Uitgelicht
Apple's maart 2024-aankondigingen
Toon of verberg de lijst met posts
Sony WH1000XM5

Sony WH-1000XM5 hoofdtelefoon: nieuw design en accuduur van 40 uur

De Sony WH-1000XM5 is de nieuwste hoofdtelefoon van Sony, met een accuduur van 40 uur en een strakker design, grotere oorschelpen en een bredere hoofdband die prettiger draagt.

Update 12 mei 2022: De Sony WH-1000XM5 is nu officieel onthuld. De hoofdtelefoon heeft verbeterde ruisonderdrukking, een nieuw design en diverse andere verbeteringen ten opzichte van zijn voorganger. De veranderingen in design zijn vooral te zien bij de beugel waaraan de oorschelpen vastzitten. Die oorschelpen zelf zijn groter dan voorheen en zijn bedoeld om meer windgeruis buiten te sluiten. Ze wegen 250 gram (voorheen 254 gram) en hebben een nepleren hoofdband met schuifmechanisme voor de juiste instelling van de hoofdmaat.


Dit nieuwe model gaat 30 uur mee op een batterij en 40 uur (was 38 uur) als je ANC uitschakelt. Dit is een miniem verschil met het vorige model. Opladen kan in 3 uur. Verder wordt Power Delivery ondersteund. Na drie minuten laden kun je weer drie uur genieten van muziek. Multipoint connectie zorgt dat je makkelijk kunt wisselen tussen apparaten die gekoppeld zijn via Bluetooth. Met een fysieke knop kun je wisselen tussen ANC en ambient mode.

Sony WH1000XM5

Er zitten acht microfoons in, vier meer dan in het vorige model. Sony heeft ze anders geplaatst, zodat de ruisonderdrukking beter werkt, vooral bij hogere tonen. Vier microfoons zorgen dat je er ook mee kunt bellen. De audio wordt geleverd door een nieuwe 30mm driver (voorheen 40mm). Voor high-resolution audio is LDAC-ondersteuning aanwezig, maar dan moet je wel een geschikte speler aangesloten hebben. Ook AAC en SBC worden ondersteund, net als Sony’s 360 Reality Audio ruimtelijke geluid. Je krijgt er een 3,5 mm kabeltje bij voor bedraad luisteren. Compact opvouwen lukt niet meer, dus de meegeleverde opbergcase is nu een stuk groter.

Sony WH1000XM5

De Sony WH-1000XM5 kost €419,99 en dat is een paar tientjes meer dan de vorige. Je kunt kiezen uit wit, zilver en zwart. Vanaf 20 mei kun je er eentje aanschaffen.

Hieronder volgt ons eerdere bericht van 24 april 2022, toen de aankondiging nog niet had plaatsgevonden.

Sony WH-1000XM5 op komst

Volgens sommige audioliefhebbers maakt Sony de beste noise cancelling hoofdtelefoons, al blijft het een onderwerp waarover de meningen sterk uiteen lopen. Feit is wel dat de WH-1000XM3 en WH-1000XM4 extreem goed zijn verkocht, terwijl ze een stuk goedkoper zijn dan Apple’s AirPods Max. Nu lijkt er een opvolger op komst. Renders van de Sony WH-1000XM5 zijn online verschenen, waaruit blijkt dat de hoofdtelefoon een ander design krijgt. Het uiterlijk wordt minimalistischer, met gladdere oppervlakken, grotere oorschelpen en een bredere hoofdband voor comfortabeler dragen. Je kunt kiezen uit zwart of zilver. Wat ook opvalt: de scharnieren waarmee je de hoofdtelefoon compact kon opvouwen, lijkt op de renders niet aanwezig. De aan/uitknop wordt vermoedelijk vervangen door een schuifknop en de Custom-knop heet nu NC/Ambient. De informatie werd gelekt via de Duitstalige site TechnikNews.

De XM2, XM3 en XM4 lijken sterk op elkaar, terwijl Sony bij de WH-1000XM5 een iets andere weg inslaat. Technisch gezien zijn er ook verbeteringen: een accuduur van 40 uur bij gebruik van ruisonderdrukking en dat is 10 uur ten opzichte van de XM4. Opladen lukt in 3,5 uur en dat is een halfuur korter dan voorheen. De ANC wordt nu aangedreven door drie microfoons en twee chips, terwijl dat eerder nog één was. Sony heeft ook de drivers vernieuwd en de Bluetooth-versie verhoogd naar 5.2. Een 3,5mm- en usb-c-aansluiting en een luxe opbergdoos maken de hoofdtelefoon compleet.

Sony WH-1000XM5

De Sony WH-1000XM5 kan elk moment worden aangekondigd, voor een nog onbekende prijs. Zijn voorganger kwam voor net iets onder de 400 euro op de markt, maar is ondertussen een stuk goedkoper geworden. De WH-1000XM5 werd eerder al gespot bij de Amerikaanse goedkeuringsinstantie FCC.

Sony WH-1000XM5 render details

Sony of Apple?

Deze Sony-hoofdtelefoons zijn een belangrijke concurrent voor de Apple AirPods Max, als je op zoek bent naar een hoofdtelefoon met ruisonderdrukking. Er zijn momenteel nog geen geruchten dat er een nieuwe versie van de AirPods Max op de markt komt, zelfs niet over nieuwe kleuren. Wel waren er in het begin geruchten dat Apple op het huidige model meerdere features heeft moeten weglaten, zoals verwisselbare hoofdband en een sportief model. Mogelijk komt dit nog uit in een toekomstige update. Verder zou ondersteuning voor lossless Apple Music erg welkom zijn en dat is met een software-update waarschijnlijk niet te realiseren.

Huidige prijzen WH-1000XM4:

Huidige prijzen WH-1000XM3:

Reacties: 15 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.