Vijf functies die wij op een Apple iWatch willen zien

Geruchten over een slim horloge van Apple zijn flink aangezweld. Wij noemen vijf functies die we graag in deze iWatch willen zien.
Bastiaan Vroegop - · Laatst bijgewerkt:

iWatch 1De geruchten over een slim horloge van Apple zijn afgelopen weekend flink aangezweld, toen bij New York Times geruchten opdoken over dit mogelijke nieuwe accessoire. Wij fantaseren al een tijdje over de mogelijkheden van zo’n Apple-horloge. Moet de iWatch Siri ondersteunen? Notificaties tonen? Je smartphone compleet vervangen? In dit artikel lees je onze vijf grootste wensen van Apple. We slaan de functie ‘tijd’ voor het gemak even over, omdat dit al een vanzelfsprekende functie voor een horloge is.


Hoe Apple’s smart watch precies in elkaar zal zitten, weten we natuurlijk nog niet. Geruchten in december wezen wel op de mogelijkheid om het horloge met je iPhone te koppelen, zodat informatie vanuit iOS naar je pols gestuurd kan worden. Dit zou betekenen dat het niet een op zichzelf staand mobiel apparaat zal worden, maar een toevoeging op je iPhone.

Komt de iWatch er inderdaad, dan is Apple niet de enige die zich op de smart watch-markt stort. Partijen zoals Sony hebben al een tijdje alternatieven en Kickstarter-successen zoals de Pebble en Cookoo Watch zorgen ervoor dat het idee van een smartphone-gebonden horloge steeds populairder wordt. Apple heeft echter een streepje voor met hun horloge: omdat iOS hun eigen besturingssysteem is, zou Apple in staat zijn om de iPhone helemaal toe te spitsen op hun eigen horloge. Dat terwijl bijvoorbeeld de Pebble door hoepels moet springen om Apple’s huidige notificatiesystemen te gebruiken.

1. Siri

iWatch siriHoewel we in Nederland nog niet heel veel hebben aan Siri, zouden we Apple’s virtuele assistent graag in de iWatch willen zien. Het feit dat het horloge altijd binnen handbereik is, zou Siri opeens in veel meer gevallen nuttig maken. Je hoeft immers niet langer je iPhone uit je zak te halen of speciale iPhone-oordopjes te gebruiken. De implementatie zou simpel kunnen zijn: een microfoon in de iWatch en een Bluetooth-koppeling met je iPhone zouden je Siri op je iPhone laten bedienen, waardoor het rekenwerk niet op het horloge gedaan hoeft te worden. Al zou het natuurlijk fijn zijn om de geschreven informatie op het horloge te zien.

2. Notificaties

Hoewel een horloge je smartphone wellicht op een dag volledig kan vervangen, lijkt het erop dat de eerste smart watches vooral gelinkt zijn aan je iPhone. iPhone-notificaties komen op het horloge terecht, waardoor je bij binnenkomende iMessages, tweets en Facebook-berichten alleen maar naar je pols hoeft te kijken. Wil je op iets reageren, dan pak je de iPhone uit je zak.

De Pebble laat al notificaties van je iPhone zien op een horlogescherm, maar is hierin vrij beperkt. Zo kun je niet aangeven welke berichten worden genegeerd door het horloge of juist prioriteit hebben. Door iOS toe te spitsen op de iWatch zou Apple precies deze functionaliteit kunnen bieden.

3. Facetime

iWatch 2Nu Facetime op nieuwe iPhones gebruikt kan worden op 3G en 4G-datanetwerken worden uitgerold, lijkt het een kwestie van tijd totdat diensten zoals Facetime vaker buiten de deur gebruikt worden. De mogelijkheid om Facetime te gebruiken op je iWatch zou daarom een leuke bijkomstigheid zijn. Bij een binnenkomend gesprek zou je niet je iPhone uit je zak hoeven te halen, maar enkel op het binnenkomende gesprek op je pols te tappen.

Gewoon bellen is natuurlijk ook een mogelijkheid en makkelijk realiseerbaar. Bluetooth-headsets maken dit immers al langer mogelijk via de iPhone, wat betekent dat Apple enkel deze al bestaande techniek hoeft te gebruiken.

4. Bluetooth 4.0

Bluetooth 4.0 is een stuk zuiniger dan eerdere Bluetooth-versies, waardoor de batterijduur van een iWatch aanzienlijk langer zal zijn als hier gebruik van wordt gemaakt. Daar komt natuurlijk wel een nadeel bij kijken: Apple gebruikt Bluetooth 4.0 pas sinds de iPhone 4S, waardoor de iPhone 4 of eerder niet zouden werken bij exclusief gebruik van deze technologie. Desondanks lijkt ons dit verstandig. We willen het horloge graag zo lang mogelijk kunnen dragen zonder opnieuw op te laden.

5. Ontgrendelfunctie

iWatch basicVeel mensen beveiligen hun iPhone met een vier-cijferige code, om te voorkomen dat iemand anders door data gaat neuzen. Bij een smart watch zouden dergelijke beveiligingssystemen niet nodig zijn, omdat je een horloge altijd om je pols draagt. De kans dat je hem ergens onbewaakt laat liggen is zeer gering. Omdat een horloge zo persoonsgebonden is, zou je hem ook kunnen gebruiken om je andere Apple-apparaten te beveiligen. Verliest bijvoorbeeld de iPhone de Bluetooth-verbinding met je iWatch, dan zou hij alsnog kunnen vergrendelen en kunnen vragen om een code. Zonder de aanwezigheid van je horloge zouden al je apparaten zelfs volledig op slot kunnen gaan.

Er is natuurlijk nog veel meer mogelijk met een Apple iWatch. Heb jij nog ideeën? Deel ze vooral in de reacties onder dit artikel.

Reacties: 43 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.