whatsapp gebruiken op iPhone en iPad.

Nummerwissel leidt soms tot ongewenste WhatsApp-berichten van vreemden

Krijg je een nieuw telefoonnummer, dan wil je niet de WhatsApp-berichten van de vorige eigenaar zien. Deze man overkwam dat wel.

whatsapp-gekteAls je een nieuw mobiel nummer krijgt en daarna WhatsApp activeert, kan het in uitzonderlijke gevallen gebeuren dat je WhatsApp-berichten van wildvreemden te zien krijgt. Het gebeurde WhatsApp-gebruiker Thomas Grothe uit Berlijn. Nadat hij zijn nieuwe nummer in WhatsApp activeerde kreeg hij berichten binnen, die voor een zekere Karin Gehrmann bedoeld waren. Karin had hetzelfde mobiele nummer een paar weken eerder opgezegd, had de WhatsApp-app gewist en haar toestel teruggezet naar fabrieksinstellingen. Maar dat bleek niet voldoende.

Volgens een beveiligingsdeskundige die geïnterviewd werd door de Duitse publicatie Stern TV komt het steeds vaker voor dat bij nummerwissel verkeerde WhatsApp-berichten worden bezorgd. Eigenlijk is dat technisch gezien niet mogelijk, want WhatsApp heeft specifiek maatregelen genomen tegen dit soort situaties. Zodra WhatsApp 45 dagen lang niet gebruikt wordt en daarna opnieuw op een ander toestel wordt geïnstalleerd, wordt alle data gewist die aan het betreffende telefoonnummer is gekoppeld, zoals profielfoto en chats. Zo staat het ook op een supportpagina van WhatsApp:

Om te helpen verwarring met gerecyclede telefoonnummers te voorkomen, houden we toezicht op inactieve accounts. Als een account 45 dagen niet wordt gebruikt en daarna pas weer wordt geactiveerd, zien wij dit als een teken dat een nummer is gerecycled. Wij zullen dan de oude accountgegevens gekoppeld aan het telefoonnummer, zoals profielfoto en status, verwijderen.

Feitelijk zou deze maatregel je moeten beschermen. Maar in het geval van Thomas en Karin is dat niet gebeurd: Karin’s nummer werd op 9 augustus 2014 opgeheven en Thomas kreeg hetzelfde nummer pas op 16 november 2014 toegewezen. Er zat dus een tijdsperiode van 99 dagen tussen en de gegevens van Karin hadden al lang verdwenen moeten zijn.

Hoe je wel veilig je telefoonnummer wisselt

Als je een paar voorzorgsmaatregelen neemt is bovenstaand scenario goed te voorkomen. Het verwijderen van de app en het terugzetten van de telefoon naar fabrieksinstellingen, zoals Karin deed, is namelijk niet genoeg. Het is verstandig om je account meteen te koppelen aan je nieuwe telefoonnummer. In deze tip leggen we uit wat je moet doen:

WhatsApp-account wissen en telefoonnummer wijzigen

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 4 december 2014, 13:54
Categorie Apps
Onderwerp whatsapp

WhatsApp

WhatsApp is de populaire berichtendienst, die bijna iedere Nederlander op zijn of haar smartphone heeft staan. Hier vind je alles over WhatsApp op een rijtje: van gesprekken archiveren, je privacy goed instellen en op de desktop gebruiken tot de betekenis van de gekleurde vinkjes.

WhatsApp

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.