Zo zorgt Netflix voor hogere kwaliteit en ruimtebesparing bij downloads

Netflix heeft een nieuwe codering gebruikt voor haar video's om ervoor te zorgen dat downloads naar iOS niet teveel ruimte innemen op je toestel. Ook wordt de kwaliteit van de video's behouden, zodat je in hoge kwaliteit offline Netflix kunt kijken.

Netflix offline kijken
Sinds vorige week is het bij Netflix mogelijk om films en series offline te kijken. Hierdoor kun je ze bekijken zonder internetverbinding, wat van pas kan komen in bijvoorbeeld het vliegtuig of in de trein. Maar om de downloads op iOS mogelijk te maken, was wel wat moeite nodig. Netflix gebruikt hiervoor een codec die ervoor zorgt dat er niet alleen een hoge kwaliteit behouden blijft, maar ook niet teveel ruimte inneemt op je toestel.

Netflix-downloads in ander formaat voor ruimtebesparing

Zodra je een film of tv-serie streamt via Netflix, wordt gebruikgemaakt van een formaat genaamd H.264/AVC. Voor downloads wordt echter gebruikgemaakt van VP9, een codering die ontwikkeld is door Google. Dit formaat werkt op Android-toestellen en zorgt ervoor dat de videokwaliteit behouden blijft maar de opslagruimte beperkt blijft. Ook kan een video juist een hogere kwaliteit krijgen, maar met dezelfde hoeveelheid data als bij streaming. Deze techniek werkt echter niet op de iPhone en iPad, omdat Apple VP9 niet ondersteunt. Daarom wordt gebruikgemaakt van een aangepaste versie van H.264/AVC genaamd H.264/AVC High.

Bekijk ook

Netflix offline kijken: zo werkt het downloaden van films en series

Je kunt Netflix offline kijken op je iPhone en iPad. Deze tip legt uit hoe het werkt, hoe je series offline opslaat en Netflix downloads verwijdert.

Hiervoor moest Netflix elke titel opnieuw coderen, waardoor de kwaliteit hoger kwam te liggen en er 20% minder data verbruikt werd. Voor de download-optie is echter voor een aparte techniek gekozen. In plaats van het analyseren van een hele titel, hakt Netflix een film of aflevering in stukjes van één tot drie minuten. De computers van Netflix analyseren vervolgens hoe intensief de beelden in de videoclip zijn. Een video met veel grafisch geweld neemt bijvoorbeeld meer data in dan een wat simpelere animatiefilm.

Uiteindelijk wordt door de techniek flink wat ruimte bespaard. Zo neemt een gedownloade video gemiddeld 19% minder ruimte in. Dat wil zeggen dat je voor dezelfde opslagruimte nu niet vier maar vijf afleveringen van je favoriete serie kunt opslaan. Je kunt dus meer content kwijt in dezelfde hoeveelheid opslag, wat vooral van pas kan komen bij mensen die wat minder opslagruimte op hun iPhone of iPad hebben staan.

Netflix kan er echter ook voor kiezen om de kwaliteit van de te downloaden video juist hoger te maken. Uiteindelijk zou Netflix de techniek ook toe willen passen op het streamen van video’s, waardoor er minder data verbruikt wordt dan nu het geval is.

Bekijk ook

Vier manieren om met Netflix data te besparen

Met Netflix kun je op drie manieren data besparen door de videokwaliteit te verlagen, data via 4G/5G te beperken of de films en series vooraf te downloaden. Deze tip legt vier mogelijkheden uit.

Via: 9to5Mac

Informatie

Laatst bijgewerkt
5 december 2016 om 20:40
Onderwerp
Categorie
Apps

Reacties: 5 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.