Apple Watch auto

Navigatie-app benut Apple Watch om bestuurders zo min mogelijk af te leiden

Zorgt een Apple Watch nu voor meer of minder afleiding in het verkeer? Er zijn verschillende meningen over, maar ontwikkelaar PeopleNet denkt dat hun app minder afleidend is dan een navigatie iPhone-app.

Apple Watch auto

Als je achter het stuur zit, is er niets zo belangrijk als de aandacht houden op de weg en het verkeer om je heen. Een Apple Watch om je pols kan een bron van afleiding vormen, maar PeopleNet, een bedrijf dat zich specialiseert in systemen voor de transportsector, wil het tegendeel bewijzen. Zij werken aan een Apple Watch-app die er juist voor moet zorgen dat een smartwatch om je pols voorkomt dat je aandacht verslapt.

De Taptic Engine van de Apple Watch speelt een leidende rol in de app waar PeopleNet aan werkt. Door de bestuurder tikjes op zijn pols te geven, weet hij precies wanneer hij af moet slaan of van baan moet wisselen. Hiervoor hoeft hij dus niet meer op een navigatiesysteem of iPhone-scherm te kijken. Door het tempo van de klopjes af te wisselen, kan de app ook aangeven als de bestuurder te hard rijdt.

‘Watch-app is minder afleidend dan navigatie-apps’

Dit moet er zelfs voor zorgen dat je minder afgeleid raakt dan met een stem die je vertelt wanneer je afslaat of de snelheidslimiet overschrijdt. Tegen Transport Topics zegt Randy Boyles, vice president van PeopleNet er het volgende over:

“Je kunt gegevens aan de bestuurder geven zonder het op te dringen. Als ik een telefoon gebruik heb ik de neiging om toch even te kijken om te zien hoe lang ik nog op deze weg moet blijven. Met de Watch-app krijg ik alleen een tikje.”

Daarnaast heeft de app ook wat speciale functies in huis voor vrachtwagenchauffeurs. Zij kunnen in de app bijvoorbeeld aangeven hoe lang hun dienst nog duurt. Zo kunnen ze door hun pols te draaien zien hoe lang ze al aan het rijden zijn, en of het tijd wordt voor een pauze. De app wordt momenteel ontwikkeld, al is het nog niet duidelijk wanneer we er precies mee aan de slag kunnen.

De werking van de app van PeopleNet vertoont dus de nodige overeenkomsten met de Kaarten-app van Apple zelf. Door een route te plannen krijg je via de Taptic Engine tikjes op je pols van de Apple Watch als je ergens links of rechts af moet slaan. Hierdoor kun jij gewoon blijven lopen, en hoef je niet op het scherm van je iPhone te kijken of je de goede kant opgaat.

Apple Watch achter het stuur, mag dat?

De vraag is alleen of de Nederlandse politie het toestaat als ze je met een Apple Watch om achter het stuur zien zitten. Het Ministerie van Infrastructuur en Milieu liet in mei 2015 namelijk weten dat ze het dragen van een smartwatch voorlopig gelijk stellen aan het vasthouden van een smartphone. De overheid is nog niet bezig met specifieke wetgeving voor smartwatches.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 10 februari 2016, 20:33
Categorie Apps
Onderwerpen apple watch, navigeren

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.