TweetDeck voor Mac

TweetDeck heet nu XPro en is bedoeld voor betalende gebruikers

Proefperiode van 30 dagen
Tweetdeck krijgt een nieuwe naam (XPro) en nieuwe voorwaarden: je krijgt een proefperiode van 30 dagen en kunt daarna alleen nog gebruiken als betalende Twitter-abonnee.

Update 2 augustus 2023: TweetDeck heet vanaf nu XPro. Het is onderdeel van een langere reeks maatregelen om alle herinneringen aan Twitter te verwijderen. Een tweet heet nu een ‘post’ en een retweet is voortaan een ‘repost’. Vandaar dat ook de naam TweetDeck eraan moet geloven. Toch blijft de URL gewoon tweetdeck.twitter.com en dat geldt ook voor twitter.com. Dit zou in de nabije toekomst nog kunnen veranderen omdat x.com al wel in handen is van Elon Musk en je ook al doorstuurt naar twitter.com. De oude versie van de webtool heet nu ‘legacy XPro’. Je kunt XPro nog steeds gebruiken zonder (Twitter) Blue-abonnement, maar dat zou kunnen veranderen.

XPro / TweetDeck wordt vooral gebruikt als dashboard voor grote bedrijven, die de ‘buzz’ rondom hun merk in de gaten willen houden of het gebruiken voor klantenservice. Voor die bedrijven is ondersteuning van meerdere gebruikers belangrijk en dat zit er nu nog niet in.


Update 10 juli 2023: De oude versie van TweetDeck is terug – voor zolang het duurt. Vorige week introduceerde Twitter opeens een betaalmuur en werden oude API’s weggehaald, waardoor de oude versie niet meer functioneerde. Third party-ontwikkelaar Roberto Doering ontdekte dat de oude API’s opeens weer terug waren. Dat betekent echter niet dat Doering zijn app Harpy weer verder gaat ontwikkelen. Hij heeft er geen vertrouwen in dat Twitter third party-apps weer gaat toestaan. Ondertussen heeft Elon Musk heel andere zorgen: de Twitter-concurrent Threads blijkt een gigantisch succes, met meer dan 100 miljoen inschrijvingen in minder dan een week.

Hieronder volgt ons eerdere bericht van 4 juli 2023.

TweetDeck 30 dagen proberen, daarna betalen

Op maandag verscheen een nieuwe versie van de populaire TweetDeck webapp, waarmee je in meerdere kolommen zicht kunt houden op wat er op Twitter gebeurt. TweetDeck wordt veel gebruikt door merken, journalisten en social media-professionals, die voor hun werk zicht moeten houden op wat er speelt in de wereld. Een jaar geleden werd de TweetDeck-app voor Mac offline gehaald en bestaat er alleen nog een webapp voor in de browser. Nu gaat Twitter nog meer beperkingen opleggen. De app is na 30 dagen alleen nog te gebruiken door ‘geverifieerde’ gebruikers. Dit houdt in dat je betalend abonnee moet zijn van Twitter Blue, een geverifieerde organisatie of een celebrity die het Twitter Blue-abonnement cadeau heeft gekregen.

Storingen bij TweetDeck

De afgelopen dagen waren er diverse klachten over het niet goed functioneren van TweetDeck, nadat Elon Musk beperkingen oplegde voor het aantal tweets dat je kunt lezen. Volgens Musk is dit gedaan om scraping van content te voorkomen. Niet-betalende gebruikers mogen nog maar 1.000 tweets per dag lezen en voor betalende is dit 10.000 tweets.

tweetdeck-desktop-mac
De voormalige desktop-app van TweetDeck.

Een medewerker van Twitter liet in een onofficiële reactie weten dat er diverse oude API’s (applicatieprogrammeerinterfaces) zijn weggehaald om scraping te voorkomen. Dit bleek effect te hebben op de werking van TweetDeck. Gelukkig had Twitter al een oplossing achter de hand, want de nieuwe versie van TweetDeck wordt al een jaar getest. Het bedrijf zegt dat alle opgeslagen zoekopdrachten van de oude TweetDeck worden overgezet naar de nieuwe versie. Ook kun je je kolommen importeren en zit er ondersteuning in voor ‘nieuwe’ functies die al in de gewone app beschikbaar waren, zoals polls, Spaces en meer bewerkingsopties. De Teams-functie is tijdelijk niet beschikbaar.

In feite houdt het in dat je met de nieuwe webapp een proefperiode van 30 dagen krijgt. Of anders geformuleerd: TweetDeck is nu een betaalde dienst binnen Twitter geworden.

Bekijk ook

TweetDeck voor Mac stopt binnenkort: dit is een goed alternatief

Binnenkort is TweetDeck voor Mac niet meer te gebruiken. Dat laat eigenaar Twitter weten via een melding in de app. De dienst blijft beschikbaar via de website.

Revisiegeschiedenis:

  • 2023 - 02 augustus: TweetDeck heet voortaan XPro, we hebben een update in het artikel gezet.
  • 2023 - 10 juli: De oude versie van TweetDeck is (tijdelijk?) terug. We hebben het artikel daarom bijgewerkt.

Reacties: 3 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.