iPhone in zwembad

Opinie: Apple moet beloften over waterbestendigheid nakomen

"Hang je rond bij het zwembad en valt je telefoon in het water? Wees niet ongerust. Laat het opdrogen en er is niks aan de hand." Met woorden van die strekking probeerde Apple-topman Phil Schiller ons ervan te overtuigen dat de nieuwe iPhones écht waterdicht zijn. Maar het bedrijf geeft er geen garantie op en dat is raar.

De nieuwe iPhones hebben een zodanige waterbestendigheid, dat onderdompelen in ondiep water geen enkel probleem hoeft te zijn. Apple benadrukte dat ook in de aankondiging. Een Reddit-gebruiker kreeg daarmee te maken: hij liet zijn iPhone in een zwembad vallen met een diepte van zo’n 1,1 meter. Hij dook er meteen achteraan en haalde de iPhone uit het water, liet het toestel uitgeschakeld een paar uur drogen en er leek niets aan de hand. Maar na verloop van tijd functioneerde de iPhone steeds minder goed. Hij ging naar de Apple Store om ernaar te laten kijken.

Vloeistofindicator verkleurd

Toen een medewerker van de Apple Store het toestel opende, was meteen duidelijk dat de vloeistofindicatoren waren verkleurd. Er was dus sprake van waterschade en dat valt nu eenmaal niet onder de iPhone-garantie. Het interessante is dat de Reddit-bezoeker Apple wees op de aankondiging van de iPhone XS, waarin Phil Schiller duidelijk zegt dat het geen enkel probleem is om je iPhone in het zwembad te gooien. De klager kreeg uiteindelijk een vervangend toestel.

Wat dit geval bijzonder maakt is dat uitspraken uit een marketingverhaal gebruikt kunnen worden om af te dwingen dat je een nieuwe iPhone krijgt. Het zal niet bij iedereen lukken, want Apple’s officiële beleid is dat waterschade domweg niet gedekt is. En dat is vreemd, want Apple belooft wel een bepaalde waterdichtheid en zou dat dus ook moeten hanteren bij het beoordelen van waterschades.

We begrijpen wel waarom Apple dat niet doet: de waterbestendigheid neemt in de loop van de tijd af en als een toestel eenmaal geopend is geweest, is het niet meer zo waterdicht als bij aanschaf. Er zouden dan meerdere regels moeten gelden, voor iPhones in verschillende conditie en van verschillende leeftijden.

iPhone vloeistofsensor

Goed om te weten is dat er ook verschil tussen de toestellen zit. De iPhone XS is een stuk waterbestendiger (IP68) dan de iPhone XR. De eerste kun je een halfuur op een diepte van twee meter laten liggen, de laatstgenoemde houdt het maar 30 minuten op een diepte van één meter uit. Dat geldt ook voor andere modellen sinds de iPhone 7.

Toch is het raar dat Apple in het van toepassing zijnde supportdocument duidelijk maakt dat er écht geen dekking is, ook niet als je aan de genoemde limieten houdt van maximaal 30 minuten op een bepaalde diepte. Tenzij je, zoals de Reddit-gebruiker, vasthoudend bent en geluk hebt met een coulante medewerker.

Lees meer over de waterbestendigheid van iPhones in onderstaande tips:

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

8 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.