Minister Van der Hoeven wil onderzoek naar Apple’s privacybeleid

Minister Maria van der Hoeven wil dat het CBP onderzoek gaat doen naar de manier waarop Apple locatiegegevens van gebruikers vastlegt.

van der hoevenApple ligt onder vuur over de locatiegegevens die het bedrijf vastlegt. Eerder vroeg het Amerikaanse Congres van Afgevaardigden al opheldering en nu wil ook minister Maria van der Hoeven (Economische Zaken) weten hoe het precies zit. De minister heeft het College Bescherming Persoonsgegevens (CPB) opdracht gegeven om te onderzoeken of Apple in strijd handelt met de Wet Bescherming Persoonsgegevens. De minister reageert daarmee op kamervragen die eerder werden gesteld door VVD-kamerleden Jeanine Hennis-Plasschaert en Ton Elias.


Apple legt locatiegegevens van iPhone-gebruikers vast, onder andere om je passende advertenties te kunnen tonen. Wil je een app aanschaffen voor je iPhone, dan moet je akkoord gaan met nieuwe gebruiksvoorwaarden waarbij je in één moeite toestemming geeft voor het vastleggen van je locatie. Wil je dat niet, dan is er een alternatief: geen content meer downloaden en desnoods overstappen naar een andere telefoon. Het Amerikaanse Congres van Afgevaardigden wilde eerder al opheldering van Apple en kreeg dat ook. Apple gaf aan dat ze de gegevens vooral willen gebruiken voor diagnostische doeleinden.

VVD-kamerleden Jeanine Hennis-Plasschaert en Ton Elias stelden eind juni kamervragen aan minister Maria van der Hoeven, zoals we eerder schreven. Van der Hoeven is bezorgd en wil nu de nieuwe privacyvoorwaarden toetsen. De minister geeft in haar antwoord aan dat ze niet kan beoordelen of de opt-out regeling afdoende is en wil daarom dat het CBP nader onderzoek doet. Diezelfde organisatie gaat zich buigen over de vraag of de locatiegegevens werkelijk anoniem zijn.

Volgens Apple is het niet mogelijk om de verzamelde locatiegegevens te herleiden tot bepaalde personen, maar vanuit iPhoneclub betwijfelen we dat: de UDID mag dan als onpersoonlijk worden gezien, maar is wel degelijk gekoppeld aan je iTunes-account. Ook gebruikt Apple zelf de UDID van een toestel om iemand te identificeren, bijvoorbeeld om vast te stellen of iemand betasoftware mag installeren of het feit dat ontwikkelaars met een developeraccount ook hun UDID moeten registreren. Het College Bescherming Persoonsgegevens moet nu gaan beoordelen of de data die Apple verzamelt inderdaad zo anoniem zijn, dat ze niet meer te herleiden zijn tot individuen. Die informatie zal via Apple lastig te achterhalen zijn. Ook is nog niets bekend over de mate waarin Apple de gegevens deelt en welke bewaartermijn ze voor de gegevens hanteren.

iPhoneclub-auteur Paul was vanmiddag te horen op BNR Nieuwsradio, waar hij geïnterviewd werd over dit onderwerp. Het 5 minuten durende fragment is hier te beluisteren: BNR Nieuwsradio. In het radio-interview komt ook een medewerker van Bits of Freedom aan het woord, die het gesprek een verrassende wending geeft.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

41 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.