit. Ze zouden in 2014 al in gesprek zijn geweest met Apple hierover, maar sindsdien hebben we er eerlijk gezegd niets meer van gehoord. Ook de ResearchKit-projecten die Apple regelmatig aangekondigt, staan vaak alleen open voor inwoners van de VS. Misschien komt dat omdat Apple de Amerikaanse ziekenhuizen en researchafdelingen actief benadert en Europa voorlopig negeert. Maar we merken van Europese gezondheidsorganisaties ook niet dat ze staan te springen om met de initiatieven van Apple en Google aan de slag te gaan.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 10 mei 2016, 11:00
Categorieën Achtergrond, Apple
Onderwerpen gezondheid, steve jobs, zorg

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.