Enhanced ebooks: iPad-boeken met audio en video

Enhanced ebooks zijn boeken waarmee je audio's en video's in een boek kunt tegenkomen. Bij Kindle is het al mogelijk, bij iBooks staat het nog in de kinderschoenen.

enhanced ebook nixonlandToen Apple bij de voorlaatste update van iBooks aankondigde dat ze ook boeken met multimedia zouden lanceren, ben ik fanatiek op zoek gegaan. Bij de nieuwe Kindle-app waren die multimediaboeken (met geïntegreerde audio en video) makkelijk te vinden, maar bij iBooks ging dat een stuk moeilijker. Eén van die boeken is Nixonland, een boek over Richard Nixon met 27 journaalfilmpjes van CBS News.


Hieronder is een filmpje te zien over het boek, gemaakt door de Amerikaanse uitgever Simon & Schuster:

Maar het zijn niet alleen grote Amerikaanse uitgevers die zich wagen aan zo’n enhanced ebook. De Nederlandse uitgeverij Eburon is er ook mee bezig: zij maakten een proof of concept van zo’n boek met multimedia-content. Het gaat om het boek boek ‘Verkoopkunst’ van Wim Aalbers, die in het voorwoord een interview met de auteur bevat. Eburon gaat het boek via de eigen website aanbieden en via de Amerikaanse iBookstore (aangezien de Nederlandse iBookstore nog geen betaalde boeken toestaat). De inhoud is nog niet zo uitgebreid als Nixonland, maar het begin is er.

Grootste nadeel van zo’n enhanced ebook is dat het niet op alle andere apparaten af te spelen is. Uitgevers zullen dus meerdere versies van hun ePub-boeken moeten uitbrengen voor verschillende apparaten. En het toevoegen van video’s kan ook niet ongestraft, want de omvang van je ebook kan erg groot worden. Mogelijke toepassingen zijn: interview met de auteur, simulaties in wetenschappelijke boeken, instructies in kookboeken en bijvoorbeeld filmbeelden in een spannend boek.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt
5 augustus 2010 om 15:40
Categorie
Apps
7 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.