Boze iPhone-gebruiker

Reacties voor: Apple blijft toch webapps ondersteunen in de EU

Apple heeft wijzigingen in iOS 17.4 doorgevoerd, waardoor webapps in de EU niet meer goed werken. Aanvankelijk zei Apple dat het een bewuste keuze was, maar nu maakt Apple een draai van 180 graden: webapps zullen wél worden ondersteund in de EU-landen.
Lees het complete artikel → Apple blijft toch webapps ondersteunen in de EU
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Reacties: 35 reacties

  1. Is dat hetzelfde als de iculture webapp? Die wordt vanaf 17.4 ook geopend in de gewone browser

    Reageer op Ronald

  2. Dit is wel behoorlijk irritant, een gevolg hiervan is bijvoorbeeld dat nu steeds een nieuw tabblad in de browser wordt geopend ipv steeds terug te keren daar de reeds geopende webapp.

    Reageer op Bernard

  3. iCulture dan maar weer aan een echte app! 😀

    Reageer op Paul

    • Een echte app vind ik sowieso prettiger dan zo’n webapplicatie. iCulture ervaar ik echt als een veel beroerdere app sinds ik het niet meer als een echte app op m’n iPad heb. En van alle kranten lees ik De Correspondent het minst omdat die geen volwaardige app hebben voor hun artikelen. (Vreemd genoeg wel voor hun podcasts.)

      Reageer op Erik van K

  4. Het viel me na het installeren van de eerste publieke beta inderdaad al op. Erg vervelend, ik heb nu een stuk minder zin om de iCulture-app aan te klikken, omdat het gewoon minder “lekker” voelt op deze manier. En als ik het goed begrijp ontvang je nu dus ook geen pushberichten meer.

    Hopelijk komt Apple met een oplossing.

    Reageer op Dominique

  5. Heel irritant dit, hopelijk komt er een oplossing.

    Reageer op Frank

  6. (Red.) Artikel bijgewerkt na bevestiging van Apple dat PWA’s (webapps) op je beginscherm verdwijnen in de EU met iOS 17.4.

    Reageer op Redactie iCulture.nl

    • Op iPad met IPADOS 17.4 public beta2 lijkt de webapp nog te werken.
      Wel maak ik (nog) gebruik van een US-account. Dit zou het verschil kunnen zijn.

      Reageer op EVV

  7. Hallo, wat een slechte ontwikkeling! Hoe willen jullie dit gaan ondervangen met iCulture? Notificaties vind ik toch serieus handig. En de mogelijkheid om in de toekomst weer een abbo te nemen is hiermee ook uit zicht geraakt, denk ik? Ik zal de website blijven gebruiken, maar misschien is het toch het overwegen waard om te kijken of er niet toch weer een app moet worden gebouwd?

    Veel succes in ieder geval!

    Reageer op Nils Woo

  8. Op macOS kan je sinds jaar en dag alles installeren en dus ook browsers met andere browserengines. Sinds macOS 14 Sonoma kan je op macOS ook webapps in de dock plaatsten. Dat kan blijkbaar wel veilig.

    Wat maakt iOS dan zo anders? Schrijft de EU regelgeving ook voor dat de webapp moeten werken met een andere browserengine? En gaat dit betekenen dat webapps op macOS ook gaan verdwijnen?

    Is veiligheid de echte reden of speelt Apple een spelletje?

    Reageer op Rutger de Jong

    • Volgens mij zit het ‘m in het feit dat het marktaandeel van macOS veel lager is en daar dus andere regels voor gelden.
      Net als dat iMessage niet opengesteld hoeft te worden om te kunnen samenwerken met bijv. Whatsapp.

      Reageer op Jan vdW

    • Volgens mij heeft Apple gewoon geen zin om hier resources in te stoppen. Vooral omdat ze toch al pissed zijn dat ze aan de strengere consumentenbescherming in de EU moeten voldoen. Maar dan is het wel zo handig om het zo te kunnen spinnen dat “het allemaal de schuld is van de EU”.

