Gokapps worden verboden

Kansspelautoriteit: ‘Gokapps moeten uit de App Store verdwijnen’

Gokapps die zich op de Nederlandse markt richten gaan verdwijnen uit de App Store, omdat ze in strijd zijn met onze wetgeving. De Kansspelautoriteit wil ze daarom weg hebben uit de App Store.

De gokapps in de appwinkels van Apple en Google die zich op de Nederlandse markt richten moeten van de Kansspelautoriteit verwijderd worden. Deze applicaties – in totaal 49 – zijn in strijd met de Nederlandse wet.


Gokapps worden verboden

Gokapps moeten verdwijnen uit App Store

De Kansspelautoriteit wil niet alleen dat de apps uit de App Store verwijderd worden, maar ook van de websites van de aanbieders verwijderd worden. In Nederland is het namelijk verboden om online gokdiensten aan te bieden. Volgens de organisatie kunnen die games leiden tot problematisch gokgedrag op latere leeftijd. Bovendien wordt er steeds vaker op tablets gegokt, in plaats van op computers, stelt de instantie.

“Zolang dat niet gereguleerd gebeurt, blijft het verboden”, vertelt woordvoerder Martijn van de Koolwijk in de Volkskrant. “Als toezichthouder moeten we meebewegen met de markt. Daarom gaan we dit nu aanpakken. En we willen daar transparant over te zijn, om de markt en de gebruikers te waarschuwen.”

Dit betekent overigens niet dat de gokapplicaties helemaal niet meer te bereiken zijn. Apple, Google, Microsoft en andere aanbieders van applicaties moeten hun online winkels zo aanpassen dat de Nederlandse consumenten er niet meer bij kunnen. Maar door een beveiligde verbinding met een andere landcode te gebruiken, kun je gemakkelijk om deze blokkades heen komen. Doe je dit, dan speel je op eigen risico, aldus de Kansspelautoriteit.

Haal je geld terug
Heb je nog tegoeden bij een gokapp staan, dan doe je er goed aan dit terug te halen. Volgens de Kansspelautoriteit kunnen de applicaties verdwijnen, wat betekent dat ook je geld weg is. En de instantie is niet in staat om je te helpen als je op deze manier niet meer bij je geld kunt komen. “Zij zouden dan zelf naar de aanbieder moeten stappen, maar die zitten vaak in Engeland of Malta. Dat wordt al snel moeilijk.”

Volgende week wordt er een nieuw wetsvoorstel behandeld in de Tweede Kamer, waarmee de gokspelletjes worden gereguleerd. Bedrijven kunnen met de nieuwe wet een vergunning aanvragen om de spellen legaal aan te bieden. Houdt een bedrijf zich niet aan die regels, dan krijgen ze een boete van maximaal 810.000 euro of maximaal tien procent van de omzet.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt
11 mei 2016 om 15:40
Onderwerpen
,
Categorie
Apps
5 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.