spotify-taste-rewind

Spotify voorspelt waar jij vroeger naar luisterde

Spotify heeft Taste Rewind uitgebracht, waarmee je afspeellijsten kunt maken van artiesten waar jij vroeger naar zou luisteren - zelfs als je in de jaren zestig, zeventig en tachtig nog niet geboren was.

Spotify kan meer dan alleen muziek afspelen. Ze kunnen nu ook voorspellen naar welke artiesten jij in de jaren zeventig, tachtig en negentig zou hebben geluisterd. Het archief gaat zelfs terug tot de jaren zestig, toen je misschien nog niet eens geboren was.

spotify-taste-rewind

Spotify’s Taste Rewind maakt een afspeellijst met nummers die je meteen kunt afspelen. Kies je meest favoriete artiesten en Taste Rewind zit beangstigend dicht in de buurt van jouw muzieksmaak. Het is eigenlijk niet eens zo’n gek idee: nu muziekdiensten meer dan 30 miljoen nummers hebben, wordt het een uitdaging om muziek te (her)ontdekken, zeker bij oudere artiesten die niet meer zo fanatiek aan promotie doen of inmiddels zijn overleden. Bewind maakt afspeellijsten voor elk decennium, gebaseerd op de drie artiesten die je het fijnst vindt om naar te luisteren.

Taste Rewind: werkt het ook?

spotify-whitney-houstonAls je zelf geen inspiratie hebt, kun je kiezen uit suggesties die Spotify je voorschotelt. Ik koos Skrillex, David Guetta en Maroon 5 en kreeg na een paar seconden wachten mijn afspeellijsten te zien. Moby en Phil Collins zouden me in de jaren 90 wel hebben aangesproken, in de jaren tachtig staan U2, The Human League, INXS en Michael Jackson op het programma en in de jaren zeventig onder ander David Bowie, James Brown en Diana Ross. Er zitten toch ook wel een paar missers tussen: Donna Summer, Chicago, Linda Ronstadt, Whitney Houston, Paula Abdul, Cher en Enrique Iglesias kunnen me écht niet bekoren. Verder zijn het toch ook vooral allemansvrienden: The Simple Minds en INXS vond eigenlijk iedereen in de jaren tachtig wel goed en van Whitney Houston kan ik me ook wel herinneren dat iedereen er gek op was (behalve ik dan).

Toevallig gaat Spotify ook aanbevelingen doen

Dat Spotify juist nu met deze nieuwe functie komt, is natuurlijk niet toevallig. Apple Music staat op het punt om over twee weken live te gaan en juist daarin ligt de nadruk sterk op aanbevelingen. Apple vertrouwt op menselijke aanbevelingen, Spotify kiest voor een geautomatiseerde dienst en doet dat best aardig.

Probeer het zelf op Spotify-TasteRewind.com.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 15 juni 2015, 20:38
Categorie Diensten
Onderwerp spotify

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.