apple watch staal krassen

Stalen Apple Watch krast snel – of zijn mensen gewoon onvoorzichtig?

De eerste klachten over krassen op de stalen Apple Watch zijn al op internet te vinden. Zijn het mensen die onvoorzichtig zijn, of krast staal altijd?

apple watch staal krassenNa anderhalve dag op de iCulture-redactie rondlopen met een stalen Apple Watch, zien we nog steeds geen krassen op de behuizing. Maar op internet zijn inmiddels al wel de eerste berichten verschenen van mensen die krassen zagen verschijnen op hun gloednieuwe Apple Watch. Het is onzin om nu al te spreken van een ramp, want roestvrij/roestvast staal (beide termen zijn gangbaar) kan krassen vertonen, zeker als het materiaal gepolijst is. Krassen vallen op zo’n gepolijst oppervlak veel sneller op. Maar dat wisten we eigenlijk al: toen de eerste iPods met roestvrij stalen achterkant op de markt verschenen, werd er ook geklaagd over krassen aan de achterkant.

Staal krast altijd

Volgens Apple heeft het roestvaste staal (316L) een speciale behandeling ondergaan, waardoor het extra gehard is. Toch lukt het prima om het materiaal te krassen. Zoals al eerder gemeld in onze vergelijking van de Apple Watch Sport en de stalen Apple Watch, is het stalen model toch iets geschikter voor mensen die zuinig op hun spullen zijn en er niet te ruig mee omgaan.

Apple had een betere kwaliteit roestvast staal (904L) kunnen gebruiken, zoals je bijvoorbeeld bij Rolex doet. Maar dat zou de Apple Watch nog veel duurder hebben gemaakt. En zelfs dan kan het materiaal nog gaan krassen. Een ander alternatief was dat Apple voor geborsteld staal had gekozen, omdat krassen daarop minder opvallen.

Krassen op staal: zo poets je ze weg

Heb je last van krassen op de stalen Apple Watch, dan kun je met metaalpolish aan de slag gaan, om de krassen minder zichtbaar te maken. Een juwelier zou je misschien ook kunnen helpen. 9to5Mac nam de proef op de som en poetste met metaalpolish alle krassen weg:

apple watch krassen voor na

Het blijkt dat je krasjes prima kunt wegpoetsen, als je het maar niet te vaak doet en voorkomt dat de metaalpolish in openingen terechtkomt. Misschien is het een troost dat de gouden versie van de Apple Watch misschien nog wel meer krast.

Hoe zit het met krassen op het scherm?

Vandaag was ook in het nieuws, dat het saffierscherm van de Apple Watch niet krast. Dat blijkt uit een test van Consumer Reports, de consumentenorganisatie die ooit #antennagate veroorzaakte. Op de hardheidsschaal van Mohs (1 tot 10) scoorde het scherm van de Apple Watch Sport een 7 en de stalen Apple Watch 9. Alleen diamant scoort hoger met het cijfer 10. Wil je het saffierscherm van de Apple Watch toch krassen, dan zul je dus een priem of ander scherp voorwerp van diamant moeten hebben. De kans dat je in het dagelijks leven per ongeluk met de Apple Watch langs een brok diamant schuurt, lijkt ons alleen niet zo groot.

Uit eerdere YouTube-filmpjes bleek al dat het saffierscherm van de Apple Watch behoorlijk krasbestendig is. Het scherm van de Apple Watch Sport vertoont sneller krassen, bleek uit een ander filmpje.

Lees ook: Saffierglas of Ion-X glas: wat zijn de verschillen?

Praktijktest in de keuken

CNET besloot een heel andere test uit te voeren: ze gingen in de keuken aan de slag. De Apple Watch kwam 10 minuten in het water te liggen, werd over een keukenrasp gehaald en ondergedompeld in wijn, sojasaus en mosterd. Het witte armbandje zag er daarna niet meer zo fris uit. Ook een duik in kokend water overleefde de Apple Watch. Voordat het horloge uitschakelde verscheen er nog wel even een waarschuwing dat het te heet werd. Een flinke klap met een gietijzeren pan was fataal: die zorgde ervoor dat het scherm verbrijzelde.

Goed om je te realiseren: niemand gaat bij dagelijks gebruik op zo’n ruige manier met z’n Apple Watch om. Het zijn geen realistische scenario’s, maar ze laten wel goed zien hoe robuust de Apple Watch is.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 26 april 2015, 22:50
Categorie iDevices
Onderwerpen apple watch, krassen

Apple Watch

De Apple Watch is de smartwatch van Apple. Het allereerste model verscheen in 2015, met daarna elk jaar een nieuw model. Met de Apple Watch kun je je hartslag meten, activiteiten bijhouden, berichten ontvangen en versturen, apps installeren en ermee betalen met Apple Pay. Lees hier alles over de Apple Watch.

Apple Watch

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.