Apple Watch 1

Waarom alleen Nederlandse koeien goed genoeg zijn voor Apple

Het leren bandje om de Apple Watch komt uit Nederland. Het was een bijzondere periode voor het Brabantse ECCOleather.
Bart Breij - · Laatst bijgewerkt:

Apple Watch 1Het leren bandje van de Apple Watch dat volgend jaar om je pols kan zitten? Dat komt niet uit Cupertino, maar uit Dongen. De Brabanste leerlooierij ECCO Leather kreeg begin dit jaar de opdracht van Apple om het bandje te gaan ontwikkelen. Over de geschiedenis, het juiste moment, euforische werknemers en Apple’s strikte geheimhouding.

Goede koeien

Het Nederlandse leren bandje van de Apple Watch heeft een behoorlijke aanloop. Het is tien jaar geleden dat ECCO Leather als onderdeel van de Deense schoenenfabrikant ECCO zich in het Brabantse Dongen vestigde. Na andere leerlooierijen in Europa en Zuidoost-Azië, trok Nederland de fabrikant aan. Bestuursvoorzitter Panos Mytaros zegt tegen NRCQ dat dat komt door het Nederlandse investeringsklimaat, de goede reputatie van duurzame leerproductie en Brabantse leerlooiers. En:

“De manier waarop Nederlandse koeien behandeld worden – goede voeding en schone stallen – was doorslaggevend.”

Apple over de vloer: strikt geheim

Hotshop leerlooienHet handen schudden met Apple begon bij de Hotshop, ECCO Leathers jaarlijkse creatieve beurs waar zo’n veertig bedrijven uit de hele wereld naar komen kijken. Dat Apple een van de bedrijven was die in Dongen kwam buurten, dat was nogal een verrassing.

En het bleef een verrassing voor de vele medewerkers van ECCO Leather. In januari van dit jaar werden de krabbels voor de levering van de Apple Watch-bandjes gezet. De klus kreeg binnen het bedrijf de projectnaam ‘Iris’ en ECCO zette vijf ingenieurs op de uitdaging. Binnen het bedrijf wisten slechts 10 van de 200 werknemers dat Apple achter de opdracht zat. En dat terwijl Apple liefst dertig keer, eigenlijk elke week, over de vloer kwam bij het bedrijf.

De vergaderstijl van Apple was altijd strak, zegt Mytaros tegen NRCQ:

“Ieder minutieus detail werd besproken. Wisten we wel zeker dat we de productiedruk aankonden? Hoe zouden we omgaan met megabestellingen? Konden we omgaan met de grote vraag op het moment dat de Apple Watch gelanceerd zou worden?”

“We ontvingen designers, managers van technologie-afdelingen, mensen die over de toevoerketen gaan. De vergaderingen waren altijd efficiënt. Er werd niet gedineerd of geborreld. Dat hoort niet bij de bedrijfscultuur van Apple.”

Apple Watch Nederlands ECCO bandje

Het juiste moment

Natuurlijk is het imponerend om Apple onder je opdrachtgevers te scharen, maar de samenwerking met Apple kwam ook nog eens op een goed moment voor ECCO Leather. Aan BN De Stem laat Mytaros weten:

“De Nederlandse leerindustrie was ingestort. We zijn heel blij dat we dit kunnen ontwikkelen voor een topbedrijf. Ik ben er trots op dat het uit Nederland komt. Het leer komt van Nederlandse koeien en het wordt in Nederland geproduceerd.”

Trots

Woensdagochtend, dus de ochtend na de iPhone-conferentie waarop de Apple Watch werd gepresenteerd, mocht het hoge woord er eindelijk uit. Toen kregen álle werknemers te horen voor welke klant ECCO Leather de afgelopen periode had gewerkt en de komende tijd verder zal werken.

“De sfeer was euforisch. Ze waren zo trots.”

Lees ook ons Apple Watch-dossier

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Apple Watch

De Apple Watch is de smartwatch van Apple. Het allereerste model verscheen in 2015 en daarna verscheen er elk jaar een nieuwe generatie. Met de Apple Watch kun je je hartslag meten, berichten ontvangen en versturen, apps installeren en betalen met Apple Pay. Wil je een Apple Watch kopen, bekijk dan de verschillende Apple Watch-modellen die momenteel verkrijgbaar zijn. Je kunt je smartwatch steeds een ander uiterlijk geven met Apple Watch-horlogebandjes.

Apple Watch
21 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.