Nederlandse operators starten in 2012 met mobiele NFC-betaaldienst

Nederlandse mobiele operators gaan half 2012 starten met NFC-betalingen op de mobiele telefoons. Ze willen daarmee voorkomen dat andere partijen eerder de markt inpikken. Daarbij zou Google en Apple bedoeld kunnen worden.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

nfc-mobile-paymentsNederlandse mobiele operators willen volgend jaar al met een mobiele betaaldienst komen, gebaseerd op NFC. “We moeten de markt gaan beheersen, voordat de markt versnippert en een andere aanbieder met veel geld op de markt komt”, aldus KPN-woordvoerder Peter van Leeuwen. KPN wil ermee voorkomen dat het een ‘domme’ doorvoerpijp van data wordt, terwijl anderen een percentage opstrijken van lucratieve diensten. De operator heeft het daarbij misschien niet eens zozeer op Apple gemunt, maar eerder op Google Wallet, de betaaldienst die Google afgelopen mei aankondigde. KPN deed de uitspraken deze week op een NFC-conferentie in Singapore.


Betaaldiensten zijn volgens Van Leeuwen een belangrijke inkomstenbron voor de toekomst. “Providers dreigen een doorvoerpijp van data te worden, net zoals banken dreigen een doorvoerpijp van geld te worden”. Dat het een actueel probleem is, blijkt wel uit de ontwikkelingen rond Whatsapp- en Skype-achtige diensten. KPN zag de omzet uit SMS-berichten en belminuten teruglopen omdat steeds meer mensen gebruik maken van smartphone-apps die via het datanetwerk lopen. Daardoor hebben klanten kleinere belbundels nodig en gaan ze minder vaak over hun belbundel heen. KPN loopt daardoor inkomsten mis. Als oplossing probeerde KPN geld te rekenen voor het gebruik van specifieke diensten, zoals Skype en YouTube, maar daar heeft de Tweede Kamer een stokje voor gestoken. In de Telecomwet is vastgelegd dat er geen onderscheid mag worden gemaakt tussen verschillende vormen van dataverkeer. Er mogen dus ook geen extra kosten in rekening worden gebracht voor bepaalde toepassingen. KPN zal de inkomsten daarom elders moeten zoeken.

Een betaaldienst zou daarvoor een oplossing kunnen zijn. De dienst werkt met NFC, waarbij een chip op korte afstand wordt uitgelezen, net als bij een ov-chipkaart. De chip kan als sticker op/in de telefoon worden geplakt of al standaard in de telefoon zijn geïntegreerd. Bij de Nexus S en Nokia C7 is standaard al een NFC-chip aanwezig. Er zijn hardnekkige geruchten dat Apple ook van plan is om NFC in een van de volgende generaties iPhone in te bouwen.

De vergelijking met de banken die Van Leeuwen maakt, komt niet helemaal uit de lucht vallen. In september 2010 werd bekend dat de grote Nederlandse banken (ABN AMRO, ING, Rabobank) samen met de mobiele providers KPN, T-Mobile en Vodafone een mobiele betaaldienst wilden starten. Ze zouden daarvoor een joint venture gaan oprichten, voor een dienst op basis van NFC-technologie.

Uit oogpunt van gebruiksgemak, maar ook veiligheid is het belangrijk dat er in Nederland een uniform systeem voor mobiele transacties komt, gebaseerd op internationale standaarden.

… schreven de banken en operators toen in een verklaring. Eind juni 2010 kwamen aanbieders na lang onderhandelen tot een overeenkomst. De reden om voor NFC te kiezen zou te maken hebben met veiligheid:

De betaalapplicatie zelf bevindt zich op een beveiligd deel van de simkaart in het toestel van de gebruiker. Er wordt geen betaalinformatie over het mobiele netwerk verstuurd.

Als Apple met NFC-technologie bezig gaat, zullen ze waarschijnlijk kiezen voor integratie van de chip in het toestel (in plaats van op de simkaart). Daardoor kan er een boeiende strijd losbarsten tussen toestelmakers enerzijds en operators/banken anderzijds. De Rabobank is al bezig met NFC-betalingen met behulp van een sticker en is onder andere bezig met de uitrol bij hockeyclubs. VISA is in Turkije al bezig met een NFC-proef met betalen op de iPhone.

Meer info: verslag GSMA Mobile Money Summit 2011 via Tweakers

Reacties: 23 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.