Reacties voor: T-Mobile, KPN, Vodafone en Tele2 winnen Nederlandse frequentieveiling, uitrol 4G vanaf begin 2013, klaar voor iPhone en iPad

T-Mobile en KPN melden dat ze succesvol frequenties voor 4G en LTE hebben binnengehaald. De veiling leverde 3,8 miljard euro op en zal leiden tot nieuwe 4G-diensten.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:
45 reacties
 1. Oke, en Vodafone dus weer buitenspel?

 2. En nu nog een regeling verzinnen waardoor je je internet abbo kan upgraden naar 4G!

 3. Mooi. Hoe sneller hoe beter.

 4. Klinkt goed! Kom maar op met die 4G verbinding.

 5. En over wiens rug gaat die 3.8MILJARD!!!!! nu?
  Ja ja vrije marktwerking, concurrentie, goed voor de consument… me hoela.

 6. Origineel geplaatst door bargman
  En over wiens rug gaat die 3.8MILJARD!!!!! nu? Ja ja vrije marktwerking, concurrentie, goed voor de consument… me hoela.

  Wat bedoel je precies?

 7. @bargman: Als je een snelle auto wil moet je toch ook meer betalen.
  Krentenkakker.

 8. Fijn!! Moet wel zeggen dat 3,8 miljard een exorbitant hoog bedrag is, wat waarschijnlijk betaald wordt uit de zak van de consument. Ik hoop eigenlijk dat één van de aanbieders de prijs laag houdt zodat de rest wel mee moet, op die manier zal de consument er hopelijk weinig van merken

 9. Prima noem mij maar krentenkakker, maar straks zeker 90euri voor een abo met 500mb 4G en 150 belminuten zeker.
  Ben benieuwd wie er dan wat te zeuren heeft.

  Die 3.8 miljard heeft niets te maken met de investering die nodig is om 4G uit te rollen. Het is geld dat rechtstreeks de staatskas in gaat. Dus extra belasting over de rug van de telefoon consument. Om frequenties te krijgen. En over een jaar of tig gaan de frequenties weer de veiling op en dan moet er weer voor betaald worden…. door wie???

 10. Als je je bedenkt dat de bedragen voor een licentie van 17 jaar zijn valt het opzich nog wel een beetje mee.

 11. @painterceessie: Tuurlijk, en jij denkt dat alleen de mensen die 4G gebruiken die 3.8 miljard gaan ophoesten.. Hou er maar rekening mee dat ALLE abbo’s uurder gaan worden.om die 3.8 miljard terug te halen.

 12. Valt best mee. 3,8 miljard.

  T-mobile betaalt 910 miljoen voor een licensie van 17 jaar. dus dat is ongeveer 53 miljoen per jaar.

 13. Tja, en met de snelheid waarmee de telefoonindustrie zich (heeft) ontwikkeld zal er over een jaar of vijf een hele nieuwe standaard komen, waarop weer geboden mag worden…

 14. Klaag klaag klaag en klaag!!
  Als het te duur wordt dan neem je toch geen abbo meer! Vind sommige bedragen ook teveel van sommige abbo’s, maar als het te gek wordt stop ik ermee!!
  En als er genoeg stoppen gaan de prijzen wel weer omlaag.

 15. Jammer… Ik had gehoopt dat er een paar outsiders bij zouden komen, maar het is gewoon de gevestigde orde die de meeste frekwenties gewonnen heeft. Dat betekent dat de tarieven de komende jaren eerder omhoog dan omlaag zullen gaan, tenzij Tele2 nog van plan is te gaan stunten.

 16. Als aandeelhouder merk ik daar de ballen van, mijn spaarvermogen is gehalveerd dus al zijn de tarieven verhoogd als aandeelhouder merk ik er maar weinig van. Zometeen blijkt je iphone 5 niet te werken op LTE van 1 van de beschikbare providers en dat zal net de goedkoopste provider zijn ….

 17. Ik had ook gehoopt op een outsider idd om de markt een beetje op te schudden…
  En idd 53 miljoen per jaar valt reuze mee. Dat verdeeld over 5 miljoen klanten is maar een tientje per klant, 17 jaar lang….
  Jammere berekening maar deze vlieger gaat niet op. Als je over 17 jaar wilt rekenen, moet je ook rentes mee gaan nemen.
  De meeste bedrijven schrijven een investering af in 5 tot 10 jaar, dat vermeerder met rente kom je iets hoger uit dan een tientje per jaar.

