Verborgen iPhone-functie: webapps die eruit zien als native apps

Safari blijkt in staat om webclips schermvullend te openen, waardoor het effect ontstaat dat je met een native applicatie te maken hebt.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

fullscreenClancy, een lezer van AppleInsider, ontdekte een tot nu toe onbekende functie in iPhone-firmware 2.1 die door Apple nergens wordt beschreven. Het gaat erom dat webapplicaties schermvullend kunnen openen, waardoor ze de indruk wekken dat het om native applicaties gaat. Clancy schreef een demo-applicatie om aan te tonen dat het werkt. Als je deze webpagina in Safari hebt geopend en als webclip opslaat, zal het de volgende keer bij het aantikken van het webclipicoon schermvullend openen, waarbij niet te zien is dat je eigenlijk Safari als webbrowser gebruikt.


Er wordt nu nog volop gespeculeerd waarom Apple de functie heeft toegevoegd, maar er niets over heeft geschreven. Er zit ook een veiligheidsrisico aan: als een webpagina schermvullend opent zie je de adresbalk niet, zodat je niet kunt controleren of je niet toevallig naar een nagemaakte website wordt doorgestuurd, zoals bij phishing-aanvallen wel eens gebeurt. Dan moet een hacker wel eerst in staat zijn om ongevraagd een webclip-icoon op je SpringBoard te zetten en voorzover wij weten is dat nog niet mogelijk.

AppleInsider legt in het artikel ook nog even uit hoe je een webclip aan je homescreen toevoegt.

Safari

Safari is de Apple's eigen webbrowser die standaard beschikbaar is op iPhone, iPad en Mac. Safari draait op WebKit, de motor achter de browser en ondersteunt alle huidige internetstandaarden. Safari heeft allerlei handige functies, zoals het instellen van favoriete websites, bladwijzers, het Safari-privacyrapport, het aanmaken van Safari-profielen en nog veel meer. De browser krijgt regelmatig nieuwe functies, samen met grote iOS-, iPadOS- en macOS-updates. Lees hier alles over Safari en nuttige tips.

Safari

Reacties: 24 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.