      Reageer op Eric

  9. Goede avond , ik moet er niet aandenken dat I Culture zal verdwijnen 🫠, dit is zeker een slechte ontwikkeling .
    Een nieuwe app bouwen is een oplossing , maar wel een dure denk ik .
    De app is niet voor niets gestopt . Groetjes . 😺🙋‍♀️🌹

    Reageer op Arian Prins

  10. “Lang leve” de idiote bemoeienis van de EU op onderwerpen waar ze geen verstand van blijken te hebben.

    En dit noemt men gebruiksgemak 🤣

    Reageer op Victor

    • Het is niet de bemoeienis van de EU die dit veroorzaakt. Het is Apple die liever zo weinig mogelijk energie stopt in het voldoen aan de regelgeving van de EU. Apple blijft een Amerikaans bedrijf, en in Bidenland is de bescherming van de gewone burger/consument nu eenmaal veel slechter geregeld als in de EU.

      Reageer op Eric

  11. Ik moet wel toegeven dat het wel een stuk prettiger werkt in de gewone browser dan de WebApp. Vooral het terug gaan naar de homepage en zo werkt in de browser veel prettiger. Je kunt gewoon veel handiger tussen verschillende artikelen switchen.

    Reageer op Ronald

  12. Heel goed dit dat die irritante webapps nu stoppen.
    Ik had iCulture al een beetje verlaten toen de echte app stopte met functioneren.
    Hopelijk komt deze nu weer terug.

    Reageer op Bas

  13. Webapps zijn sowieso lui programmeerwerk.
    Gewoon een goede app programmeren en door de controle overheen van Apple.
    Of een goede mobile website bouwen. m.iculture.nl, probleem opgelost.
    In het geval van iculture is er toch genoeg geld om een keer iets fatsoenlijks op te zetten.
    Gemakzucht en luiheid is geen reden tot klagen en webapps zijn precies dat naar mijn mening.

    Reageer op freek

  14. Ik heb nooit begrepen waarom die fijne app weg moest. De webapp is niet prettig en maakt dat ik nu sporadisch jullie volg ipv dagelijks zoals eerder. Dus misschien is het prima zo en zijn jullie zo wijs om de app weer terug te laten komen?

    Reageer op Sander

  15. Wat een onnoloze reacties hier toch; “ja dan bouw je toch gewoon een native app?!” Voor kleine bedrijven is een native app een enorme kostenpost welke moeilijk of niet terug te verdienen is. Je betaald immers niet alleen om de app te bouwen maar ook het onderhoud ervan kost tijd en daarmee geld.

    Ook al zou je zelf instaat zijn zo’n Native app te maken dan nog is het als ondernemer altijd maar de vraag waar je je 24 uur in stopt; het simpele antwoord is… in dingen welke geld opleveren.

    Een web app kan voor nieuwssites zoals iCulture een prima alternatief zijn en dit werkt op iOS 17.3 ook prima, het is (erg) jammer dat Apple niet de moeite neemt om deze functionaliteit te handhaven.

    Als je niet weet waar je het over hebt reageer dan ook niet.

    Reageer op Axel

    • Precies dat.
      iCulture heeft destijds meermaals aangegeven dat het financieel niet meer haalbaar was nu hun “eigen” developer zich op andere dingen ging toeleggen.

      Iedereen hier lijkt te denken dat iCulture bulkt van het geld, maar we hebben het hier over een bedrijf met nog geen 10 werknemers, met relatief weinig overhead, daar ligt niet ergens een paar duizend euro in een la om “even” een App te maken.

      Het mooie aan de PWA is dat die (meer) zelf onderhouden kon worden en dus goedkoper is/was.

      Ik snap 100% waarom de app gestopt is. En de PWA is handig. Maar ik ga iCulture echt niet minder gebruiken omdat het bezoek nu in een browser moet.

      En afkopen van advertenties moet volgens mij toch wel kunnen, een inlogsysteem lijkt mij prima haalbaar in een “gewone” site.

      Ik had overigens gedacht dat Apple PWA alsnog zou kunnen toestaan in Safari, maar dan is het juist weer “oneerlijk” naar andere browsers toe en dat is nou net wat de EU niet meer toestaat.

