M1 Mac banner

SSD-slijtage bij M1 Macs is opgelost in macOS 11.4

Eerst in de beta, nu ook in de final release

Gebruikers met een M1 Mac klaagden over wisselende meldingen over de gezondheid van hun SSD. macOS veroorzaakte extra SSD-slijtage, waardoor de schijf al na een halfjaar kapot zou gaan. In macOS 11.4 is het opgelost.

Update 6 juni 2021: Apple lijkt de SSD-slijtage in macOS 11.4 te hebben opgelost. SSD’s kunnen maar een beperkt aantal keren worden beschreven voordat ze onbruikbaar worden. Normaal duurt dat jarenlang, maar door een fout bij de M1 Macs leek hun levensduur flink te zijn gereduceerd. macOS 11.4 lost dit op: eerst in de beta en nu ook in de definitieve versie voor iedereen.

Hieronder volgt ons oorspronkelijke artikel van 23 februari 2021.

Snelle slijtage van SSD of bug?

Het getal voor Total Bytes Written (TBW) wekt de indruk dat de levensduur van de SSD al vrij snel in gevaar komt. Mogelijk is er sprake van een softwarebug, waardoor de metingen mogelijk niet correct zijn. Enkele gebruikers melden dat hun M1 MacBook enorm hoge schrijffrequenties laat zien over een relatief korte tijdsspanne. Soms is al 10-13% van de maximale TBW-waarde bereikt, wat veel is in zo’n korte tijd. Hierbij is gekeken naar de capaciteit en de waarden voor soortgelijke schijven.

Bij SSD’s kun je maar een beperkt aantal keren schrijven, voor betrouwbaar gebruik. Daarna wordt het onstabiel. Je kunt ze nog wel gebruiken, maar er kan dataverlies optreden. Door de schrijfactiviteiten zo veel mogelijk te verspreiden over alle geheugencellen wordt dit zo lang mogelijk opgerekt. Als er echter een maximaal aantal keren geschreven is, is het tijd om te vervangen. Dat kan bij de M1 MacBooks echter niet zo gemakkelijk, aangezien alles geïntegreerd is. De Total Bytes Written wordt gemeten in terabytes.

Het is goed mogelijk dat de metingen niet kloppen. Experts denken dat het een bug is, die wel vaker voorkomt. Slimme tools om te meten tonen wel vaker een afwijking, zeker bij nieuwe ontwikkelingen zoals de M1-chip. Op MacBooks met Intel werden echter ook vreemde metingen gezien. Latere analyses maakten duidelijk dat de verontrustende beweringen dat de MacBooks maar een halfjaar of een jaar meegaan, misschien wat overdreven zijn.

Zodra Apple gereageerd heeft weten we hopelijk meer – al zou het bedrijf het ook stilletjes kunnen oplossen.

Revisiegeschiedenis:

  • 2021 - 06 juni: Probleem is opgelost in macOS 11.4.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 6 juni 2021, 11:56
Bron Bron PC Gamer
Categorie Mac & macOS
Onderwerpen harde schijf, ssd
Devices Mac mini, MacBook Air, MacBook Pro
16 reacties

Plaats een reactie

Als je een eigen afbeelding bij je reactie wil, moet je je aanmelden bij Gravatar. Daar kun je jouw e-mailadres koppelen aan een afbeelding.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren?
Laat het ons weten!

Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Respecteer onze algemene gedragsregels. Gebruik voor eventuele spelfouten of andere opmerkingen met betrekking tot het artikel s.v.p. onze artikelrapportage. Voor opmerkingen over ons moderatiebeleid kun je ons contactformulier gebruiken. Reacties met betrekking hierover worden als off-topic beschouwd.
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactiegegevens worden verwerkt.