Leren van het verleden: wanneer is Apple’s volgende evenement?

Geruchten wijzen op een Apple-evenement in maart of april, maar wanneer wil Apple precies een aankondiging maken? Wij speculeren.

Tim Cook kondigt iPhone 5 aanWe zitten in de stilte voor de storm. Geruchten wijzen op een nieuwe Apple TV, iWatch, iPhones, iPads en andere Apple-producten, maar tot nu toe heeft Apple in 2014 nog geen enkele aankondiging gedaan. Toch blijkt Apple vaak een behoorlijk voorspelbaar bedrijf en kun je op basis van eerdere evenementen aardig goed inschatten wanneer er iets nieuws aankomt. We probeerden in eerdere aankondigingen een patroon te ontdekken en op basis daarvan een voorspelling te doen over het grote evenement in maart 2014.

Apple-event hoogstwaarschijnlijk op een dinsdag

We hebben gekeken naar alle grote aankondigingen die Apple in 2013 heeft gedaan, om te bepalen op welke weekdag Apple meestal nieuwe producten aankondigt. Vervolgens filterden we aankondigingen weg waarbij Apple (in theorie) geen directe invloed heeft op de gekozen dag, zoals belangrijke downloadmijlpalen in de App Store. Dit zijn tijdafhankelijke aankondigingen die niet over nieuwe Apple-producten of -diensten gaan en ze waren daarom niet relevant voor ons onderzoek.

We ontdekten dat Apple in 2013 tien keer op dinsdag een aankondiging deed. Daarmee was de dinsdag in 2013 de populairste dag voor aankondigingen. In totaal werd er zes keer op woensdag iets aangekondigd en vier keer op maandag. Donderdag is een uitzonderlijk geval: alleen de line-up van het iTunes Festival werd op die dag gepresenteerd.

Bekijk grafiek.
Bekijk de grafiek op je iDevice

Welke dagen in maart en april?

In 2013 werden de nieuwe iPhones en iPads allemaal op een dinsdag aangekondigd. Dit waren de aankondigingen waarbij Apple een nieuw product introduceerde, zoals dit voorjaar ook het geval zou zijn als er een nieuwe Apple TV wordt geïntroduceerd. Hierdoor lijkt een dinsdag nog waarschijnlijker.

Wij zien steeds meer hints naar een evenement in maart 2014 en er zijn berichten over een Apple-presentatie in april. Combineer deze geruchten met Apple’s voorkeur voor een dinsdag en je krijgt een aardig idee van de plannen. Er zijn negen dagen in de twee genoemde maanden waarop het evenement kan plaatsvinden: 4 maart, 11 maart, 18 maart, 25 maart, 1 april, 8 april, 15 april, 22 april of 29 april. Daar kunnen we op basis van vorig jaar een kleine schifting in maken.

Maart April 2014

In 2013 had Apple geen grote aankondigingen in maart of april, wat het lastig maakt om op basis van vorig jaar een preciezere datum vast te stellen. In 2010, 2011 en 2012 deed Apple echter wel grote aankondigingen in de maand maart. Op 2 maart 2011 en 7 maart 2012 werden er nieuwe iPads aan de wereld getoond en op 5 maart 2010 maakte Apple bekend wanneer de allereerste iPad verkocht zou worden. Deze aankondigingen werden alledrie vrij vroeg in de maand gedaan. Apple lijkt daarom in het voorjaar een voorkeur te hebben voor een zo vroeg mogelijk moment in de maand. Houden we hier rekening mee, dan blijven de volgende data over:

Apple-evenement:

  • 4 maart
  • 11 maart
  • 1 april
  • 8 april
  • 15 april

Door deze data te kiezen zit Apple nog vrij vroeg in de betreffende maanden. Een evenement zou op zijn laatst pas op de 15e april plaatsvinden.

Wanneer verstuurt Apple de uitnodigingen?

Een Apple-evenement bestaat altijd uit twee belangrijke dagen: de dag waarop de uitnodiging wordt verstuurd en de dag van het evenement zelf. Op de eerste dag weten we dat er iets groots op de planning staat en op de tweede dag weten we wat het is. De uitnodigingen voor Apple’s iPhone-event en iPad-event in 2013 werden allebei op een dinsdag verstuurd.

Apple verstuurt de uitnodigingen vaak een week voor een evenement, waardoor er een aantal dinsdagen zijn waarop we een uitnodiging kunnen verwachten: 25 februari, 4 maart, 11 maart, 18 maart, 25 maart, 1 april, 8 april, 15 april en 22 april.

Versturen van de uitnodiging:

  • 25 februari
  • 4 maart
  • 25 maart
  • 1 april
  • 8 april

Alle hierboven genoemde data lijken waarschijnlijk, maar we hebben nog een extra reden om te denken dat de uitnodigingen op 25 februari worden verstuurd. Dat is namelijk in de week van het Mobile World Congress. Apple wist in 2012 op soortgelijke wijze de aandacht weg te leiden van deze grote conferentie.

Vaste patronen

Dit is allemaal natuurlijk gebaseerd op eerdere aankondigingen van Apple. Er zijn nog geen bronnen die de betreffende data hebben genoemd. Daar staat tegenover dat Apple ervan houdt om bepaalde patronen te herhalen: de iPhone en iPad werden de afgelopen twee jaar allebei in respectievelijk september en oktober aangekondigd. Apple organiseerde bovendien tot en met 2012 steeds een iPad-evenement in maart.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 18 februari 2014, 20:15
Categorie Round-up
Onderwerpen analyse, apple tv, iwatch

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.