apps-instagram-pinterest-etc

Zestig procent van mobiele apps slordig met privacy

Mobiele apps zijn vaak slordig met privacy: voorwaarden zijn onleesbaar en ontwikkelaars zeggen niet wat ze met persoonlijke data doen.

apps-instagram-pinterest-etcEen groep van privacy-experts uit 19 landen heeft mobiele apps onder de loep genomen en gekeken in hoeverre ze je privacy respecteren. Maar liefst zestig procent van de 1.211 bekeken apps heeft privacy onvoldoende geregeld, vinden de experts. Het onderzoek werd uitgevoerd in mei 2014 door Global Privacy Enforcement Network, een samenwerkingsverband van privacy-officials uit verschillende landen. Vanuit Nederland doet het College Bescherming Persoonsgegevens mee en vanuit België werd de kennis van de Data Protection Commission ingezet.

De experts keken naar drie criteria: hoe persoonlijke informatie wordt gebruikt, of een gebruiker buitengewoon veel informatie moet vrijgeven om een app te kunnen downloaden en de leesbaarheid van de privacyvoorwaarden. Sommige ontwikkelaars gebruiken daarvoor een onleesbaar klein lettertype, dat niet geschikt is om op een smartphonescherm te lezen. Dertig procent van de onderzochte apps maakte niet duidelijk hoe ze persoonlijke informatie gebruiken. Nog eens dertig procent vroeg om teveel persoonlijke data, die eigenlijk niet nodig zou zijn. Denk daarbij aan apparaat-ID, locatie, contacten, agenda en belhistorie. Deze ontwikkelaars gaven niet aan waarom ze de informatie nodig hebben. Drieënveertig procent van de apps heeft een privacyverklaring die vrijwel onleesbaar is vanwege kleine lettertjes.

Helaas nagelt het rapport niet bepaalde apps aan de schandpaal; er worden geen namen van apps genoemd of criteria waarop de apps zijn gekozen (bijvoorbeeld op basis van populariteit, of willekeurige keuze). Volgens Amerikaanse regels zijn appmakers niet verplicht om een privacyverklaring te overleggen, waarin ze uitleggen hoe ze persoonlijke data gebruiken. Maar de apps worden ook gebruikt in Europese landen, waar de regels veel strenger zijn. Ook zullen er bij Apple voor apps die gezondheidsinformatie bevatten in iOS 8 veel strengere regels gaan gelden.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 12 september 2014, 15:07
Categorieën Achtergrond, Apps
Onderwerpen apps, privacy

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.