T-Mobile, KPN, Vodafone en Tele2 winnen Nederlandse frequentieveiling, uitrol 4G vanaf begin 2013, klaar voor iPhone en iPad

T-Mobile en KPN melden dat ze succesvol frequenties voor 4G en LTE hebben binnengehaald. De veiling leverde 3,8 miljard euro op en zal leiden tot nieuwe 4G-diensten.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

iphone-5-4g-lteVier partijen hebben met succes frequenties binnengehaald bij de grootste Nederlandse telecomveiling aller tijden. T-Mobile meldt dat ze de meeste vergunningen in de 1800-band heeft verworven om in 2013 snel mobiel internet (4G) aan te kunnen bieden. KPN kreeg ook gunstige frequenties in handen en is van plan om vanaf februari 2013 te beginnen met grootschalige uitrol van 4G in Nederland. Vodafone gaat vanaf zomer 2013 starten met 4G en nieuwkomer Tele2 gaat ook een eigen 4G-netwerk optuigen.


Eerder vandaag schreef RTL dat er tijdens de frequentieveiling veel meer is opgehaald dan verwacht. In totaal zou er 3,8 miljard euro zijn betaald bij de veilingen, terwijl er werd uitgegaan van een bedrag van 470 miljoen euro.

Waar ging het om?

Momenteel zijn er in Nederland drie partijen die mobiele diensten kunnen aanbieden via een eigen netwerk: KPN, T-Mobile en Vodafone. De licenties op de frequenties lopen af, waardoor een nieuwe veiling nodig was. De telecomaanbieders konden bieden op frequenties in de 800, 900, 1800, 1900, 2100 en 2600 MHz-band die gebruikt kunnen worden voor bestaande GSM- en UMTS-diensten (2G en 3G) maar ook voor de nieuwe 4G-netwerken die veel sneller dataverkeer mogelijk maken.

De veiling ging op 31 oktober 2012 van start en heeft in totaal €3,804 miljard opgebracht. De vier partijen die frequenties in handen kregen zijn Vodafone, KPN, T-Mobile en Tele2. Zij kunnen de komende 17 jaar telecomdiensten aanbieden in Nederland. Aanbieders zoals Telfort, Hi en Rabo Mobiel blijven gewoon bestaan, omdat ze gebruikmaken van de bestaande netwerken van partijen als KPN en T-Mobile. Het is de grootste veiling in de Nederlandse telecomgeschiedenis, waarbij 41 vergunningen zijn verdeeld. Naast bestaande frequenties zijn er ook nieuwe vergunningen afgegeven, waarbij voor nieuwe diensten vooral de LTE/4G-frequenties interessant zijn.

De vergunningen leverden het volgende bedrag op:

  • Vodafone: 9 vergunningen, bedrag €1.380.800.000
  • KPN: 15 vergunningen, bedrag €1.351.852.000
  • T-Mobile: 15 vergunningen, €910.681.000
  • Tele2: 2 vergunningen, €160.813.000

De meeste vergunningen hebben een looptijd van zeventien jaar. Een gedeelte van de vergunningen gaat begin 2013 in. Een ander gedeelte treedt in werking nadat de partijen hun netwerken hebben aangepast aan de nieuwe frequenties.

Ziggo en UPC deden ook mee aan de frequentieveiling maar kregen geen zendruimte in handen.

Wat betekent het voor de iPhone?

LTE-chipDe iPhone 5 is geschikt voor de LTE-banden 1, 3, 5, 13 en 25. In de praktijk komt dit neer op de frequenties 2100, 1800, 850, 700c en 1900 MHz. De GSM-versie van de iPhone 5 die internationaal (dus buiten de VS) wordt verkocht ondersteunt de LTE-banden 1, 3 en 5 en dus de frequenties 2100, 1800 en 850MHz. Uit uitspraken van de operators is op te maken dat ze 4G-diensten willen aanbieden op de frequenties 800MHz en 1800MHz. De iPhone 4S en eerdere modellen zijn niet geschikt voor wereldwijd gebruikte 4G-netwerken. In Europa is de 1800-band uitgegroeid tot de Europese standaard voor 4G/LTE.

T-Mobile

T-Mobile zegt een leidende positie in de 1800-band te hebben verworven, waardoor ze de maximale 4G-snelheid aan hun klanten kunnen aanbieden. Een mix van hoge en lage frequenties zorgt ervoor dat er zowel binnenshuis als buitenshuis optimaal bereik mogelijk is, belooft de operator. T-Mobile kreeg 15 nieuwe vergunningen in verschillende frequentiebanden. Het grootste pakket bevindt zich in de 900- en 1800-frequentiebanden. Ze zijn zodanig afgestemd dat klanten met een smartphone kunnen internetten op de maximale 4G-snelheid. T-Mobile noemt daarbij expliciet de iPhone 5.

