Malware op iOS

Deze app checkt of je toestel gehackt is of niet

De nieuwe app System and Security Info voor de iPhone en iPad bekijkt meer dan alleen je systeemstatus. De app kan ook zien of er mogelijk malware op je toestel geïnstalleerd is.
Benjamin Kuijten - · Laatst bijgewerkt:

Malware op iOS
Als je bang bent dat je slachtoffer geworden bent van een hack, dan is er een nieuwe app die dat voor je checkt. De app System and Security Info (link) bekijkt allerlei statistieken van je iPhone en iPad, maar kijkt ook of je toestel gejailbreakt is en er malware geïnstalleerd is.

Update 14 mei 2016: De app System and Security Info is verwijderd uit de App Store. Uit tweets van ontwikkelaar Stefan Esser wordt echter niet duidelijk waarom het is verwijderd. Aanvankelijk leek het erom te gaan dat de app de actieve processen toonde, maar later zou het erom gaan dat er een icoontje van een andere app was gebruikt.

System and Security Info voor iOS checkt beveiliging

Er zijn al meer apps in de App Store beschikbaar die allerlei statistieken van je toestel in de gaten houden, zoals de app Lirum Device Info. Deze nieuwe app System and Security Info gaat echter veel verder. Behalve het CPU- en geheugengebruik, kun je met de app ook kijken of er beveiligingsproblemen op je toestel voordoen. Om malware te installeren is doorgaans een jailbreak vereist. Voor een jailbreak moet het toestel bovendien in fysieke handen komen van de kwaadwillende, maar met deze app ben je er in ieder geval zeker van dat het toestel geen malware bevat.

System and Security Info geeft een overview van je iOS-toestel. System and Security Info voor iOS checkt je beveiliging.

Een jailbreak kan lastig te constateren zijn, omdat het bewijs makkelijk te verstoppen is. Als je bijvoorbeeld een tweedehands iPhone gekocht hebt, kan het handig zijn om het zekere voor het onzekere te nemen en te checken of er geen malware op geïnstalleerd staat. Deze app doet dat dus voor je en geeft dit aan met groene of rode bolletjes. Als er een rood bolletje staat bij één van de belangrijke onderdelen, is het foute boel en weet je dat er beveiligingsproblemen aanwezig kunnen zijn.

System and Security Info is gemaakt door de Duitse beveiligingsonderzoeker Stefan Esser (@i0n1c) die de app gemaakt heeft om ongemerkte malware tegen te gaan. De app werkt zowel op de iPhone als iPad en is tijdelijk met 50% korting te downloaden.

Meer informatie: SektionEins (Engels)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 14 mei 2016, 23:56
Categorie Apps
Onderwerp malware

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.