Philips Hue Xiaomi bureaulamp

Philips Hue blokkeert lampen van derden

Philips Hue blokkeert lampen van derden, ook als ze het open ZigBee-protocol ondersteunen. In plaats daarvan moeten fabrikanten zich aansluiten bij het 'Friends of Hue'-programma.

philips-hue-kleuren-instellenHet mooie van het Philips Hue-systeem was altijd, dat het ZigBee-protocol werd ondersteund. Daar is nu een einde aan gekomen. Door een update kunnen lampen van Osram, LG en GE niet langer worden gebruikt in combinatie met Philips Hue.

De beslissing is nogal opmerkelijk, omdat Philips altijd de openheid van het systeem heeft benadrukt. Philips is bovendien mede-oprichter van The Connected Light Alliance, een samenwerkingsverband van bedrijven die open standaarden ontwikkelt voor het aansturen van verlichting. Ook Osram, GE, Lutron, Panasonic en Toshiba zijn mede-oprichter van de deze alliantie, die inmiddels veertig leden telt.

Alleen nog ‘Friends of Hue’ toegestaan

Philips lijkt nu een eigen weg te kiezen. Alleen lampen van fabrikanten die meedoen aan het ‘Friends of Hue’-programma kunnen nog worden bediend. Toevallig voegde Philips eind vorige week nog drie fabrikanten toen aan het ‘Friends of Hue’-programma: Bosch, Samsung en Logitech. Doel is om de producten van deze bedrijven beter te laten samenwerken met de Philips Hue-lampen. Apple en Nest zijn al lid van het programma. Apple’s HomeKit werkt bijvoorbeeld samen met Hue. Logitech gaat Hue laten samenwerken met het Harmony-platform voor universele afstandsbedieningen en Samsung heeft het platform SmartThings ontwikkeld, waarmee sensoren, camera’s, thermostaten en speakers te bedienen zijn.

Philips Hue Xiaomi bureaulamp

Met het Chinese merk Xiaomi gaat Philips bovendien een bureaulamp uitbrengen met de naam EyeCare. Deze lamp past zich aan het omgevingslicht aan, zodat je ogen minder vermoeid raken.

Philips Hue gesloten systeem

Philips lijkt dus meer voor een gesloten systeem te kiezen, meer in de lijn van Apple’s ‘Made for iPhone’. Philips bepaalt zelf welke partners mogen meedoen en aan welke voorwaarden zij mogen voldoen. Volgens Philips is het nodig om een correcte werking te kunnen garanderen, waardoor niet alle lampen van het ZigBee-protocol meer kunnen worden ondersteund. Gebruikers op het ontwikkelaarsforum van Philips ontdekten als eerste dat lampen van derde partijen niet meer werkten. Later bleek dat Philips de gewijzigde regels inmiddels ook op FAQ-pagina’s heeft doorgevoerd.

Lampen die nog onder de oude firmware zijn toegevoegd aan de Philips Hue Bridge, blijven wel zichtbaar in de app, maar dit is een tijdelijke situatie. Zodra je een reset moet uitvoeren, of moet updaten naar een nieuwere versie van de app of Bridge, raak je de koppeling kwijt.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 14 december 2015, 18:24
Categorie Accessoires
Onderwerp philips hue

Philips Hue

Lees alles over Philips Hue, de slimme lampen met HomeKit-bediening. Check de Philips Hue-accessoires en welke mogelijkheden er zijn voor de lampen, sensoren, dimmers en lichtknoppen. Alles over verkrijgbaarheid, prijzen en meer.

Philips Hue

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.