Vijf functies voor de Apple TV 4: dit willen wij zien

Wat voor nieuwe functies krijgt de Apple TV 4? Wij zetten vijf mogelijkheden voor de Apple TV vierde generatie op een rij.
Bastiaan Vroegop - · Laatst bijgewerkt:

apple-tv-interface-2We weten het bijna zeker: Apple gaat dit jaar een nieuwe Apple TV introduceren – en ditmaal belooft het niet een simpele hardware-upgrade te worden. Bijna alle geruchten wijzen op een nieuw model in het voorjaar en we zien ook steeds meer berichten wijzen op een App Store en andere nieuwe functies. Wat gaat het worden? We hebben de vijf meest waarschijnlijke en gewilde toevoegingen voor je verzameld.

1. Televisiezenders

Nederlandse televisie storingAl jarenlang komen er berichten voorbij over Apple’s overleg met grote televisiebazen, zodat zoveel mogelijk televisiecontent op de Apple TV of een toekomstige Apple-televisie bekeken kan worden. De laatste berichten wijzen er op dat er inmiddels ook wordt gesproken met kabelleveranciers, waardoor de Apple TV kan veranderen in een settopbox. Alle televisiezenders die je normaal ontvangt via een ander apparaat kunnen dan vanaf een Apple TV worden bekeken. Het on-demand aanbod van televisiezenders zou op eenzelfde manier beschikbaar zijn. Qua functionaliteit zou de Apple TV deels gelijk zijn aan de kastjes die je nu al kunt gebruiken om digitale televisie of ip-televisie te ontvangen, maar dan met een interface volledig door Apple ontworpen.

2. Apps

apple-tv-beatles-specialGeruchten wijzen op een App Store voor de Apple TV, met daarin apps voor op je televisie. Deze toevoeging kan de Apple TV op twee manieren op de kaart zetten. Ten eerste maakt de Apple TV hiermee van iedere televisie een Smart TV: de apps beschikbaar voor de Apple TV kunnen vergelijkbaar zijn met de televisie-apps die op het moment al beschikbaar zijn via Smart TV-downloadkanalen van onder andere LG, Samsung en Philips. Met de nodige specs worden Apple TV-apps zelfs krachtiger en veelzijdiger dan het huidige aanbod.

Ten tweede maakt een App Store mogelijk voor bijna ieder videoplatform om content aan te bieden op de Apple TV. Een YouTuber zou bijvoorbeeld een eigen video-app kunnen maken, om zo prominent tussen de Apple TV-kanalen te staan. Dit is ook een prima route voor omroepen om op de Apple TV beschikbaar te zijn, mocht het nog niet direct mogelijk zijn om in Nederland mogelijke televisiefuncties te gebruiken.

3. Games

Een App Store voor de Apple TV is niet alleen goed nieuws voor app-ontwikkelaars, videokanalen en omroepen: ook gamestudio’s kunnen voor de Apple TV ontwikkelen. Eerdere Apple TV’s maakten gebruik van een aangepaste iPhone-processorchip – en de huidige iPhone bevat een 64-bits A7-processor. Deze is krachtig genoeg om op de iPhone grafisch intensieve games te draaien, waardoor hetzelfde prima mogelijk lijkt op een nieuwe Apple TV. Het idee is niet zomaar uit de lucht gegrepen: de huidige Apple TV-software ondersteunt al gamecontrollers.

Real-Racing-AirPlay-tv

De Apple TV zou opeens een concurrent worden voor de spelcomputers van Sony, Nintendo en Microsoft. Hoewel de laatste generatie spelcomputers waarschijnlijk nog steeds krachtiger zal zijn, kan Apple met de juiste prijs een goedkoop en succesvol alternatief bieden. De huidige Apple TV kost iets meer dan 100 euro, terwijl spelcomputers vaak minstens 200 euro kosten.

We kregen de afgelopen jaren al een klein voorproefje op de mogelijkheden van de Apple TV als game-apparaat: sommige iOS-spellen zijn speciaal gemaakt om via AirPlay op het televisiescherm gespeeld te worden. Dat bleek leuk voor sensationele racegames zoals Real Racing, maar ook voor tekenspelletjes die je met vrienden op de bank kunt spelen. Games geïnstalleerd op de Apple TV zouden echter niet van je draadloze connectie of andere iDevices afhankelijk hoeven te zijn.

4. AirPlay 2.0

AirPlayAirPlay maakt het al jaren mogelijk om video’s of het scherm van je iDevice draadloos via Wi-Fi naar een Apple TV te streamen. Apple is inmiddels alleen ingehaald door de concurrentie. De Wii U en PlayStation 4 kunnen allebei hetzelfde trucje inmiddels andersom uitvoeren, waarbij je televisiescherm naar een speciale tablet of een handheld-console wordt gestreamd. En bij beide spelcomputers is er sprake van uitermate weinig vertraging in het beeld. Bij AirPlay Mirroring is dat vaak nog niet het geval: een tap op het iDevice-scherm wordt vaak een seconde later pas op de tv getoond. Met een niet al te beste router heb je daarnaast last van schokkende beelden of verloren verbindingen.

Apple kan AirPlay in de Apple TV verbeteren door naar de concurrentie te bekijken. Beide apparaten maken niet via een Wi-Fi-netwerk een draadloze verbinding, maar doen dit direct via een aangepast Wi-Fi-protocol. Omdat de router niet meer tussen je iOS-apparaat en de Apple TV zit, wordt het beeld met minder vertraging getoond op het televisiescherm.

5. 4K-video

Een beperkt aantal televisies ondersteunt op het moment een resolutie van minstens 3840 bij 2160 pixels, ook wel 4K genoemd. Hoewel 4K-televisies op het moment nog niet heel populair zijn, lijkt het slim om nu alvast de Apple TV klaar te maken voor deze hogere videoresolutie. Op deze manier is Apple voorbereid op de uiteindelijke v erkoop van 4K-televisies. We zagen Apple eerder al 4K-ondersteuning introduceren in de nieuwe Mac Pro.

4K Video

Wanneer?

De meningen zijn verdeeld over wanneer Apple de nieuwe Apple TV zal introduceren. Hoewel het merendeel denkt dat het nieuwe model zal worden gepresenteerd in de eerste helft van 2014, horen we twee maanden voorbijkomen waarin dit zal gebeuren: maart en april. Hopelijk begint de verkoop kort daarna, maar tenminste één geruchtenbrenger houdt een slag om de arm: Apple bereidt zou de Apple TV vierde generatie “voor de kerstdagen” verkopen. Uiteraard volgen wij alle ontwikkelingen rond de nieuwe Apple TV op de voet, en lees je zo snel mogelijk over de uiteindelijke onthulling op iCulture.

Waar kijk jij het meeste naar uit?

We hebben onze wensen en verwachtingen op een rij gezet, maar we zijn natuurlijk ook reuze benieuwd waar jullie precies op hopen. Is de nieuwe App Store de belangrijkste toevoeging? Of gaat Apple juist met AirPlay-vernieuwingen ons allemaal wegblazen? We horen het graag! Je kunt maximaal drie opties kiezen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 17 februari 2014, 17:02
Categorie iDevices
Onderwerp apple tv

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.