‘Ontwikkelaars scannen inhoud van e-mails van Gmail-gebruikers’

Gebruik je je Gmail- of Microsoft-account voor externe diensten, dan kan het zomaar zijn dat bedrijven meelezen met je e-mails. Ontwikkelaars van apps die samenwerken met onder andere Google's Gmail-programma krijgen toegang tot de inhoud van jouw mails.

‘Ontwikkelaars hebben toegang tot je Gmail’

In een uitgebreid onderzoek meldt The Wall Street Journal dat sommige online diensten die gebruikmaken van jouw inloggegevens van Gmail en Microsoft, de inhoud van e-mailberichten kunnen bekijken. De inhoud kan niet alleen bekeken worden door computers, maar ook door medewerkers van die bedrijven. De inhoud wordt gebruikt om nieuwe diensten aan te bieden, maar maken daarmee wel inbreuk op jouw privacy.


Eén van de bedrijven is Return Path, die de gegevens gebruikt voor marketingdoeleinden. Dit bedrijf werkt samen met meer dan 160 app-partners voor bijvoorbeeld prijsvergelijkers en tools om je reis te plannen. Return Path heeft de inboxen van meer dan twee miljoen mensen gescand en daarnaast zijn zo’n 8000 mails bekeken door medewerkers. Dit geldt zowel voor inloggen via je Gmail- als Microsoft- en Yahoo-account.

Ook het bedrijf Edison Software, een Gmail-ontwikkelaar van een app waarmee je je mail kan organiseren, heeft de mails van honderden gebruikers bekeken. Er is geen bewijs gevonden dat de gegevens door de bedrijven misbruikt zijn. Een exacte lijst van apps en diensten is niet beschikbaar, maar één van de bedrijven is prijsvergelijker Earny.

Gmail vernieuwde app

De bedrijven vragen gebruikers geen nadrukkelijke toestemming om de mails te bekijken, omdat het valt onder hun eigen privacyovereenkomst. Volgens huidige en voormalige ontwikkelaars van dergelijke diensten, is het steeds gebruikelijker geworden om de inhoud van mails te bekijken van mensen die zich voor dergelijke diensten aangemeld hebben. Google geeft tegenover The Wall Street Journal aan dat ze zelf alleen in hele specifieke gevallen door je mail bladeren als je daar zelf nadrukkelijk toestemming voor geeft of als dit vereist is in verband met veiligheidsredenen.

‘Google doet te weinig’
Volgens ontwikkelaars doet Google vrij weinig om te voorkomen dat bedrijven jouw mails kunnen bekijken. Google geeft aan dat ze elke ontwikkelaar en app handmatig goedkeuren die toestemming vragen tot Gmail-accounts, maar zolang het binnen de richtlijnen van Gmail valt kunnen de ontwikkelaars jouw e-mail uitlezen. Google kwam eerder slecht in het nieuws, omdat Google de inboxen van gebruikers scande om advertenties te personaliseren. Sinds een jaar zijn ze daarmee gestopt en wordt er alleen gekeken naar persoonlijke instellingen van de accounts in plaats van de inhoud van de e-mails.

Mocht je bezorgd zijn om de inhoud van jouw e-mails, dan kun je te allen tijde de toestemming tot apps en diensten terugtrekken via de pagina van Google. Log daar in met je account en klik op een app of dienst om de toegang eventueel te verwijderen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 3 juli 2018, 10:47
Bron Bron The Wall Street Journal
Categorie Diensten
Onderwerpen gmail, privacy
11 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.