App Store op iPhone X

Dit zijn de populairste iPhone-apps en -games in 10 jaar App Store

#10jaarAppStore

De App Store bestaat 10 jaar en daarom kun je de hele maand juli veel jubileumactiviteiten verwachten. Uit cijfers blijkt welke apps de afgelopen 10 jaar het meest zijn gedownload.

Echte verrassingen hoef je niet te verwachten in de lijst met populairste apps van de afgelopen 10 jaar. Grote kans dat je de apps in onderstaande lijst wel eens hebt gedownload of een vaste plek op je iPhone hebt gegeven. De top 5 bestaat dan ook uit bekende namen: Facebook, Messenger, YouTube, Instagram en WhatsApp, bijna allemaal eigendom van Facebook. Google volgt op de zesde plek met Google Maps, gevolgd door Snapchat en Skype. Wat inkomsten betreft ziet de lijst er wel iets anders uit, maar ook daar vooral bekende namen. Netflix en Spotify gaan aan kop met de apps die het meest hebben opgebracht. En dat is eigenlijk opmerkelijk, want voor Spotify betaal je meer als je abonee wordt via de app. Er zijn blijkbaar heel wat mensen die voor de duurdere optie via de app kiezen.

Populairste apps in 10 jaar App Store

Dit zijn de apps die in de afgelopen 10 jaar het meest zijn gedownload volgens App Annie:

Populairste apps 10 jaar App Store

En dit zijn de meest verdienende:

Meest verdienende App Store-apps

Populairste games in 10 jaar App Store

Het is logisch dat App Annie een apart lijstje voor games heeft gemaakt, want dat is een wereld op zich. Een paar games brengen miljoenen per dag op, terwijl er ook heel wat kleine ontwikkelaars zijn die ervan zouden dromen om één dag in de top 10 te staan.

Bij de populairste games ook weer geen verrassingen: je hebt vast Candy Crush Saga wel eens gespeeld of fruit doorgehakt in Fruit Ninja. Of misschien was je verslaafd aan Clash of Clans? Temple Run staat maar liefst twee keer in de lijst.

Populairste games 10 jaar App Store

Ook qua inkomsten gaat het goed met Clash of Clans en Candy Crush Saga. Maar we zien hier ook een paar verrassingen: games die op het eerste gezicht misschien niet zo bekend zijn, maar die wel enorm veel geld in het laatje hebben gebracht.

Meeste inkomsten App Store 2008-2010

Het volledige rapport van App Annie bevat nog veel meer boeiende data en vergelijkingen tussen hoe het tien jaar geleden was en nu. De App Store heeft nu meer dan 2 miljoen apps, die in totaal 170 miljard keer gedownload zijn. Bijna 10.000 daarvan hebben 1 miljoen dollar of meer opgeleverd. In 2017 waren er bijna 3.000 apps die 1 miljoen dollar omzet draaiden. Slechts 500 konden meer dan 10 miljoen dollar omzet bijboeken.

VS en China aan kop
Ook is het leuk om te zien wat populair was in 2010: Talking Tom Cat stond toen op nummer 1, terwijl Documents To Go dat jaar de meeste inkomsten opleverde. Tegenwoordig staan entertainment-apps bovenaan. Het rapport van App Annie benadrukt nog maar eens dat iOS-gebruikers meer geld uitgeven dan gebruikers van andere platformen. iOS-gebruikers zijn goed voor 31% van de app-downloads maar leveren 75% van alle inkomsten op. De VS is marktleider met aantallen downloads (40 miljard) en omzet (36 miljard dollar), maar die plek zal waarschijnlijk snel worden overgenomen door China.

Het volledige rapport van App Annie vind je hier. Ook op iCulture zul je de komende dagen veel gaan lezen over #10jaarAppStore, want er is in tien jaar tijd veel veranderd!

Bekijk ook ons overzicht Beste iPhone apps.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 3 juli 2018, 12:17
Bron Bron App Annie
Categorie Achtergrond
Onderwerpen app store, Serie 10 jaar App Store
Software iOS
3 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.