Tweede Kamer verbiedt heffing op VoIP en andere mobiele diensten

Operators zoals KPN mogen geen extra kosten in rekening brengen voor chatten en VoIP. Dat heeft een meerderheid van de Tweede Kamer besloten. Minister Verhagen gaat het voorstel uitvoeren.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Tweede KamerMinister Maxime Verhagen van Economische Zaken heeft bepaald dat telecombedrijven geen extra kosten in rekening mogen brengen voor gebruik van bepaalde mobiele internetdiensten zoals VoIP en chatten. De minister legt zich daarbij neer bij een wens van de meerderheid van de Tweede Kamer. Telecombedrijven zoals KPN zijn van plan om extra geld te vragen voor VoIP. De minister heeft nu bepaald dat dit niet mag en dat de telecombedrijven de betreffende diensten ook niet mogelijk blokkeren. GroenLinks diende vorige week een voorstel in om de plannen van de telecombedrijven te stoppen. Dit voorstel kreeg ruime steun vanuit de Tweede Kamer. Verhagen gaf vandaag tijdens het debat aan, dat hij de wens van de Tweede Kamer gaat uitvoeren.

KPN was van plan om extra kosten in rekening te brengen voor internetdiensten zoals Skype en Whatsapp. De telecomaanbieders staan onder druk, omdat de diensten het netwerk zwaar belasten en leiden tot inkomstenderving uit sms- en belverkeer. KPN was van plan om komende zomer nieuwe abonnementen in te voeren, waarbij er voor de mobiele datadiensten moet worden betaald. Vodafone brengt geen kosten in rekening, maar blokkeert wel VoIP-diensten. Bovendien vinden ze dat toestelfabrikanten zoals Apple moeten meebetalen aan de belasting van het netwerk. T-Mobile heeft nog geen blokkades of extra kosten aangekondigd, maar heeft wel plannen om mobiele diensten verschillend te belasten.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 29 augustus 2011, 15:27
Categorie Providers
Onderwerpen chatten, politiek, provider, telecom, voip, whatsapp

WhatsApp

WhatsApp is de populaire berichtendienst, die bijna iedere Nederlander op zijn of haar smartphone heeft staan. Hier vind je alles over WhatsApp op een rijtje: van gesprekken archiveren, je privacy goed instellen en op de desktop gebruiken tot de betekenis van de gekleurde vinkjes.

WhatsApp

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.