  Wat ik hoop is dat ze aparte 4G abo’s aan gaan bieden en dat ze degene die daar geen gebruik van gaan maken niet opzadelen met een verhoging. Wij betalen nu allemaal al mee, daar is niets mis mee, maar laat de gebruikers dan de rest financieren.

 18. Origineel geplaatst door Alfred
  Jammer… Ik had gehoopt dat er een paar outsiders bij zouden komen, maar het is gewoon de gevestigde orde die de meeste frekwenties gewonnen heeft. Dat betekent dat de tarieven de komende jaren eerder omhoog dan omlaag zullen gaan, tenzij Tele2 nog van plan is te gaan stunten.

  beetje jammer dat je niet heel ver komt met 2 licenties

 19. Vraagje: ik heb nu in iphone 5, kan ik dan op de dag dat ze 4g uitrollen sneller internetten?

 20. Wat ik me meer af vraag is of de dekkimg vam T-mobile hierdoor verbetert… Als ik op mijn werk ben heb ik geen 3G ontvangst, terwijl ik het een straat verder wel heb. Liever volledige dekking dan een 4G uitrol tbh.

 21. Ik snap niet waar men zich druk om maakt. De huidige tarieven vind ik toch al nergens over gaan en ik zit naar lekker voor €29 op onbeperkt 3G. Snelheid is nooit overal gelijk en dan komen er weer klachten daarover. Ik zal nooit belachelijke prijzen betalen voor wat meer snelheid maar ik vrees dat de prijzen voor nieuwe 4G abonnement sky high gaan worden.

 22. Eindelijk deze veiling achter de rug. Nu kunnen we in NL ook de stap naar 4G zetten en verder met de ontwikkelingen. Het is veel geld maar het is mooi dat er veel verschillende aanbieders zijn overgebleven. Houdt de concurrentie scherp.
  Verder is het 3,8 miljard voor de staatskas wat we in deze tijd goed kunnen gebruiken met zijn allen.

 23. Landelijke dekking lees ik bij KPN, mooi. 3G niet namelijk, kan ik ook ’s spotify-en in de auto.

 24. @Mesut: nee, pas op het moment dat je een nieuw contract afsluit kun je gebruik maken van 4G

 25. Zijn ze nu gestoord of niet om zoveel te veel te betalen! Ik vind het een groot verschil 3.8 miljard ze hadden het ook voor 470 miljoen kunnen krijgen! Nu kunnen wij weer meer gaan betalen voor 4G!

 26. @Peter: Tele2 heeft bij de vorige veiling ook al blokken gekocht met een hoge frequentie. Daarmee kunnen ze in steden een goed netwerk bouwen. En met de 800 blokken dekken ze dan de buitengebieden. Om hoge snelheden te halen met lte is het vooral belangrijk dat ze grote aaneengesloten stukken hebben. En dat is volgens mij het geval. Dus dit is zeker genoeg voor een groot netwerk met veel klanten

 27. @Marco: Heb je geen economieles gehad op school of zit je niet op te letten…

 28. Origineel geplaatst door MSS
  Zijn ze nu gestoord of niet om zoveel te veel te betalen! Ik vind het een groot verschil 3.8 miljard ze hadden het ook voor 470 miljoen kunnen krijgen! Nu kunnen wij weer meer gaan betalen voor 4G!

  Valt reuze mee.
  In vergelijking nog goedkoper dan UMTS 11 jaar geleden en de telecomproviders zijn er wijzer van geworden, de gemeenschap (wij dus) ook gezien de veilingopbrengsten.

 29. Wat moet ik met snel mobiel internet als er geen één provider (echt) onbeperkt internet aanbiedt?
  Net alsof je dan sneller kan internetten, het is allemaal marketing die snelheden…

 30. Laten ze bij t-mobile eerst maar eens zorgen dat ik normaal kan bellen.

 31. Die 3,8 miljard totaal valt best mee. Ik weet exacte cijfers niet zo uit m’n hoofd, maar als VF 1,3 mld over 17 jaar betaalt en 4 mln abo’s heeft is dat 1,59 euro p/maand per abo.

