Apple kondigt nieuwe iPad met Retina Display en A5X-chip aan

Apple heeft de nieuwe iPad aangekondigd. De 'New iPad' (oude naam iPad 3) is voorzien van retinascherm, viermaal betere grafische prestaties en 4G-functies en vanaf 23 maart beschikbaar.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

ipad liggend
Apple heeft vandaag de nieuwe iPad aangekondigd. De derde generatie iPad is voorzien van een 9,7-inch Retina Display met scherpere tekst en graphics. De resolutie is 2048 x 1536 pixels waardoor foto’s nog mooier worden weergegeven. Met vier keer zoveel pixels als de iPad 2 heeft de nieuwe iPad flink wat power nodig. Dit heeft Apple opgelost door een dual-core A5X-processor met quad-core grafische processor te gebruiken, waarbij de X staat voor de grafische cpu. En voor wie zich afvroeg waar de homeknop is gebleven: die is nog gewoon aanwezig in de nieuwe iPad.


Apple lijkt qua naamgeving te hebben gekozen voor de nogal simpele naam ‘New iPad’ en niet voor de eerder gesuggereerde namen iPad 3 of iPad HD. De Smart Cover is nog steeds hetzelfde. Wel werd nieuwe AppleCare+ voor de iPad aangekondigd, zoals al uit geruchten bleek.

De nieuwe iPad bevat een iSight-camera voor videogesprekken. Bij de 5 megapixelcamera is gebruik gemaakt van dezelfde optische technologie als al in de iPhone 4S aanwezig is. Nieuw zijn ingebouwde stabilisatie, 1080p video en ruisdemping.

nieuwe ipad retinascherm

De nieuwe iPad krijgt ook spraakherkenning zodat je teksten kunt dicteren. Hiervoor is een extra knop aan het toetsenbord toegevoegd, in de vorm van een microfoontje. Je kunt teksten inspreken in het Engels, Frans, Duits en (nieuw!) Japans.

Wat de draadloze verbinding betreft heeft Apple gekozen voor ondersteuning voor 4G-netwerken in meerdere varianten: HSPA+ tot een snelheid van 21 Mbps, dual-carrier HSDPA+ tot 42 Mpbs en LTE tot maar liefst 72 Mbps. Maar je moet dan wel een geschikte operator hebben en die is in Nederland nog niet voorhanden wat LTE betreft. In de VS kun je onder andere bij AT&T en Verizon terecht. De nieuwe iPad zal zijn voorzien van een personal hotspot-functie. De iPad ondersteunt meer draadloze (frequentie)banden dan ooit in een apparaat is gebundeld, aldus Apple. Wat de batterijduur betreft kun je nog steeds rekenen op 10 uur batterijgebruik en 9 uur bij gebruik van 4G.

ipad uitrol 23 maart

Nederland en België zijn vanaf 23 maart aan de beurt.

De prijs van nieuwe iPad, die verkrijgbaar zal zijn in zwart en wit, al $499 zijn. Dit is dezelfde prijs als de huidige iPad 2. Ook de andere prijzen voor de versies met hogere opslagcapaciteit (16GB, 32GB en 64GB) en met 3G-functie zijn hetzelfde gebleven: $499, $599 en $699 voor de Wi-Fi-versie en $629, $729 en $829 voor de 3G-versie. Wat de verkrijgbaarheid betreft: op 16 maart 2012 is de nieuwe iPad verkrijgbaar in de VS, Canada, UK, Frankrijk, Duitsland, Zwitserland, Japan, Hongkong, Singapore en Australië. Nederland en België zitten NIET bij de eerste lichting landen, maar volgen redelijk snel: vanaf 23 maart kun je de iPad in de Benelux kopen.

De aankonding werd gedaan tijdens een media-evenement in San Francisco waar nog meer grote aankondigingen werden gedaan, zoals een nieuwe Apple TV en directe beschikbaarheid van iOS 5.1. Apple heeft afgelopen kwartaal bijna 15,5 miljoen iPads verkocht. Er gingen meer iPads over de toonbank dan elke willekeurige pc-fabrikant. Apple CEO Tim Cook noemde de iPad tijdens de presentatie de “poster-child” van de post-PC-wereld. Het is een nieuwe productcategorie geworden, die mensen in allerlei aspecten van hun dagelijks leven gebruiken. Dit is volgens Cook gelukt door de iPad het meest geschikte apparaat te maken voor allerlei taken, van internetten tot boeken lezen en e-mail checken.

De 16GB-versie van de iPad 2 blijft voorlopig op de markt, als budgetmodel voor mensen die zich de nieuwe iPad niet kunnen permitteren. De prijs ligt 100 dollar lager. Je betaalt nu nog maar $399 (was $499) voor het Wi-Fi only-model en $529 (was $629) voor het 3G-model.

Informatie

Laatst bijgewerkt
17 juli 2014 om 1:24
Onderwerpen
,
Categorie
iDevices

Reacties: 95 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.