microsoft-build-conferentie

Microsoft brengt iOS-apps naar Windows 10

Microsoft gaat ontwikkelaars de mogelijkheid bieden om iOS-apps meteen naar Windows 10 om te zetten.

microsoft-build-conferentieMicrosoft heeft vandaag een spectaculaire aankondiging gedaan op de Microsof Build-conferentie. Het bedrijf wil bruggen bouwen naar ontwikkelaars die op andere platformen actief zijn. Project Islandwood zorgt ervoor dat iOS-ontwikkelaars makkelijk hun bestaande apps kunnen aanpassen voor Windows. Daartoe heeft Microsoft hulpmiddelen ontwikkeld, waar je je Objective C-code in kunt stoppen en die door middleware wordt vertaald naar code op het andere platform. Een aantal ontwikkelaars is al aan de slag gegaan met de Islandwood-tools. Een van de eerste apps die op deze manier is omgezet, is Candy Crush Saga. Zij hoefden slechts “een paar procent van de code” aan te passen om de game geschikt te maken voor Windows Phone.


Voor Android-ontwikkelaars is er een soortgelijk project met de naam Astoria. Het wordt straks mogelijk om Android-apps te draaien onder Windows 10. Of beter gezegd: onder Windows Mobile, want dat is nu de nieuwe naam van de software die op Windows-telefoons draait. Microsoft gebruikte die naam een paar jaar geleden ook al, totdat ze overstapten op de naam Windows Phone. Er is wel een verschil tussen Android- en iOS-ontwikkelaars: een Android-app hoeft helemaal niet aangepast te worden en je kunt zelfs oude apps meteen publiceren in de Microsoft Store. Bij iOS-apps moeten er vaak nog wel wat kleine aanpassingen worden gedaan.

Microsoft wil van Windows 10 een platform voor ontwikkelaars maken, geschikt voor meerdere apparaten, ook spelconsoles en tablets. Ook ziet Microsoft graag dat alle gebruikers naar Windows 10 overstappen en biedt huidige gebruikers van Windows 7 en 8 dan ook een gratis upgrade aan. Wat mobiele apps betreft heeft Microsoft de concurrentie al behoorlijk omarmd: er zijn momenteel meer dan 100 apps voor iOS en Android!

De ontwikkelaarsconferentie Microsoft Build vindt plaats in Moscone Center West, dezelfde locatie waar begin juni de WWDC 2015 van Apple plaatsvindt. Op 28 en 29 mei organiseert Google ook nog de jaarlijkse Google I/O ontwikkelaarsconferentie – toevallig ook in Moscone Center West.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

9 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.