Tim Cook Foxconn

Foxconn wordt onmisbaar voor Apple door overname Sharp

Foxconn neemt definitief Sharp over, de Japanse fabrikant van iPhone-schermen. Daarmee krijgt Foxconn een nog belangrijker rol in het productieproces van Apple.

Apple heeft de komende jaren zekerheid over de productie van iPhone-schermpjes door Sharp. Het Japanse bedrijf stond op het randje van de afgrond en leed de afgelopen jaren forse verliezen, maar kan dankzij een overname doorgaan met de productie. De reddende engel is een bedrijf dat Apple goed kent: Foxconn. Dit bedrijf maakt al jarenlang iPhones, iPads en MacBooks voor Apple en straks dus ook de schermpanelen.

Tim Cook Foxconn

Foxconn: steeds onmisbaarder voor Apple

In 2012 bood Foxconn al eens 550 yen per aandeel Sharp, ruim zes keer zo veel als nu. Sharp accepteerde het bod destijds niet, maar zal er nu spijt van hebben. Sindsdien heeft Sharp namelijk grote verliezen geleden en voor het afgelopen boekjaar wordt opnieuw een verlies verwacht van 1,3 miljard euro.

Foxconn heeft interesse in Sharp, omdat het een van de grootste fabrikanten van smartphone-schermen is. Door de overname krijgt Foxconn de mogelijkheid om de komenden jaren displays voor de iPhone te leveren, ook als Apple overstapt op OLED-technologie. Bovendien lopen ze voorop met de productie van IZGO-schermen, een technologie die al meermaals getipt is als toekomstige schermtechnologie voor iPhones en iPads. Door de overname kan Foxconn een nog crucialere partner voor Apple worden. Ze krijgen nog meer controle over de totale productieketen van de toestellen.

Tim Cook bij Foxconn

Gedoe rond overname Sharp

Foxconn betaalt 3,1 miljard euro om 66 procent van de aandelen van Sharp in handen te krijgen en daarmee zeggenschap te hebben over het bedrijf. Eind februari leek de overname al rond te zijn voor 3,8 miljard euro. Sharp communiceerde destijds dat ze het bod van Foxconn zouden accepteren, maar kort daarop trok Foxconn aan de rem. Ze zouden op het laatste moment nieuwe informatie hebben vergaard, waardoor ze een extra risico van 2,8 miljard euro zouden lopen. Foxconn trok zich terug uit de onderhandelingen en kwam later terug met het lagere bod van 3,1 miljard euro. Het is de eerste keer dat een buitenlandse partij een groot Japans bedrijf heeft overgenomen.

Op 2 april zal het overnamecontract officieel worden getekend.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 30 maart 2016, 15:39
Categorie Apple
Onderwerpen apple, foxconn

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.