shazam-macbooks

Shazam nu ook op de Mac met automatisch muziek herkennen

Shazam is nu ook op de desktop te vinden: de OS X-app van Shazam luistert constant naar muziek in je omgeving, een functie die eerder al op iPhone en iPad werkte.

Shazam heeft de sprong gemaakt van iOS naar OS X. De muziekherkenner heeft een OS X-app uitgebracht die – na jouw toestemming – constant luistert naar muziek op de achtergrond. De app zet alle herkende nummers in een lijst en geeft je de mogelijkheid om meer informatief erover te lezen. Uiteraard kun je de nummers ook meteen kopen. De app luistert niet alleen via de ingebouwde microfoon van de Mac, maar houdt ook bij welke muziek je op de iMac of MacBook zelf afspeelt. Bijvoorbeeld bij het kijken van een YouTube-filmpje. Je kijkt bijvoorbeeld naar een reclamefilmpje van Apple en vraagt je af welk achtergrondmuziekje is gebruikt.

De nieuwe Shazam-app voor de Mac is eigenlijk niet meer dan een klein icoontje in je OS X-menubalk. Je klikt erop, geeft toestemming om de microfoon te gebruiken en hebt er daarna geen omkijken meer naar. Het is de eerste keer dat Shazam het herkennen van muziek ook op de desktop aanbiedt; voorheen waren ze uitsluitend gericht op mobiele gebruikers. Het automatisch herkennen van muziek, zonder dat je op een startknop hoeft te drukken, is sinds een jaar op de iPad mogelijk. Daarna volgde ondersteuning voor de iPhone, waarbij ook muziek wordt herkend als de app uit staat.

shazam-macbooks

Met de nieuwe functie moet Shazam wel voorzichtig zijn wat privacy betreft. Niemand wil tijdens het werk afgeluisterd worden, terwijl je alleen maar muziek wilde herkennen. Shazam heeft er daarom voor gekozen om geen audio-opnames te maken, maar alleen de audio-vingerafdruk te berekenen van het geluid. Dit wordt vergeleken met de vingerafdrukken van muzieknummers in een database. Ook kun je het luisteren tijdelijk uitschakelen, als je even iets persoonlijks te bespreken hebt. Maar dan moet je er natuurlijk wel aan denken…

Niet het volledige aanbod

Belangrijk om je te realiseren is dat het automatisch herkennen van nummers in Shazam alleen werkt bij populaire nummers. De database die beschikbaar is voor automatische herkenning is kleiner dan de volledige database die wordt geraadpleegd als je handmatig het herkennen start. Voorlopig kun je bij moeilijke nummers dus beter de iPhone-app gebruiken en het zoekproces met de hand starten.

shazam-mac

Het bedrijf denkt ondertussen alweer na over nieuwe ontwikkelingen, zoals het koppelen van de muziek aan een context. Je zou dan bijvoorbeeld aan het einde van de dag kunnen terugkijken welke muziek je op welke plekken hebt gehoord. En vervolgens zou je met een Timehop-achtige functie herinneringen weer kunnen terughalen.

Tegelijk geeft Shazam ook toe dat de desktopapp een experiment is en dat er momenteel niet wordt gewerkt aan een Windows-versie. Wel zullen ze zorgen voor integratie met Siri, zodra iOS 8 beschikbaar komt.

Downloaden: Shazam voor Mac (gratis)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 31 juli 2014, 10:05
Categorieën Apps, Mac & macOS
Onderwerp shazam

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.