      Reageer op Jan vdW

      • Jan, ik denk dat je je stevig vergist in wat iculture per jaar omzet.
        Ik denk dat Iculture dit zelfs makkelijk betalen kan.
        Waar het wel klopt is dat ze misschien 1 developer in huis hebben en dat hij/zij te druk is met onderhoud en ontwikkeling op de website zelf.
        Dat zou dus een 2de ontwikkelaar of outsourcing zijn en dat kost natuurlijk veel geld.
        De keuze zit hem nu dus in hoe dit nu aan te vliegen.
        Waar het probleem niet zit is om eenmalig 20000, 30000 te investeren in een app.
        Het is meer de tijd en wie het gaat onderhouden en ik snap dat je niet nog 60/70/80000 per jaar extra wil uitgeven voor alleen developer voor de app.
        Maar…. wat ik al eerder aangaf is dat er ook een fatsoenlijk mobile website gebouwd kan worden.

        Reageer op freek

  16. Ik ben niet zo’n fan van de web-app van iculture. De gewone app was top natuurlijk. Zou het niet erg vinden als die weer terug komt. Ik zie alleen maar voordelen iculture als normale site te gebruiken vanaf 17.4 net als tweakers nu. De browser heeft zoveel voordelen (tabs, extensions, reader-list, reader view)

    Reageer op Erik-jan

  17. Apple begint echt heel vervelende trekjes te vertonen. Dat PWA’s niet aan hun veiligheidseisen kunnen voldoen is natuurlijk grote onzin. Dit is een puur door geld gedreven beslissing.
    Ik ben echt al vele jaren een fervent Apple gebruiker, dus geen reactie van een Google/Android adept.

    Reageer op Geert Klein Breteler

  18. (Red.) EU gaat mogelijk onderzoek doen naar Apple’s beslissing om in Europa te stoppen met webapps op de iPhone.

    Reageer op Redactie iCulture.nl

    • Hopelijk komt er hier een oplossing voor.
      Veel mensen & ik hebben Iculture als web-app op ons Iphone staan.
      Of dat wordt toch maar weer een echte app?
      Dat hoop ik altijd nog het meest, dat er ooit weer een app van jullie komt.

      Reageer op Stefan Nieuwenhuijse

  19. Dat wordt dus niet updaten!

    Reageer op Stefan

    • Dat is altijd een domme opmerking omdat je dan ook geen beveiligingsupdates krijgt en andere vernieuwingen ook niet plus je moet op den duur toch de bank eist het ook van je , en wanneer je de watch ook hebt moeten die dezelfde software draaien kun je die dus ook niet updaten, nee updaten is uiteindelijk geen keuze maar een moeten.
      Ik vind de web app van iCulture ook geen verbetering, en voor iets wat dit als onderwerp heeft zou het ook moeten hebben. Een vogelvereniging hoeft niet een app, is niet hun primaire gebeuren. Een Apple site moet eigenlijk een app omdat het raakt aan datgene waar ze mee bezig zijn. Het zal best geld kosten, en misschien moeilijk met personeel ed, maar ja. Ik ben sinds deze overstap ook minder hier gaan lezen en wat meer op een concurrent/ collega die nog wel een app heeft.

      Reageer op Leo

      • Je kan tegenwoordig los de beveiligingsupdates installeren, dat is sinds iOS 17.0 een ding, dus je kan prima niet meer updaten en toch beveiliging op orde hebben. Dat zal Apple wel blijven pushen, anders word jailbreaken weer een ding.

        Reageer op Logix247

  20. Ja vervelend dat dit straks niet meer kan.
    Maar waarom zelf een app bouwen? Er zijn ook genoeg whitelabel apps die je kan voorzien van je eigen branding.
    Bijvoorbeeld reported.nl

    Sportclubs of verenigingen in Nederland maken hier ook veel gebruik van.

    Reageer op Leo

  21. Oké, de geïsoleerde webapplicaties komen toch weer terug, dus? Mooi nieuws!

    Reageer op Dominique

Plaats een reactie

Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Respecteer onze algemene gedragsregels. Gebruik voor eventuele spelfouten of andere opmerkingen met betrekking tot het artikel s.v.p. onze artikelrapportage. Voor opmerkingen over ons moderatiebeleid kun je ons contactformulier gebruiken. Reacties met betrekking hierover worden als off-topic beschouwd.
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactiegegevens worden verwerkt.