iculture-populaire-apps
Populaire Apps

OpenAppMkt: nieuw overzicht van iPhone-webapps

OpenAppMkt is een alternatief voor Apple's overzicht van webapps. Ontwikkelaars kunnen met HTML5 een volledig functionerende webapp maken, die niet te onderscheiden is van een gewone app.

openappmktOpenAppMkt is een pas gelanceerd alternatief voor Apple’s online overzicht van iPhone-webapps. Een alternatief voor de App Store kun je het nauwelijks noemen, want het gaat om websites waarmee je dankzij HTML5 en andere technieken toch de indruk kunt wekken dat het een losstaande app is. OpenAppMkt probeert al deze HTML5-apps samen te brengen in een interface, die doet denken aan de App Store. Je vindt er ook betaalde webapps.

openmktappBij betaalde webapps houdt OpenAppMkt 20% van de verkoopprijs. Dat is minder dan Apple in de App Store rekent (30%) maar meer dan je bij Apple’s overzicht van webapps moet afdragen (0%). CEO Teck Chia denkt dat zijn website vooral ontwikkelaars zal trekken die één universele webapp willen ontwikkelen, die zowel op de iPhone, Android als andere platformen te gebruiken is. Voorlopig werkt het echter alleen op de iPhone. Later komt er ook Android bij, al is de noodzaak daar iets minder groot omdat er al talloze alternatieve app-winkels zijn.

Toch zal het lastig worden om doorsnee gebruikers naar de OpenAppMkt te krijgen. iTunes is al noodzakelijk om de iPhone te kunnen synchroniseren, waardoor gebruikers automatisch met de App Store in contact komen. Bij OpenAppMkt moet je er maar net over gelezen of gehoord hebben, om te weten dat het bestaat. Grootste voordeel van OpenAppMkt is dat je niet aan Apple’s goedkeuringsbeleid vastzit. Bij de aankondiging van de iPhone 4 zei Steve Jobs nog eens, dat 95% van de apps binnen een week worden goedgekeurd en dat er bij de overige meestal echt iets mis is. Maar we hoe streng Apple is met bij het toevoegen van webapps op de overzichtspagina (Apple – Web Apps) is minder bekend. Jobs zei bij de aankondiging ook dat Apple HTML5 ondersteunt, een volledig open en ongecontroleerd platform. Maar of dat gebruikers dan automatisch in de armen van OpenAppMkt drijft?

Zelf proberen: OpenAppMkt.com

Tipgever: Mathijs

Deze lijsten zijn gebaseerd op afgelopen week. Een aantal van de toen gratis apps heeft inmiddels weer een prijskaartje.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 31 juli 2010, 13:38
Categorie Apps
Onderwerpen populaire apps, safari, webapp

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.