T-Mobile heeft drie frequenties in de 900-band, zes in de 1800-band en vijf in de 2600-band binnengehaald. Het uitrollen van 4G-netwerken op basis van de 1800-band zal versneld kunnen plaatsvinden, omdat T-Mobile al een netwerk bezit dat gebaseerd is op de 1800-frequentieband. “De vijf vergunningen in de 2600-band zijn een concrete investering in de toekomst gezien de explosieve groei van dataverkeer die naar verwachting de komende jaren zal aanhouden”, schrijft de operator.

KPN

KPN meldt dat ze ook een zeer aantrekkelijke combinatie van frequentievergunningen voor de Nederlandse markt hebben verworven, voor een bedrag van 1.352 miljoen euro. Daarmee wordt het mogelijk om de komende zeventien jaar de huidige dienstverlening voort te zetten en nieuwe diensten te introduceren. Het bedrijf verwacht de positie in 2G (GSM) en 3G (UMTS) te kunnen voortzetten. Met 4G zal vanaf februari 2013 versneld worden begonnen. “Halverwege 2013 zal ongeveer 50% van de Nederlandse bevolking gebruik kunnen maken van deze nieuwe dienst”, schrijft KPN. Landelijke dekking wordt pas in de tweede helft van 2014 verwacht.

Vodafone

Vodafone kan haar klanten vanaf zomer 2013 op grote schaal internet via 4G aanbieden. Het bedrijf haalde frequenties binnen die nodig zijn om de bestaanden diensten voor bellen, sms’en en mobiel internet (2G en 3G) verder te verbeteren. Daarnaast kregen ze frequenties om een 4G-netwerk uit te rollen, zodat klanten met toepassingen als videobellen, realtime gamen en zorg op afstand bezig kunnen gaan. Vodafone was al gestart met het ‘Fast Forward’-programma en denkt daarom de uitrol van 4G versneld te kunnen uitvoeren. Dit programma houdt in dat inmiddels al een kwart van de 4.500 antennelocaties is voorzien van modernere apparatuur, dat het mogelijk maakt om 4G sneller te introduceren. Sinds voorjaar 2012 was 4G al op kleine schaal beschikbaar via Vodafone, bijvoorbeeld in Eindhoven. Met frequenties op de 800- en 1800MHz-band kan het 4G-netwerk verder worden uitgebreid. Vodafone had al frequenties op de 900- en 1800MHz-band, die ze gewoon kan blijven gebruiken.

Vodafone betaalde het hoogste bedrag van de vier winnaars, bijna 1,4 miljard. Het bedrijf kreeg daarvoor negen vergunningen in handen, terwijl KPN en T-Mobile voor lagere bedragen vijftien vergunningen kregen.

Tele2

Tele2 is een nieuwkomer als netwerkbeheerder. Door het winnen van twee licenties kan Tele2 een eigen mobiel netwerk gaan optuigen. “Nederland gaat profiteren van sneller mobiel internet tegen lagere prijzen” belooft de nieuwe provider. Tele2 heeft twee licenties gewonnen in de 800 MHz-band, een frequentie die de iPhone niet ondersteunt. Het bedrijf had al eerder een licentie voor de 2600MHz-band verworven. Er zal een nieuw netwerk op basis van 4G-technologie worden opgebouwd. In Zweden heeft Tele2 al sinds 2010 een volledig operationeel 4G-netwerk en het bedrijf denkt daarom een goed netwerk te kunnen bouwen. Ook heeft Tele2 al een groot glasvezelnetwerk in Nederland. “Onze visie is dat ook in Nederland het verschil tussen vast en mobiel internet in de toekomst niet meer zal worden ervaren”, meldt Günther Vogelpoel, CEO Tele2 Nederland in een persbericht. “Via ons eigen netwerk zullen onze klanten altijd met voldoende snelheid online zijn; op elk scherm, op ieder moment en op elke plek.”

Tip: lees ook ons achtergrondverhaal ‘iPhone met 4G, hoe zinvol in Nederland?‘. Nu de frequenties zijn verdeeld en de operators bezig kunnen gaan met het optuigen van 4G-netwerken wordt het opeens wél interessant om bij de aanschaf van je iPhone rekening te houden met de ondersteunde 4G-frequenties.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

45 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.