 32. De providers hebben een nieuwe fake-operator tweak..
  De 3g werkt niet eens optimaal.
  Laat staan 4g 😀
  Sweat dreams..

 33. Ik hoop dat de volgende iPhone meer frequenties gaat ondersteunen. Ik reken er niet op, maar t zou wel meer operator keuze bieden.

 34. Ik verwacht toch zgn. prijsafspraken en dus hoge prijzen bij alle providers voor 4G abonnementen…

 35. Slechte investering, in Alkmaar zijn ze al bezig met gratis wifi, “citywifi” als ze dat straks overal doen, heb ik geen telefoonabbonement meer nodig.

 36. Vodafone gaat eerder beginnen met 4G. Dit zal plaats vinden eind januari/begin februari.. Dus foutje! 🙂

 37. Jammer voor de bedrijven en muziekkanten die een zender mic of zender monitor gebruiken die op de 800 mhz werkt.
  Die is namelijk onbruikbaar geworden i.v.m. met storing het wattage is veel kleiner dan de zender die men gebruik voor de telekom en de sterkste zender wint.
  Musicals met meer dan 30 zenders komen echt in de problemen en kunnen niet meer door het land met 1 werkbaar kanaal want de digitene zat al in elke provincie op een ander kanaal waardoor er nu geen vrije kanalen over zijn. Dit gaat deze branche veel extra geld kosten in al erg moeilijke tijden. Maar van een onkostenvergoeding uit die 3,8 miljard is geen sprake.

 38. Ja waar is de vergoeding voor de storing die dit oplevert. Ik had al een brief van UPC dat er storing komt door de nieuwe frequenties en dat als ik daar last van kreeg ik bij hen nieuwe betere kabels kon kopen.

 39. @r2ragent: In theorie klinkt dat leuk, maar in Leiden hebben ze al 10 jaar een Wi-Fi-netwerk in de hele stad. En toch hebben mensen daar nog steeds telefoonabonnementen. Zodra jij straks buiten Alkmaar komt, zul je toch nog willen bellen. Zelfs als alle grote steden zoiets organiseren, ben je nog beperkt tot die paar steden en heb je geen zin om in de tussenliggende gebieden offline te zijn.

  Origineel geplaatst door Peter
  Vodafone gaat eerder beginnen met 4G. Dit zal plaats vinden eind januari/begin februari.. Dus foutje!

  Wij houden ons aan de informatie in het persbericht: “Vodafone Nederland verwacht vanaf de zomer van 2013 klanten op grote schaal supersnel mobiel internet (4G) te kunnen bieden.” Beginnen met uitrollen betekent nog niet dat het op grote schaal beschikbaar is.

 40. Liever het zeer beperkte (T-Mobile) bereik met 3g verbeteren dan nu weer een sneller netwerk met weer een (uiterst) beperkt bereik.

 41. Uit het artikel wordt niet duidelijk welke van de vier providers de iPhone 5 met LTE gaan ondersteunen. T-Mobile wel, als ik het goed lees, maar de rest?

 42. @Rotte appel: Ja dat was 11 jaar geleden maar de wereld is wel veranderd! En hoe lang hebben we eigelijk iets aan UMTS? Ik geloof pas een jaar of 4. Maar dat wij er wijzer er van worden ben ik niet met je eens! Die 3.8 miljard moet toch binnen een jaar of 4 a 5 terug verdiend worden. Dat ze een licentie van 17 jaar hebben is leuk maar de techniek blijft niet stilstaan aangezien dat techniek steets beter en snellen wordt gaat het nooit 17 jaar duren voor dat 5G uitkomt of wat anders.
  Laat we het ook niet over de belastingen gaan hebben die we over 4G abromenten moeten gaan betalen er is maar 1 winnaar en dat is de overheid!

 43. Die veiling om de marktwerking te verbeteren heeft wel geholpen zeg…
  Hier overigens een handige grafische weergave van de veiling.

 44. Het maximum verhogen is niet interessant, laten ze het minimum verbeteren: dekking

 45. Lol, KPN heeft dus de 800 band die niet geschikt is met iPhone 5

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.