Uitgelicht
Apple's maart 2024-aankondigingen
Toon of verberg de lijst met posts

Gerucht: ‘Nieuwe 12-inch MacBook krijgt snellere Amber Lake-chips’

Voor komend najaar staat er een update voor de 12-inch MacBook op de planning. Er zijn nu specificaties gelekt van nieuwe Intel Amber Lake-chipset die geschikt is voor een nieuwe versie van Apple's lichtste MacBook.

Door al het nieuws rondom de nieuwe MacBook Pro zou je haast vergeten dat Apple nog meer in de pijplijn heeft zitten. Voor later dit jaar komt er volgens geruchten nog een nieuwe 12-inch MacBook aan, maar we weten eigenlijk nog vrij weinig wat betreft specificaties en vernieuwingen. Er zijn nu specificaties gelekt van de nieuwe Amber Lake-chipset die geschikt is voor deze MacBook.

‘Specs nieuwe Intel-chips voor 12-inch MacBook gelekt’

De specificaties van de Amber Lake-chipset zijn gelekt via de Chileense Dell-Websites. Intel heeft de nieuwe Amber Lake-chipset eerder aangekondigd, maar exacte specificaties waren er nog niet. De Amber Lake-chipset is net als Coffee Lake van de achtste generatie, maar zijn vooral bedoeld voor energiezuinigere apparaten. Het gaat om drie varianten van de chips die geschikt zijn voor de 12-inch MacBook:

Core m3-8100Y

  • 1,1 GHz – Basis
  • 2,7 GHz – 2-core Turbo
  • 3,4 GHz – 1-core Turbo

Core i5-8200Y

  • 1,3 GHz – Basis
  • 3,2 GHz – 2-core Turbo
  • 3,9 GHz – 1-core Turbo

Core i7-8500Y

  • 1,5 GHz – Basis
  • 3,6 GHz – 2-core Turbo
  • 4,2 GHz – 1-core Turbo

De kloksnelheden bij deze chips liggen een stukje hoger dan bij de huidige modellen met Kaby Lake. Ter vergelijking: de huidige 1,2-GHz processor heeft een Turbo Boost tot 3,0 GHz, terwijl de huidige 1,4-GHz processor tot maximaal 3,6 GHz gaat. Bij bovenstaande nieuwe chips is dat dus verhoogd naar respectievelijk 3,4 GHz en 4,2 GHz. Net als nu gaat het bij deze nieuwe chips om een m3-, i5- en i7-processor. Alle chips maken verder gebruik van de Intel UHD 620 grafische chips. Deze worden in het derde kwartaal van dit jaar verwacht, perfect getimed voor nieuwe MacBooks later dit jaar.

Bekijk ook

Deze producten kunnen we in 2018 nog van Apple verwachten

Het najaar van 2018 is aangebroken, dus het is hoog tijd om de tussentijdse balans op te maken. Wat kunnen we allemaal nog van Apple verwachten in 2018? De 2018 iPhones zijn bekend, maar hoe zit het met de nog resterende Macs en iPads?

We verwachten verder dat Apple het toetsenbord van deze 12-inch MacBook iets gaat aanpassen, zoals ze ook gedaan hebben met de nieuwe MacBook Pro. Functies als True Tone en een T2-chip hoef je voor dit nieuwe goedkopere model waarschijnlijk niet te verwachten.

Timing nog onduidelijk
Toch is de timing voor deze MacBooks nog onduidelijk. Apple kan deze nieuwe MacBook samen met de nieuwe iPhones in september aan kondigen, maar dat is vrij ongebruikelijk. Een apart event in oktober, bijvoorbeeld samen met de nieuwe iPad Pro, heeft Apple in het verleden vaker gedaan. Een andere mogelijkheid is om de nieuwe MacBook op een onverwacht moment aan te kondigen, zoals ze ook gedaan hebben met de nieuwe MacBook Pro.

Naast nieuwe versies van de 12-inch MacBook werkt Apple ook nog aan een nieuwe 13-inch MacBook, die moet dienen als opvolger van de MacBook Air. Deze heeft volgens geruchten een Retina-scherm en is wat lager geprijsd, maar andere details zijn er helaas nog niet.

Bekijk ook

Gerucht: 'Goedkopere 13,3-inch MacBook krijgt Retina-scherm'

Volgens geruchten krijgt Apple's goedkopere 13,3-inch MacBook een schermresolutie van 2560 x 1600 pixels en dat is voldoende om het Retina te noemen. Onduidelijk is nog of het de naam 'Air' krijgt.

Reacties: 5 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.